– Breivik er fornøyd med den nye konklusjonen

ILA (NRK) Forsvarerne sier Anders Behring Breivik er fornøyd med at de nye sakkyndige mener han er tilregnelig. Han er forberedt på livsvarig fengsel og vil beklage at han ikke gikk lengre den 22.juli.

Video 640893b2-e284-46f9-9b4a-d3e906a4e477.JPG

Breivik angrer ingenting, og er tvert imot lei seg for at han ikke gikk lenger den 22.juli, sier forsvarerne etter å ha møtt sin klient på Ila i dag.

Etter at de rettsoppnevnte sakkyndige, Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, avleverte sin rapport i dag, dro forsvarerne opp til Ila fengsel for å fortelle Anders Behring Breivik at de nye psykiaterne mener han er strafferettslig tilregnelig.

– Hans første kommentar er at han er fornøyd og at konklusjonen var som forventet, sier Geir Lippestad på spørsmål fra pressen utenfor Ila fengsel.

Lei seg for at han ikke drepte flere

Dagens samtale med Breivik tok halvannen time. Lippestad sa i forkant at de ville bruke en halvtime på å informere Breivik om konklusjonen i den nye rapporten.

Hvorfor tok det så lang tid?

– Vi har snakket ganske lenge, men relativt kort om konklusjonen. Vi snakket også om rettssaken som starter på mandag og om bevisoppgaven, svarer Lippestad.

Om rettssaken sier Lippestad at Breivik har en sterk oppfatning av hvordan han vil forklare seg.

– Han angrer overhodet ikke og vil beklage at han ikke gikk lengre enn det han gjorde. Det blir ytterst krevende og en stor utfordring å høre hans forklaring, forteller Lippestad

Som følge av tilregnelighets-konklusjonen, vil helsepersonellet som observerte Breivik i tre uker på Ila bli de mest sentrale vitnene i forsvarernes bevisoppgave.

– Vi legger til navnene deres på vitnelisten nå, som vi vet hvilken oppfatning de har. Også helsepersonell her på Ila blir veldig viktige og blir påført vitnelisten som vi sendte til tingretten for en uke siden.

Breivik vil fengsles

Terroristen selv ønsker å bli vurdert som tilregnelig, og hans forsvarerteam har derfor endret taktikk underveis fra å skulle overbevise retten om at han er syk; til å overbevise dommerne om at han var tilregnelig da han utførte terrorangrepene.

Nå kan forsvarerne følge det sporet de har startet på.

– Denne rapporten er et viktig dokument for bevisføringen i den retningen han ønsker. Den er et tungt bevismiddel i saken. Nå må vi finlese rapporten for å få kjennskap til hva den bygger på, sier Hein Bæra.

Breivik selv regnet med at Aspaas og Tørrissen ville se på han som tilregnelig, har han fortalt til forsvarerne.

Han er foreberedt på å bli sittende bak fengselsmurene resten av livet, forteller Lippestad.

Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet

Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra, Tord Jordet er tre av Breiviks totalt fire forsvarere.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

– Fornærmet

De nye sakkyndiges vurderinger er vesentlige for å finne svaret på om massedrapsmannen kan dømmes til fengsel, eller om han er for syk for å bli straffet, og heller må overføres til helsevesenet for behandling, under tvungent psykisk helsevern.

De første sakkyndige, Synne Sørheim og Torgeir Husby, konkluderte i november med at 33-åringen lider av paranoid schizofreni, og at han var psykotisk da han drepte 77 personer 22. juli.

Breivik selv har uttalt at det å bli vurdert som utilregnelig er «det verste som kunne ha skjedd ham», og at han ble fornærmet da han ble erklært psykotisk og paranoid schizofren av de første sakkyndige.

Lippestad utenfor Ila fengsel

Geir Lippestad har som oppgave å få sin klient Anders Behring Breivik dømt til fengsel.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger