Hopp til innhold

– Åtte av ti stikker etter å ha bulket

Åtte av ti som har fått skader på bilen mens den sto parkert hører aldri fra synderen. – Det er en moralsk brist i befolkningen, ifølge forsikringsselskaper.

Bulk

Annenhver nordmann har fått skader på bilen sin mens den har stått parkert, ifølge forsikringsselskaper.

Foto: Tryg Forsikring

Jon Berge

Jon Berge i If Skadeforsikring.

Foto: If forsikring
Roald Stigum Olsen

Roald Stigum Olsen i Tryg forsikring.

Foto: TrygVesta

Annenhver nordmann har fått skader på bilen sin mens den har stått parkert.

En undersøkelse som Perduco har gjennomført for If Skadeforsikring blant 1900 privatpersoner, viser at 51 prosent har opplevd at bilen er påført skader fra andre biler mens den stod parkert på en parkeringsplass eller i et parkeringshus.

LES OGSÅ: Stress og stolper fører til bulking

– Moralsk brist i befolkningen

– Undersøkelsen viser at det er mer enn impulskjøp og parkeringsbøter som gjør handleturen dyrere enn planlagt. Det er nedslående at såpass få opplever at gjerningsbilisten vil gjøre opp for seg, sier Kurt Undereidet, fagsjef i If Skadeforsikring.

8 av 10 som har opplevd parkeringsskader hørte aldri noe fra bilisten som forårsaket skaden: Enten hadde bilisten stukket av (fem av ti) eller så oppdaget man ikke skaden før senere og hørte ingenting fra bilisten (tre av ti).

14 prosent opplevde at den andre bilisten ventet ved bilen, at det var lagt igjen kontaktinformasjon eller at man ble kontaktet senere.

– Her er vi på sporet av en moralsk brist i befolkningen. Alle ville like om den som skadet bilen ordnet opp etter seg, men det er altså veldig få av oss som faktisk ordner opp når en selv forvolder skade, sier Undereidet.

– Til sammen koster påkjørsel av parkert bil forsikringsselskapene en halv milliard i året. En liten bulk koste mellom 7 og 10.000 kroner å få reparert, sier informasjonssjef i If skadeforsikring Jon Berge til NRK.no.

– Et voksende problem

– Dette er utrolig kjedelig å oppleve. Vi får mange fortvilte henvendelser fra kunder som uforskyldt har fått skade på bilen ved at noen har bulket den og stukket av. Dette er nok også et voksende problem, forteller Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg Forsikring.

Tryg får inn mellom 140–160 slike saker hver uke, der opphavet til skaden er ukjent. Det blir noen tusen saker i året.

Ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) ble 60.000 biler påkjørt mens de stod parkert i fjor. Det er 164 skader hver eneste dag. Tallene har steget jevnt og trutt de siste årene.

– Vi har ikke eksakte tall, men antar at så mange som 2/3 stikker av fra skadene de er skyld i, tror Roald Stigum Olsen i Tryg.

Kan medføre politianmeldelse

Olsen minner om at å stikke fra stedet uten å melde fra kan medføre politianmeldelse og i verste fall bøter. Paragraf 12 i Veitrafikkloven sier at de som er innblandet i trafikkuhell har plikt å oppgi navn og adresse til hverandre, og den som har voldt materiell skade skal snarest kontakte skadelidte eller politiet om uhellet.

– Det er rett og slett feigt å ikke ta ansvar, sier han.

Også Bjarne Rysstad i Gjensidige forsikring vet at mange bulker parkerer biler, for å så kjøre vekk fra stedet uten videre beskjed.

– Vi har ingen tall, men dette er et kjent problem. Vi vet at det er mange tilfeller, og det er grunn til å tro at problemet er økende, sier han.

LES OGSÅ: Høysesong for små-bulking


AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger