Hopp til innhold

Grandhagen om terrortrussel: – Lekkasjer kan være livsfarlige

Etterretningssjef Kjell Grandhagen mener det er bekymringsfullt at kilder har lekket informasjon om terrortrusselen mot Norge. Men han ønsker ikke å si om de lekkede opplysningene stemmer.

E-sjef Kjell Grandhagen

Etterretningssjef Kjell Grandhagen mener det er helt åpenbart at personer med kjennskap til terrortrusselen mot Norge har lekket opplysninger til Dagbladet.

Tidligere i sommer gikk norske myndigheter bredt ut og varslet om en mulig terroraksjon i Norge. Dagbladet meldte torsdag at bakgrunnen for trusselen var at flere personer med tilknytning til IS skal ha vært på vei mot Norge. Avisa skrev også at norske myndigheter hadde fått opplysninger om trusselen fra to utenlandske etterretningstjenester, uavhengig av hverandre.

Sjef for Etteretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, sier til NRK at man som utgangspunkt ikke vil kommentere lekkasjer av den typen Dagbladet presenterer.

Samtidig, sier Grandhagen, er han svært bekymret over at avisa tilsynelatende har fått tilgang til detaljert informasjon om terrortrusselen.

– Det er alvorlig at noen har lekket, og det er særlig alvorlig i en sak som dette. Norge er et lite land, og vi er avhengig av andre nasjoner for å få tilgang til informasjon i fremtiden, sier Grandhagen.

– Helt åpenbart at det har vært lekkasjer

Han mener også at lekkasjer av den typen Dagbladet tilsynelatende har fått tilgang til, er alvorlig av hensyn til kildenes velferd.

– Det er alvorlig at man setter kildene i risiko. Hvis det kommer frem informasjon om hvem som var kilder, kan terrororganisasjoner gå løs på disse kildene, påpeker Grandhagen.

Grandhagen understreker at han ikke vil si noe om hvorvidt Dagbladets opplysninger stemmer eller ikke, og mener tross alt det er «prisverdig» at avisa har «utøvd selvkontroll» som følge av kildevern.

– Vårt poeng er at det å skade vårt forhold til samarbeidene tjenester ikke er bra. Det er heller ikke bra at noen setter andre menneskers liv i fare. Det vil si dem som har vært kilder, men også uskyldige som blir henrettet av IS i slike situasjoner. Det har vi sett tidligere, sier Grandhagen.

– Du bekrefter med dette at personer som har visst noe om saken har lekket informasjon?

– Det er helt åpenbart at det er lekkasjer i denne saken. Men hvor mye av det som er omtalt som er korrekt, og hvor mye av det som er omtalt som ikke er korrekt, det ønsker ikke jeg å gå nærmere inn på.

– Starten på noe vi må leve med

Dagbladet valgte torsdag å ikke melde hvilke etteretnings – og sikkerhetsorganisasjoner som varslet Norge, av «hensyn til sikkerheten til personer som har vært involvert i trusselhåndteringen».

Journalist Gunnar Hultgreen sier til NRK at det ikke stemmer, slik det tidligere har blitt spekulert i, at det var amerikansk etterretning som varslet Norge.

Hultgreen sier også at norske myndigheter satt med opplysninger om at terroristene hadde som formål å gjennomføre et «spektakulært anslag mot Norge».

– Men vi har gjennom vårt arbeid ikke fått noen formening om hvor dette skulle være, eller hvorfor. Det tror jeg heller ikke norske myndigheter vet så mye om, sier Hultgreen.

Hultgreen sier at han, ut ifra de opplysningene han har, tror norske myndigheter ikke hadde noe annet valg enn å gå bredt ut og fortelle om trusselen. Samtidig tror journalisten at faren for et terrorangrep mot norsk jord ikke er over.

– Dette er bare starten på noe vi må leve med fremover, sier Hultgreen i Dagsnytt 18.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IS-krigere i Raqqa

IS-KRIGERE: Dette bildet, postet 27. august av Den islamske statens Raqqa media center, viser IS-krigere som overtok flybasen Tabqa fra syriske regjeringsstyrker sist søndag. Bildet er verifisert av nyhetsbyrået Ap.

Foto: Uncredited / Ap

– Helt klart at trusselen var reell nok

Grandhagen sier til NRK at han ikke er i tvil om at var riktig å varsle offentligheten om den mulige terrortrusselen, ut ifra de opplysningene norske myndigheter hadde 22. og 23. juli.

Han ønsker ikke å kommentere om opplysninger i ettertid har styrket eller svekket denne vurderingen.

– Vi vil aldri få det fulle svaret på hva som var det reelle innholdet i denne trusselen. Det interessante er egentlig det situasjonsbildet vi stod ovenfor den 23. juli, da beslutningen skulle tas.

– For oss var det helt klart at trusselen var reel nok, den var konkret, den var troverdig, den var alvorlig. Det var det vi måtte forholde oss til da, sier Grandhagen, og legger til:

– Jeg minner om at vi ikke veldig mange ganger har konkludert med at det er riktig å varsle om noe slikt. Det er den første gangen på 40 år man har kommet til den konklusjonen når det gjelder en trussel i Norge, og det sier noe om at det er ganske mange hundre eller tusen informasjonsbiter som har gått forbi oss, uten at vi har trykket på denne knappen, sier Grandhagen.

IS fører til økt norsk trussel

NRK meldte også torsdag at to nordmenn skal ha steget i gradene i IS, noe eksperter mener øker trusselen mot Norge. Etterretningstjenesten har ikke villet kommentere opplysningene, men Grandhagen sier på generelt grunnlag at framveksten av IS er noe av grunnen til at Norge må forberede seg på at det kan oppstå flere lignende trusler fremover.

– I den forstand at internasjonal terror er et fenomen som kommer til å være der fremover, er jeg helt enig i at faren ikke er over. I vår årlige vurdering fra mars i år, sa vi at dette er noe vi må venne oss til, sier Grandhagen, og legger til:

– Det har også skjedd en dramatisk tilspissing av dette, gjennom at ISIL (IS) har etablert sitt kalifat. Dette er et område uten myndighetskontroll, der man kan drive forberedelser for terror, og det skjer rett i ytterkant av Europa.

To nordmenn har fått lederposisjoner i IS. Norske myndigheter bekrefter dette overfor NRK. Kilder forteller at de to mottar ordrer direkte fra lederen i islamistorganisasjonen.

VIDEO: To nordmenn skal ha fått lederposisjoner i IS.

AKTUELT NÅ