Hopp til innhold

Kartlegger morens matinnkjøp i tiden før sønnens dødsfall

Politiet kartlegger nå morens økonomi og innkjøp av mat de siste ukene før hennes 10 år gamle sønn døde i sommer. Den foreløpige obduksjonsrapporten konkluderte med at gutten trolig døde av underernæring.

10-åring funnet død i Oslo

Tiåringen som ble funnet død i Oslo i august, døde trolig av underernæring, viser den foreløpige obduksjonsrapporten.

Foto: NRK/Privat

Den 27. august ble en 10-åring funnet død i sitt eget hjem på Mortenrud i Oslo. Det var moren som ringte nødnummeret for å varsle om dødsfallet. Ifølge kvinnen, skal hun ha funnet sønnen ligge livløs i sengen.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby opplyser til NRK at politiet jobber med å kartlegge morens økonomi og innkjøp av mat de siste ukene før hennes 10 år gamle sønn døde i august.

– Dette arbeidet vil ta noen uker, men opplysningene vil kunne gi oss utfyllende informasjon om omsorgssituasjonen i hjemmet og hva hun har gjort som mor, sier Kraby til NRK.

Politiet jobber ut ifra teorien om at kvinnen skal ha utsatt sitt eneste barn for grov omsorgssvikt, som til slutt resulterte i hans død.

Etterforskningen tar utgangspunkt i den foreløpige obduksjonsrapporten fra november som konkluderte med at gutten trolig døde av underernæring. Den endelige rapporten er forventet i slutten av denne måneden.

– Han var i tilsynelatende god form

Mandag avhørte politiet to av guttens skolekamerater på Barnehuset i Oslo.

– De traff 10-åringen i begynnelsen av august. Dette er den foreløpig siste sikre observasjonen av gutten. Han var da i tilsynelatende god form, sier Kraby.

Andre skolekamerater av gutten har i tidligere dommeravhør, forklart at de ikke så 10-åringen i sommerferien, men banket på døren og snakket med moren hans.

Kraby vil onsdag ikke kommentere hva moren skal ha fortalt til skolekameratene i sommer.

– Vi har så langt i etterforskningen ikke funnet noen holdepunkter for at den siktede moren har fysisk holdt tiåringen inne med tvang i løpet av sommerferien, sier Kraby til NRK.

Politiet har den siste måneden jobbet med å kartlegge de ti siste ukene før gutten døde. Gutten var ikke på skolen den siste uken før sommerferien. Han møtte heller ikke opp da skolen startet 18. august. Tre dager etter skolestart, skal moren ha ringt til skolen for å fortelle at gutten var syk. En drøy uke senere, ble gutten funnet død.

Barnets far er ikke sentral

Guttens mor som er i 30-årene, ble i november siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Kvinnen har vært under døgnobservasjon ved Dikemark sykehus siden 07. november.

Gutten vokste opp hos moren. De skal også ha bodd sammen med besteforeldrene i perioder. Besteforeldrene var på reise i utlandet da gutten ble funnet død.

Politiet har foreløpig ikke fått tak i barnets far, men opplyser til NRK at de ikke anser han som et sentralt vitne i saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ