Hopp til innhold

Sykehusene forskjellsbehandler kreftpasienter

Hvor du bor og hvilket sykehus du tilhører kan avgjøre om du får tilbud om dyr og livsforlengende kreftmedisin.

Fosså behandler en pasient

– Alle må få tilbud om like god behandling, sier overlege Alexander Fosså.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

For åtte år siden fikk Ulf Nygård (38) vite at han hadde kreft. Siden den gang har han kjempet mot sykdommen, og vært igjennom flere tøffe cellegiftkurer.

– Jeg gikk til legen fordi jeg kjente noen kuler i lysken. Det ble konstantert at jeg har lymfekreft. Jeg ble satt på flere cellegiftkurer, men de hjalp ikke, sier han.

Testperson for ny medisin

Men nå er Nygård en av to forsøkspersoner i Norge som bruker en ny type kreftmedisin mot en spesiell type lymfekreft. Medisinen er mer skreddersydd til sykdommen og mer skånsom mot pasienten.

Ulf Nygård

Ulf Nygård er en av to personer som tester en ny kreftmedisin.

Foto: NRK

– Under tidligere behandlinger har jeg hatt flere store sykefravær. Men denne nye behandlingen har gjort at jeg kan være på jobben. Jeg lever et ganske vanlig liv nå, til tross for at jeg er under behandling. Medisinene gir mindre bivirkninger, og jeg merker ikke så godt at jeg er syk, sier han.

Men selv om kreftmedisinen skulle vise seg å ha en god effekt på pasientgruppen, er det ingen selvfølge at alle pasientene får tilbud om denne behandlingen. Den kan koste flere hundre tusen kroner og opp mot en million per pasient, og hvor du bor kan avgjøre om du får behandlingen påkostet.

– Må ha likhet for alle

Alexander Fosså, overlege ved Radiumhospitalet, synes det er viktig at alle får et likt tilbud om behandling.

– Dette er en dyr medisin, og i dag er det opp til hvert enkelt sykehus å bruke av sine budsjetter til slike behandlingsmetoder. I et land som Norge er det uheldig at vi ikke har systemer som sikrer likhet for alle. Det kan føre til at pasienter får forskjellig behandling avhengig av hvor de bor og hvordan deres sykehus vurderer, sier han.

Alexander Fosså

Alexander Fosså ønsker hyppigere vurdering av nye kreftmedisiner.

Foto: Margrethe Miljeteig / NRK

– For oss er dette en ny og lovende kreftbehandling som kan virke livsforlengende for de den tradisjonelle behandlingen ikke fungerer på, sier Fosså.

Han ønsker seg et system der fagmiljøet kan vurdere nye medisiner fortløpende sammen med myndighetene, og raskt avgjøre om medisinene skal brukes eller ikke.

– Det skjer så mye innen kreftbehandlingen at vi må ha fortløpende vurderinger, sier han.

Vil lage et støttesystem for vurdering

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ser at systemet kan oppleves som urettferdig.

– Vi ønsker ikke forskjellsbehandling. Det er klart vi ønsker at god og ny behandling skal komme alle pasienter i hele landet til gode. Vi jobber derfor for å lage et besluttningssystem, sier hun.

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier at det vil bli laget et støttesystem som vil gi klarere retningslinjer for legene.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Utgangspunktet er at alle skal få den beste behandlingen. Men legene må vurdere hver enkelt pasient, og vi ser at legen trenger et støttesystem for vurdering, og dette skal vi utarbeide. Vi forventer at dette skal være i bruk i 2012.

For Nygård har lymfekreft-medisinen gitt nytt håp for framtiden, og han håper at flere skal få mulighet til å bruke dyre kreftmedisiner så fort som mulig.

– Jeg har et håp om at sykdommen kan bli borte en gang for alle. Det kan ingen gi noen garanti for, men det ser ut til å virke veldig bra nå. Den har gitt meg et håp om at jeg vil være frisk en veldig lang tid framover. Jeg håper at denne medisinen blir tilgjengelig for andre pasienter i samme situasjon, sier han.

AKTUELT NÅ