Hopp til innhold

YouTube og Facebook tar grep etter mobilmast-brenning

Konspirasjonsteorier som kobler 5G-teknologi og koronaviruset får skylda for at flere mobilmaster er tent på i Storbritannia den siste uka. YouTube og Facebook lover å ta affære.

Mobilmast på et bygg like ved St. Pauls Katedral i London, England.

SMITTEBÆRER?: Forskere avviser at mobilmaster som denne i London har noen som helst innvirkning på spredningen av koronaviruset. I bakgrunnen skimtes St. Pauls katedral.

Foto: Alastair Grant / AP

Den britiske regjeringen har bedt selskapene bak flere sosiale medieplattformer slå ned på konspirasjonsteorier som kobler 5G-teknologi og koronaviruset. Det skriver BBC.

YouTube og Facebook er blant dem som lover å ta grep.

Bakgrunnen er at flere mobilmaster er tent på den siste tida, blant annet i Birmingham, Liverpool og Melling i Meyerside. Mobiloperatøren Vodafone sier til BBC at de har hatt fire hendelser det siste døgnet.

– Vi ber sosiale medier-selskaper opptre ansvarlig og ta mye tøffere grep for å stoppe nonsens som oppmuntrer slike handlinger fra å spres på deres plattformer, sier en talsperson for det britiske digital-, kultur-, media- og sportsdepartementet (DCMS) til BBC.

Flere selskaper er kalt inn til et virtuelt møte med statsråd Oliver Dowden til uka.

Brannene kobles til flere videoer som har blitt spredt på plattformer som YouTube, Facebook, Twitter og Tik Tok den siste tiden. I videoene hevdes det at 5G-teknologi er med på å spre koronaviruset.

Teoriene blir avfeid av forskere som bare tøys og «biologisk umulige».

Laster Twitter-innhold

YouTube tar grep – vil ikke slette

Ifølge The Guardian vil YouTube nå ta grep mot, men ikke nødvendigvis slette, innhold som kobler koronaviruset og 5G-teknologi. En talsperson for YouTube sier til avisa at plattformen allerede sletter videoer som promoterer medisinsk udokumenterte metoder for å forhindre koronaviruset i stedet for å søke medisinsk behandling.

– Vi har også begynt å redusere anbefalingene av innhold i grenseland, som for eksempel konspirasjonsteorier relatert til 5G og koronavirus, som kan feilinformere brukere på en skadelig måte, sier samme talsperson.

Talspersonen sier videre at denne praksisen vil bli evaluert framover.

En talsperson for Facebook sier til The Independent at selskapet gjør mye for å stanse feilinformasjon:

– Vi fjerner innhold som oppmuntrer til ødeleggelse av telefonmaster, og vi jobber tett med regjeringen, andre teknologiselskaper og store nyhetsorganisasjoner for å flagge og gjerne skadelig feilinformasjon, sier talspersonen.

Facebook har tidligere varslet at selskapet tar grep for å bekjempe feilinformasjon rundt koronaviruset/Covid-19.

– Farlig nonsens

Michael Gove på podiet under en pressekonferanse om koronapandemien 4. april 2020.

IRRITERT: Statsråd ved Statsministerens kontor, Michael Gove, har lite til overs for konspirasjonsteorier rundt koronavirus og 5G-teknologi.

Foto: Handout / Reuters

Historiene om mastebrenning har nådd helt til topps i den britiske regjeringen. Statsråd ved Statsministerens kontor, Michael Gove, kommenterte konspirasjonsteoriene slik på en pressekonferanse i går.

– Det er nonsens. Farlig nonsens, til og med, sa Gove.

Medisinsk direktør i NHS, Stephen Powis, fulgte opp med å kalle konspirasjonsteoriene for «den verste form for falske nyheter». Han mener mobilnettverkene er ekstra viktige i en tid der folk holder seg hjemme og ikke kan besøke venner og familie.

– Jeg er sint og forferdet over at folk angriper infrastrukturen vi trenger for å komme oss gjennom denne krisen, sa han.

Så hva er det konspirasjonsteoriene går ut på? Ifølge BBC er det særlig to varianter som går igjen.

  • En teori sier at 5G svekker immunforsvaret og gjør folk mer mottakelige for viruset.
  • En annen teori hevder viruset bruker 5G-nettets radiobølger til å kommunisere og plukke ut ofre.

Disse teoriene er et stykke utenfor allment akseptert vitenskap, for å si det forsiktig.

Det kan også nevnes at koronaviruset har spredt seg til byer i Storbritannia der 5G foreløpig ikke er bygget ut. Iran, som er hardt rammet av viruset, har ikke startet utbygging av 5G ennå.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger