Hopp til innhold

22.juli-kommisjonen gransker «MS Thorbjørn»

22. juli-kommisjonen vil granske bevegelsene til AUF-fergen «MS Thorbjørn». Kommisjonen skal også se på AUFs beredskap på Utøya 22. juli.

MS Thorbjørn

GRANSKES: Bevegelsene til AUF-fergen «MS Thorbjørn» 22. juli, blir et tema for kommisjonen som gransker terrorangrepene.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Fergen, som er tett knyttet til AUFs sommersted i Tyrifjorden, forlot Utøya minutter etter at Anders Behring Breivik begynte å skyte på øya om ettermiddagen 22. juli.

Ombord var seks medlemmer av AUF, blant dem leder Eskil Pedersen, og tre fra mannskapet.

22. juli-kommisjonen skal granske alle sider ved terrorangrepet og har fått flere henvendelser fra privatpersoner om fergens rolle.

– Evakueringsplaner

Kommisjonsleder, Alexandra Bech Gjørv, bekrefter overfor NRK at fergens bevegelser er en del av kommisjonens arbeid.

– Vi har fått mye informasjon. Vi jobber veldig hardt med å kartlegge hva som skjedde når, og hvem som hadde anledning til å ta hvilke beslutninger, sier Bech Gjørv til NRK.

Alexandra Bech Gjørv

OMFATTENDE: Alexandra Bech Gjørv og resten av kommisjonen under befaringen på Utvika og Utøya tidligere i oktober.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kommisjonen skal også vurdere AUFs evakueringsplaner og planer i forhold til sikring av bygninger.

– Vi ser på alle båter som var tilgjengelig, i hvilken grad de var involvert, og i hvilken grad de kunne vært involvert. «Thorbjørn» var i området, og det er naturlig å se på den som en del av en helhet, sier kommisjonslederen.

Bildespesial: Utøya etter 22. juli

Vurderer vitneavhør

Etter det NRK kjenner til er AUF-ledelsen er orientert om granskingen.

Alexandra Bech Gjørv er foreløpig forsikitg med å kommentere innholdet i henvendelsene knyttet til AUFs rolle, men understreker at kommisjonen leser alle innspillene nøye.

– Vi mottar en lang rekke innspill, både skriftlig og muntlig. De tar vi til oss og leser og setter inn i arbeidsprogrammet vårt, men jeg kan ikke kommentere enkeltutspill, sier Bech Gjørv.

Hun utelukker ikke at det kan bli aktuelt å intervjue personene som var ombord i «MS Thorbjørn» 22. juli.

– Det avhenger av hva vi finner ut med hensyn til kommunikasjonen, men alle som var i Utøya-området på den tiden, og som kan ha viktig informasjon, vil måtte forvente å få en henvendelse om å forklare seg for kommisjonen, sier kommisjonslederen.

Stoler på kommisjonen

Leder for den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-angrepene, Trond Henry Blattmann, støtter kommisjonens beslutning om å granske AUF.

– For oss er det viktigste at alle fakta kommer på bordet. Det har vi full tiltro til at kommisjonen klarer. Hvordan kommisjonen velger å jobbe for å få til dette, skal ikke jeg legge meg opp i. Men vi stoler på at kommisjonen får frem det fulle og hele bildet i saken, sier Blattmann til NRK.

MS Thorbjørn

FORLENGELSE AV UTØYA: Fergen, som blant annet frakter personer til og fra Utøya, har vært sentral også etter 22. juli. Bildet, fra pressebesøket 22. juli.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX



AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger