Fikk Max Hermansen til å rope at han elsker muslimer

OSLO RÅDHUS (NRK): Shabana Rehman Gaarder fikk Pegida-demonstrantene til å rope: «Ja, vi elsker muslimer».

Den antimuslimske bevegelsen Pegida avholdt for tredje mandag på rad demonstrasjoner i Oslo.

På forhånd hadde Shabana Rehman Gaarder varslet at hun skulle stå side om side med Pegida-demonstrantene. Ikke fordi hun er enig med dem, men fordi hun skulle løfte frontfigur Max Hermansen slik hun gjorde med mulla Krekar i 2004.

Gaarder ville ufarliggjøre ham og fikk en klem av Hermansen etter det avtalte stuntet.

Da Gaarder mottok mikrofonen fra Max Hermansen startet hun med å si at hun er glad i Pegida.

– Jeg skal si noe som er livsfarlig for meg å si til folk som dere.

– «Jeg er glad i dere, Pegida».

Deretter fikk Gaarder de rundt 40 Pegida-demonstrantene til å gjenta etter henne.

«Ja, vi elsker homofile. Ja, vi elsker muslimer. Ja, vi elsker kristne. Ja, vi elsker tanke- og trosfrihet. Ja, vi elsker dette landet».

Shabana Rehman appell

Etter markeringen sa Hermansen at det hadde vært en spesiell dag, og at han var svært tilfreds med det Gaarder hadde å si.

Elsker du muslimer?

Ja, jeg har flere venner som er muslimer. Jeg synes muslimer er helt OK – vi kan godt si at jeg elsker muslimer. Det skal være religionsfrihet her i landet. Men islam er ikke først og fremst en religion, men en totalitær ideologi som minner om fascisme, sier Hermansen.

Rehman løfter Henriksen under Pegida demonstrasjon

Shabana Rehman løftet Max Hermansen.

En bisarr opplevelse

Islamforsker Lars Gule var selv til stede og overvar demonstrasjonen. Han beskriver det hele som en bisarr og selsom opplevelse.

– Det er nesten surrealistisk med to motdemonstrasjoner, en happening og en bitte liten innvandrings- og islamfiendtlig markering.

Han roser politiet for at alle kom til orde, men han er ikke sikker på at stuntet til Gaarder var veloverveid.

– Jeg tror det har gitt Pegida-demonstrantene mer oppmerksomhet enn de fortjener. Det vi har sett er at de har blitt halvert hver uke. Fra 190 til 100 og rundt 45 i dag. Også får de denne oppmerksomheten på grunn av dette stuntet.

Fryktet bråk

Over 100 motdemonstrantene møtte opp for å demonstrere mot Pegida. Stemningen var til tider amper da flere av demonstrantene ropte og kastet tomme ølbokser mot politiet.

Politiet hadde tillatt tre grupper å demonstrere, enten mot, eller med Pegida, men etter det NRK erfarer fryktet politiet at grupper som ikke var godkjent, skulle møte opp.

Islamforsker Lars Gule overvar Pegida-marsjen i Oslo

Området rundt rådhuset var derfor hermetisk lukket – i motsetning til tidligere.

En av demonstrantene ble skadd da han prøvde å kaste vannballonger mot Pegida-marsjen. Han ble lagt i bakken av politiet, og ble kjørt bort fra området i ambulanse. Han blødde fra hodet.

Pegida-demonstrantene er imot muslimsk innvandring til Norge, og er inspirert av demonstrasjonene som startet i den tyske byen Dresden i fjor høst.

Hver mandag kl. 18.30 samles organisasjonen foran Oslo rådhus. Forrige mandag ble det også ampert da motdemonstranter forsøkte å gå til angrep på antiislamistene.

Over 100 demonstranter hadde møtt frem for å protestere mot Pegida

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger