Hopp til innhold

Oslo Ap har folk med minoritets­bakgrunn på 11 av 20 plasser

Mer enn halvparten av Arbeiderpartiets påtroppende bystyregruppe i Oslo har minoritetsbakgrunn. – Vi velger folk etter dyktighet, ikke etter bakgrunn, sier lederen i Oslo Ap.

Nadeem Butt

Nadeem Butt er én av 11 representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Aps bystyregruppe. Her sammen med Oslo Aps bystyrekandidat Libe Rieber-Mohn under et debattmøte i 2006.

Foto: Knut Falch / SCANPIX

De står der som perler på en snor. Abdullah Alsabeehg, Nadeem Butt, Prableen Kaur, Khalid Mahmood, Khamshajiny Gunaratnam, Nasir Ahmed, Bashe Musse, Zaineb Al-Samarai, Elvis Chi Nwosu, Ubah Abduqadir og Fatima Ali Madar.

Alle med minoritetsbakgrunn, og alle med i den påtroppende bystyregruppen til Arbeiderpartiet i Oslo.

Les også: Ønsker innvandringsdebatt i valgkampen
Les også: Byvelgere snur ryggen til Frp
Les også: Frp-topp: – Skjønner godt at velgerne stemte Høyre

Leder Jan Bøhler i Oslo Ap sier bakgrunnen har lite å si.

– Dette er folk som er aktive og har vært aktive innen politikken. Da skiller ikke vi på bakgrunn, men på om folk er flinke, sier Bøhler til NRK.

Valgt inn for Ap

Det er Nadeem Butt helt enig i.

– Jeg er jo først og fremst osloborger og jeg er valgt inn på Ap's program. Det er det som er fokus fremover, sier Butt.

Butt sier imidlertid at han registrerte et stort politisk engasjement i minoritetsmiljøet etter 22. juli.

– Angrepen gjorde et voldsomt inntrykk også i disse miljøene. Det, sammen med appellen, har gjort noe med miljøet. Det har skapt masse interesse rundt valget og det å stemme, og det tolker jeg positivt, sier Butt.

Likevel kommer verken han eller Bøhler unna at én av debattene som har gått, og går, mellom hovedmotstanderne Ap og Høyre/Frp i Oslo er nettopp hvordan man skal lykkes med integrering, og hvordan man skal få samlet Oslo til én by.

Også i det lyset vil andelen med minoritetsbakgrunn i byens største opposisjonsparti påvirke debatten i hovedstaden de neste fire årene.

– Mer reell debatt

Politisk kommentator Elisabeth Skarsbø Moen i VG sier andelen med minoritetsbakgrunn i Aps bystyregruppe er positivt.

– Dette viser at Oslos befolkning har sagt nei til den linja Oslo Frp, med Tybring-Gjedde i spissen, har stått for i integreringsdebatten, og jeg tror mange har stemt Venstre av den grunn. I tillegg kommer altså den store andelen fra minoritetsmiljøene inn i Ap's gruppe. Det viser at vi er den flerkulturelle byen vi jo faktisk er, sier Moen til NRK.

Hun tror andelen med minoritetsbakgrunn i Oslos største opposisjonsparti kommer til å påvirke integreringsdebatten.

– Jeg tror den debatten kommer til å bli mer reell og konkret, sier Moen til NRK.no.

– Vil få betydning

Politisk redaktør Kyrre Nakkim i NRK sier andelen med minoritetsbakgrunn kommer til å påvirke politikken til Oslo Ap.

– Resultatet er overraskende, men minoritetsmiljøene har god kjennskap til hverandre og er flinke til å kjøre valgkamper for seg selv. Samtidig har mange hatt sympatier den veien etter angrepene 22. juli, sier Nakkim.

Han sier bakgrunn, omgangskrets, erfaring og nettverk påvirker medlemmene i bystyret, så også for medlemmene med minoritetsbakgrunn.

– Samtidig henter Ap mange velgere i minoritetsmiljøene i Oslo øst, så dette kommer til å få betydning for politikken på sikt.

Nakkim tror også bystyregruppen kan være en rekrutteringsarena til nominasjonene foran Stortingsvalget i 2013.

AKTUELT NÅ