Hopp til innhold

Hagen nektet å møte ekssvigersønnen

Carl I. Hagen ønsket ikke møte ekssvigersønnen og transpersonen Lise Lindalen til NRK-debatt.

Dagsnytt 18-debatt med Carl I. Hagen og Lise Lindalen

Carl I. Hagen ville ikke delta i debatt med sin ekssvigersønn Lise Lindalen i kveldens utgave av Dagsnytt 18.

Foto: NRK

Carl I. Hagens kronikk i Aftenposten, hvor han gikk til kraftig angrep på sin tidligere svigersønn, har skapt stor oppmerksomhet.

Hagens ekssvigersønn, Lise Lindalen, er transkjønnet, og fikk barn med den tidligere Frp-formannens datter, før hun sto fram med sin identitet. Lindalen har vært deltaker i NRK-serien «Jentene på Toten», hvor flere transpersoners historier fortelles.

Hagen skriver blant annet at noen av transpersonene «bevisst lurer og/eller bedrar sine omgivelser og sine nærmeste i stedet for å oppføre seg ordentlig og skikkelig».

Ville ikke møte ekssvigersønnen

I kveldens utgave av Dagsnytt 18 var begge to invitert til debatt, men Carl I. Hagen ønsket ikke å møte sin ekssvigersønn til debatt. De to vekslet ikke et ord da de var tilstede i NRKs studio i ettermiddag.

I stedet måtte hans ekssvigersønn bli intervjuet av programleder, før Hagen kunne inviteres inn i studio i neste bolk.

Det har ikke lyktes NRK.no å få en kommentar fra Hagen på hvorfor han ikke ønsket å møte Lindalen ansikt til ansikt.

(Artikkelen fortsetter)

Video Lise Lindalen i Dagsnytt 18

Video: Del 1 av Dagsnytt 18 med Lise Lindalen i studio.

Lindalen er kritisk til både Hagen og Aftenposten i etterkant av at kronikken har stått på trykk.

- Jeg fikk sjokk for at Aftenposten trykket det som er et rent personangrep, selv om de vet at det er barn inne i bildet her. Det er fryktelig skuffende av en så seriøs avis.
Når barnas bestefar snakker stygt om barnas far i Norges største avis, så er det noe som går utover barna, sier hun.

- Skulle gjerne kommet ut tidligere

Hagens hovedankepunkt er at Lindalen ikke fortalte sni kone, altså Carl I Hagens datter, om lysten til å gå i kvinneklær, før hun var gravid med familiens siste barn.

- Hvorfor var det så vanskelig for deg å stå frem for transperson for den nærmeste familie?

- Jeg skulle gjerne ha kommet ut med dette tidligere, men da er det viktig at samfunnet står klar til å ta i mot oss. I dag finnes det ikke noe diskrimineringsvern. Ingen av oss vil miste familien, venner og jobben. For mitt vedkommende handler det om fortrenging og benektning. Fra seksårsalderen lærte jeg meg å fortrenge dette. Jeg benektet at jeg var sånn overfor meg selv, og det tok mange mange år før jeg sto fram. Og hadde jeg visst dette før, så skulle hun også få vite dette før, sa Lindalen i debatten.

(Artikkelen fortsetter)

Video Carl I. Hagen på dagsnytt 18

Video: Del 2 med Carl I. Hagen, Espen Esther Pirelli Benestad og Barbara Jahn som debattdeltakere.

- Men du sa på TV at du skjønte dette tidlig?

- Jeg skjønte dette tidlig, men det var før samfunnet setter presset på deg som gjør at et lite barn fortrenger dette inn i de dypeste avkrokene i hjernen. Disse tingene har jeg fortalt om før, så det var ikke nødvendig av Carl I. Hagen å skrive dette leserinnlegget.

- Er det riktig som Hagen hevder at barna dine fikk vite via TV-skjermen at du vil kjønnsopereres?

- Nei, det er løgn fra ende til annen. Det er dokumentert i en sakkyndigerapport at barna var klar over dette og at vi har diskutert dette.

- Fullstendig feilaktig

Carl I. Hagen sier at bakgrunnen for kronikken er å ha et motsvar til Lindalens framstilling av en barnefordelingssak.

- Lise valgte å være med i Jentene på Toten, samt å stå fram i Dagbladet rundt barnefordelingsstriden, og har gitt en fullstendig feilaktig fremstilling av denne familien, sa Hagen.

Hagen sier at det å være en transperson ikke er en unnskyldning for de valg man tar. Man har en moralsk plikt.

- Han (Lise) har ikke løftet en finger for å hjelpe barna som han har visst i årevis har vært livredde for at han skal dukke opp på skolen i kvinneklær. Han går som mann på jobben, men tar ikke hensyn til egne barn, sa Hagen, og slo fast:

- Jeg vil at barna og min datter skal få ro, og sørge for at begge sider får komme til tale i det offentlige rom.

Kritisk til NRK

Hagen er også kritisk til at NRK sendte serien uten å ta det han mener er nødvendig hensyn til barna. Han omtaler «Jentene på Toten» som et rent propagandainnslag, og forteller at han i møter med kringkastingssjefen la fram psykolograpport som slo fast at å vise «Jentene på Toten» vil være et overgrep mot sine barnebarn.

- Ta bort etternavn så han ikke blir identifisert i nærmiljøet, ba jeg om. Men det nektet NRK. De sendte serien, og det måtte i stedet arrangeres foreldremøte før serien vistes for å forebygge mobbing.

Prosjektleder i NRK Underholdning Barbara Jahn avviser kritikken:

- Fordi dette er historien om jentene på Toten, og Lise er en av dem. Hennes historie er også historien om et tidligere ekteskap og det å ha barn. Vi tok grundige vurderinger med alle involverte og gjorde vårt beste for å beskytte barna som er involvert og som ikke kommer til orde.

AKTUELT NÅ