Hopp til innhold

Norge møter knallharde Kina-krav i hemmelige forhandlinger i Oslo

I fire år har Norge vært ute i kulden. NRK kjenner til at kineserne i hemmelige forhandlinger har fremmet en rekke krav til hvordan Norge kan komme inn i varmen igjen.

Børge Brende

KRAV: Børge Brende fortviler over at det er null politisk kontakt mellom Norge og Kina. Men på bakrommet foregår det hemmelige forhandlinger.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Det politiske forholdet mellom lille Norge og den asiatiske stormakten har vært dødt siden den kinesiske dissidenten Liu Xiaobos fikk Nobels fredspris i 2010.

Isfronten gjør at den norske regjeringen kvier seg for å møte Tibets åndelige leder, Dalai Lama, når han kommer på Norges-besøk i mai. Frykten er at Kina skal skyve Norge enda lengre fra seg.

Hemmelige møter i et halvt år

Samtidig kjenner NRK til at Kina har kommet med en rekke konkrete krav under hemmelige forhandlinger i Oslo.

I de såkalte bakkanalene, der diplomater møtes, har kineserne etter det NRK får opplyst fremmet mellom ti og fjorten punkter de mener Norge må levere på før den politiske kontakten kan gjenopptas.

Møtene har funnet sted både hos UD og i den kinesiske ambassaden. Ifølge NRKs kilder har forhandlingene pågått siden noen måneder før regjeringsskiftet i fjor høst.

Flere av kravene skal være oppfylt allerede. Men NRK kjenner til at Kina også krever at Norge lover at Nobelkomiteen aldri igjen skal gi prisen til en kineser som åpent kritiserer regimets menneskerettighetsbrudd.

Handelsavtale lagt på is

Det var nettopp fredsprisen til kineseren Liu Xiaobo i 2010 som plasserte Norge i den kinesiske skammekroken. Ifølge Nobelkomiteen fikk han prisen for sin «ikke-voldelige kamp for sentrale menneskerettigheter i Kina». For Kina var dette en voldsom provokasjon.

Formann i Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, med et bilde av fredsprisvinneren

REGIMEKRITIKER: Liu Xiaobo (54) har vært en torn i øyet på de kommunistiske makthaverne i Kina siden han deltok i demokratiopprøret på Den himmelske freds plass i 1989. I 2010 fikk han Nobels fredspris.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

De ser på Xiaobo som en «dømt kriminell», og mener utdelingen kan sammenlignes med å oppmuntre til kriminalitet.

Siden prisutdelingen har det politiske forholdet mellom Norge og Kina vært så og si ikke-eksisterende. Forsikringer om at Nobelkomiteen ikke representerer det offisielle Norge hjelper lite. Etter det NRK kjenner til skal ikke en offisiell beklagelse være blant de kinesiske kravene, men det hersker likevel ingen tvil om at prisutdelingen har hatt og fortsetter å ha konsekvenser for Norges forhold til stormakten.

Møter mellom representanter fra norske myndigheter og kineserne blir avlyst. Det er ingen formell, politisk kontakt mellom de to landene. Forhandlingene om en frihandelsavtale mellom Norge og Kina er lagt på is.

– Målet må være at Norge klarer å normalisere vårt bilaterale forhold til Kina. Det er veldig dårlig, nærmest ikke-eksisterende, sa Brende under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Norges forhold til Kina og menneskerettighetssituasjonen i landet er igjen høyaktuelle før Dalai Lamas kommende besøk 7. mai. Regjeringen er fortsatt i tenkeboksen om representanter fra norske myndigheter skal møte ham eller ikke.

Brende: Unikt vanskelig situasjon

Brende sier til NRK at han ikke kjenner til noen «kravliste» fra kineserne, men under spørretimen la han ikke skjul på at situasjonen er prekær.

– Norge er i en unikt vanskelig situasjon når det gjelder forholdet til Kina. Jeg vet ikke om noe annet vestlig land som ikke har hatt politisk kontakt med Kina på fire år.

Wang Yi

HARD LINJE: Mens Kinas utenriksminister Wang Yi er på reise i Latin-Amerika, kom en av hans talsmenn med en klar advarsel til statsledere som vurderer å møte Dalai Lama.

Foto: Carlos Garcia Rawlins

Da han møtte pressen etter debatten i stortingssalen, sa Brende at han ikke kan kommentere om det har vært kontakt på administrativt nivå mellom Kina og Norge i forkant av besøket.

– Men vi må forutsette at hvis myndighetspersoner møter med Dalai Lama, så vil det forsinke arbeidet vårt med å normalisere arbeidet mellom våre to land, sa han.

Kort tid etter intervjuet ble det kjent at Kina på ny advarer andre statsledere mot å møte Tibets åndelige leder.

– Vi er resolutte motstandere av at noe land gir en plattform eller annen støtte til Dalai Lamas splittende ord og handlinger og setter oss imot at han møter noen annen utenlandsk statsleder, sa en talsmann for kinesiske myndigheter under en pressekonferanse i Beijing.

Straffer statsledere som møter Dalai Lama

I fjor kom den tyske økonomen Andreas Fuchs ved universitet i Heidelberg med en omfattende studie som viser at Kina straffer statsledere som tar imot Dalai Lama.

Forskerne fant ut at land som hadde offisielle møter på statsledernivå med Dalai Lama i årene 1991–2008 opplevde en nedgang i eksport til Kina på mellom 8,1 og 16,9 prosent de neste to årene.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Dalia Grybauskaité og Dalai Lama

STRAFFES: Litauens president Dalia Grybauskaité tok imot Tibets åndelige leder Dalai Lama i hovedstaden Vilnius i september i fjor. Kort tid etter mistet landet en viktig eksportkontrakt.

Foto: PRESS SERVICE OF THE PRESIDENT O / Afp

I Aftenposten onsdag advarer Kina-eksperten Henning Kristoffersen mot at konflikten mellom Norge og Kina kan «fortsette inn i evigheten» dersom regjeringsmedlemmer møter Dalai Lama mens han er i Norge.

Men selv om Kina straffer det politiske Norge for fredsprisutdelingen i 2010, er andre områder relativt uberørte.

Handelen mellom de to landene har økt de siste årene, viser masteroppgave fra Oxford som Bergens Tidene omtalte i fjor. Samtidig øker strømmen av kinesiske turister kraftig. Den norske bistanden til Kina fortsetter også. I årene 2011 til 2013 fikk Kina nærmere 400 millioner kroner fra Norge, viser tall fra Norad.

Men laksen lider. Siden 2010 har norsk laks tapt markedsandeler i Kina og blitt holdt igjen på grensen.

– Det finnes større verdier enn penger

I den muntlige spørretimen på Stortinget onsdag advarte SV-leder Audun Lysbakken mot å bruke laksen som argument mot å møte Dalai Lama.

– Norge kan ikke la seg diktere av kommunistregime i Kina i bytte av markedsandeler for laks. Det finnes større verdier enn penger, sa han fra talerstolen.

Men Børge Brende ber om å bli trodd på at regjeringens vurderinger bygger på langt mer enn eksport av norsk laks til Kina.

– I mange viktige spørsmål, som klimaendringer, global fattigdom og menneskerettigheter, er det avgjørende for Norge å ha en direkte dialog med Kina, sa utenriksministeren i spørretimen.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Lysbakken og Brende i spørretimen

OMSTRIDT: I Stortinget onsdag gikk SV, KrF, Venstre og De Grønne sammen om å stille statsråden til veggs om Norges håndtering av Dalai Lamas besøk. SVs Audun Lysbakken er blant dem som mener representanter fra regjeringen bør møte Tibets åndelige leder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Brende lover at regjeringen om kort tid skal avklare om Dalai Lama skal møtes av representanter for den utøvende makt når han er i Norge.

Stortingspresident Olemic Thommessen har allerede gjort det klart at han ikke vil møte Dalai Lama fordi det kan «skade Norges forhold til Kina».

Kontakt mellom UD og Stortinget

I spørretimen onsdag ville Sps Liv Signe Navarsete vite om regjeringen har lagt press på Stortingets presidentskap i denne saken. Brende svarte at regjeringen har nok med seg selv, og at han har full tillit til at Stortinget kan håndtere denne saken på egen hånd.

Men da han ble presset på spørsmålet av journalister i vandrehallen, kunne ikke Brende gi et klart «ja» eller «nei» på direkte spørsmål om han eller andre fra UD har vært i kontakt med Stortinget for å diskutere hvordan de skal stille seg til Dalai Lamas besøk.

– Jeg svarer på spørsmålet slik: Regjeringen har ansvaret for utenrikspolitikken og om det er riktig av en norsk myndighetsperson å møte Dalai Lama i en situasjon hvor vi må forutsette at det vil bidra til at det vil ta lengre tid å normalisere forholdet mellom våre to land. Så har jeg full tillit til at Stortinget håndterer dette helt på egen hånd, sa Brende.

Men etter det NRK kjenner til har personer i UD den siste tiden ringt rundt til de parlamentariske lederne i Høyre, Venstre og KrF for å drøfte deres holdning til hvordan det offentlige Norge bør stille seg til besøket.

Navarsete advarer regjeringen mot å legge press på Stortinget.

– Stortinget bør og skal kunne møte en religiøs leder og tidligere nobelprisvinner som Dalai Lama er, uten å spørre regjeringen om lov. Jeg synes det er ille at det framstår som om Norge legger seg flat for Kina, sier hun til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger