Kronprinsen hedret Utøya-helter: Uten dere ville færre overlevd

Kronprinsparet var i dag til stede på Sundvolden hotell for å hedre over 100 Utøya-helter. – Vi hedrer i dag det beste i mennesket, sa kronprinsen i sin tale.

Kronprinsparet på Sundvolden

Kronprinsparet ankommer Sundvolden hotell, sammen med fylkesmann i Buskerud Kirsti Kolle Grøndahl (f.v.), Hole-ordfører Per Ragnvald Berger og politimester i Buskerud Sissel Hammer.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Over 100 frivillige som var med på å redde liv i Tyrifjorden 22. juli i fjor var lørdag samlet ved Sundvolden hotell, for å hedres i regi av Norges Livredningsselskap.

Kronprinsparet og justiminister Grete Faremo var blant dem hadde kommet for å ære den heroiske innsatsen de frivillige la ned da terroren rammet den lille øya i Buskerud i fjor sommer.

Kronprins Håkon holdt en hjertevarm og takknemlig tale til Utøya-heltene.

– I dag hedrer vi dere som reddet liv på Utøya 22. juli 2011. Dere var ikke forberedt. Dere var ikke opplært i livredning. Dere befant dere bare plutselig i en ekstrem situasjon med mennesker i nød – og dere handlet. Denne dagen handlet dere på vegne av hele det norske folk. Takk!

(Saken fortsetter)

Sundvolden

Noen av de som blir hedret av Norges Livredningsselskap for utført redningsdåd på Utøya 22. juli 2011.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Heltemodig innsats

69 personer mistet livet da Anders Behring Breivik gikk til angrep på AUFs sommerleir på Utøya.

Til sammen reddet de frivillige trolig flere hundre liv den skjebnesvangre juli-dagen, flere av dem med fare for sine egne liv.

NRK har tidligere møtt to av dem som hedres, Otto Løvik og Erik Øvergard Martinsen.

– Vi diskuterte hva vi skulle gjøre. Så bestemte vi oss for å kjøre lenger ut i fjorden og plukke opp ungdom som hadde lagt på svøm den veien. Vi så det sprang ungdom overalt på odden der og da vi kom forbi på vei inn igjen, var de skutt. Jeg tror det er det verste, sa Otto Løvik til NRK i februar.

Til stede under lørdagens markering var også flere representanter fra Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon.

(Saken fortsetter)

Sundvolden

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit sammen med alle de som ble hedret av Norges Livredningsselskap på Sundvolden Hotell.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

101 hedret

Totalt ønsket Norges Livredningsselskap å hedre 105 frivillige fra hele landet. 101 personer bekreftet av de kom til å stille, disse kom fra 22 forskjellige kommuner i Norge.

Flest var det fra Hole, kommunen Utøya ligger i, der 31 av dem som ble hedret er hjemmehørende. 24 av de frivillige kom fra Oslo, i tillegg kom hedersgjestene fra Nannestad (2), Ringerike (5), Gran (5), Bærum (2), Haugesund (1), Skien (1), Nittedal (2), Asker (6), Hamar (1), Vestre Toten (2), Oppegård (2), Rana (1), Modum (1), Hitra (1), Hvaler (3), Aurskog-Høland (5), Drammen (3), Stavanger (1), Trondheim (2) og Bergen (2).

(Saken fortsetter)

Ole Paus Sundvolden

Ole Paus på scenen på Sundvolden Hotell.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Tøyde egne grenser

Livredningsselskapets president Gard Aleksander Bjørnstad trakk i talen sin fram at flere av dem satte sitt eget liv i fare ved å hjelpe.

– Dere var ikke trent som profesjonelle livreddere. Dere var ikke kurset til livredning i vann eller til førstehjelp, men dere tok jobben likevel. Dere tøyde egne grenser og utfordret det ekstreme, sa han.

– Dagen i dag står i livreddernes tegn. Som president i Norges Livredningsselskap ser jeg opp til dere. Dere gjør meg stolt og glad, understreket Bjørnstad.

– Færre hadde overlevd

Kronprinsen sa i sin tale at flere mennesker hadde omkommet på Utøya 22. juli, hadde det ikke vært for de frivilliges innsats.

– Når vi hedrer dere her i dag, hedrer vi det beste i mennesket: Det som handler på tross av frykt og usikkerhet. Den umiddelbare omsorgen. Offerviljen og motet. Dette styrker troen på at mennesket dypest sett vil det gode. Uten deres innsats ville færre overlevd. Vi minnes med sorg de som døde. Men i dag feirer vi også alle som lever – takket være dere, fortsatte kronprinsen.

Også ordføreren i Hole, Per Ragnvald Berger (H), var tilstede under arrangementet. Det samme var odførere fra om lag 10 andre kommuner, deriblant Asker, Nannestad, Hvaler, Ringerike, Aurskog-Høland, Gran, Drammen, Bærum, Modum og Nittedal.

Hver enkelt hedersgjest ble gjort ære på med en spesielt designet hedersbevisning i eik og sølv med medalje.

Utøya

Utøya i Tyrifjorden, avbildet 23. juli 2011.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

SISTE NYTT

Siste meldinger