Hopp til innhold

Frp vil få flyktninger ut av telt

Gardermoen (NRK.no): Frps landsmøte har vedtatt det de selv omtaler som et hårete mål: at Norge skal sørge for at ingen flyktninger må leve i telt.

Flykninger utenfor hus fra Ikea-foundation

De flatpakkede husene fra Ikea-foundation er isolert og har elektrisitet fra solcellepaneler.

Foto: Åsa Sjöström / Momentagency

Frp har vedtatt å jobbe for at ingen flykninger skal bo i telt, ved å finansiere private initiativ til midlertidige boliger, som de flatpakkede husene designet av Ikea Foundation. Tidsrammen for å gjennomføre målet er fire år.

– Hvorfor skal vi gjøre dette? Fordi vi kan. Det er forferdelig å se på syriske flykninger som bor i telt med snø på taket, sa Ole Trygsland Hoelseth fra Vestfold.

Han argumenterte dette var en god løsning uansett om man opptatt av å hjelpe, enkle løsninger eller god bruk av penger. Tre personer stemte mot forslaget.

Forslaget kom fra Vestfold FrP, og ble anbefalt vedtatt av redaksjonskomiteen. Om lag ni millioner av verdens flyktninger lever i teltleire, ifølge UNHCR. Gjennomsnittlig tid tilbragt i en flyktningleir er 12 år.

– I de fleste flyktningleire er klimaet sterkt skiftene fra sommer til vinter, noe som gjør teltene nær ubeboelige. Teltene har i liten grad elektrisitet til leselys. FrP ser på denne situasjonen som uholdbar. Vi er derfor svært glad for at det er tatt flere private initiativ til å løse problemet, heter det i resolusjonsforslaget.

Ikke-kommersielle løsninger

Frp trekker fram at Ikea Foundation har designet en flatpakket flyktninghytte som skal erstatte telt i flykningeleire.

– En flyktninghytte er beregnet å koste 1000 dollar, om lag det dobbelte av et telt,
men har en beregnet levetid på minst tre år mot et halvt år for et telt. Det er essensielt at hytta er isolert og skaffer leselys ved hjelp av solcellepanel, ifølge Frp.

Husene skal bygges i egne ikke-kommersielle fabrikker, basert på design som ikke er patentert og fritt kan kopieres. Det vises også til andre flyktningehyttekonsepter fra private aktører som amerikanske Exo Housing System og Concrete Canvas fra Storbritannia.

Vil fjerne telt i løpet av fire år

– Det er ingen grunn til at så mange mennesker skal leve i telt, når det i 2014 finnes gode alternativer. For mange barn og ungdommer betyr en gjennomsnittlig tid i telt på 12 år at mange tilbringer store deler av barne- og ungdomstiden i et telt. Det norske bistandsbudsjettet er på om lag 30 milliarder kroner.

– Det er realistisk for den norske regjering å sette seg et ”hårete” mål, nemlig å si at Norge skal sørge for at ingen flyktninger lenger skal bo i et telt. Målet bør oppnås i løpet av de neste fire år, heter det i Frps resolusjon, som avsluttes med:

– Sammen kan vi skape historie.

AKTUELT NÅ