NRK Meny
Normal

– Terrorofrene risikerer å vente fire år på erstatning

Anslagsvis 1000 mennesker har behov for økonomisk hjelp etter terroren i Norge 22. juli. Terrorofrenes advokater frykter det vil ta lang tid før de får erstatning.

Video ERSTATNING-120811-WW

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Bistandsadvokatene til ofrene for terroren 22. juli frykter treg behandling av voldsoffererstatninger.

Tarjei Bech

Tarjei Bech, leder i AUF i Finnmark.

Christian Lundin

Bistandsadvokat Christian Lundin.

Astri Aas Hansen

Statssekretær Astri Aas Hansen.

– Jeg vil få utsatt studiestart, og jeg kommer kanskje senere ut i jobb. Men med meg kommer det til å gå bra, jeg er optimistisk, sier Tarjei Bech, leder i AUF i Finnmark.

Han er ved godt mot, men flere av de skadde og pårørende har fått ødelagt yrkeskarrieren helt, og noen har mistet en forsørger.

Terrorofrenes advokater er nå bekymret for at det vil ta for lang tid før ofrene får hjelp.

– Jeg sitter med folk som ikke vet hvordan de skal kunne forsørge barna sine, fordi hovedforsørger er død. Gravide kvinner som lurer på hvordan det skal gå, og som er bekymret for neste låneforfall, sier Mette Yvonne Larsen, bistandsadvokat for flere av ofrene på Utøya.

Kan ta fire år

Et lite kontor i Vardø, med 22 ansatte er de som nå plutselig får norgeshistoriens største krimsak i fanget. Anslagsvis tusen mennesker har behov for økonomisk hjelp etter terrorangrepene.

– I en slik situasjon hvor det kommer mange søknader på en gang, er det klart at det blir en stor belastning på kontoret, sier Terje Kofoed, direktør ved Kontoret for voldsoffererstatning.

I de alvorligste sakene der man ikke har oversikt over skader og tap av framtidig inntekt, kan det ta lang tid å få erstatning.

– De sakene kan ta opp til tre til fire år, sier Kofoed.

Krever forskudd

Bistandsadvokatene krever at staten betaler et forskudd på erstatning, og ikke minst hever taket som stortinget har satt på voldsoffererstatning.

– Jeg mener det er sterkt urimelig at en ung skadet som blir avspist med en erstatning på 3, 2 millioner som skal dekke for de neste 50-60 årene. Det er åpenbart at dette ikke vil dekke hele tapet, sier bistandsadvokat Christian Lundlin.

Justisdepartementet har lovet rask behandlingstid, og til NRK sier de at de vurderer forskuddsordninger for noen av erstatningskravene. Men mer enn 3, 2 millioner kroner til de som er mest alvorlig skadde, kan de ikke love.

– Vi ser at dette beløpet kan bli lavt for noen, men dette krever en lovendring fra stortingets side. Her må også det vurderes, men sånn som det er nå er det loven som gjelder, sier statssekretær Astri Aas Hansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger