Hopp til innhold

Erna: – Tiden leger ikke alle sår

Fem år etter terrorangrepet 22.juli ble alle navnene til de 77 omkomne i terrorangrepene lest opp på minnemarkeringen i regjeringskvartalet. – De største sporene er satt i oss som mennesker, sier statsminister Erna Solberg (H).

Statsminister Erna Solberg (H) sa under en minnemarkering i dag at savnet alltid vil være der etter 22. juli. – Det er fem år siden sommerdagen som ble til en av de mørkeste dagene i norsk historie, sa statsministeren under femårsmarkeringen.

Statsministeren kalte i dag terrorhandlingene for fem år siden for en av de mørkeste dagene i Norge.

– Tiden leger ikke alle sår. Den kan kanskje lindre smerten men heller ikke mer. For hva er vel fem år når vi mister det umistelige, sa Erna Solberg.

– Savnet vil alltid være der

Hun mente at selv om vi fortsatt ser de fysiske sporene etter terrorhandlingene er det ikke de ødelagte og gjenreiste bygningsmassene som preger oss mest.

– De største sporene er satt i oss som mennesker. I savnet etter de vi er så glad i. Savnet etter praten rundt middagsbordet, den hverdagslige krangelen, om det store og det små. Det lure smilet, eller den gode klemmen. Savnet vil alltid være der, sa Solberg.

Minnemarkering 22.juli
Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Både statsministeren og AUF-lederen talte om at 22.juli har rammet oss alle, men at tiden nærmest har stått stille for mange av de etterlatte, og at de også nå trenger støtte.

– For dere som har mistet en sønn eller datter, en søster eller bror, en mamma eller pappa, en venn, kjæreste eller kollega, føles fem år som om det kunne ha vært i går, sa Solberg.

– Mange lever med 22.juli akkurat i dag. Noen må leve med 22.juli hver dag. For noen kan fem år virke som uendelig lang tid. For andre kan det føles som om det skjedde i går, sa AUF-leder Mani Hussaini.

AUF-leder Mani Hussainis tale

– Vi har ikke råd til å glemme løftet

Hussaini var tydelig rørt da en ny generasjon AUFere leste opp navnene til de 77 terrorofrene, og tidligere statsminister Jens Stoltenberg gav ham et støttende klapp på ryggen.

– Lista med navnene er så vond å høre på. Det stikker i hjertet når vi hører hvert enkelt navn. Og selv om vi har hørt det mange ganger før blir vi hver gang sjokkert over hvor mange det er. Det er som om det aldri vil ta slutt, sa Hussaini.

Minnemarkering 22.juli

–Det stikker i hjertet når vi hører hvert enkelt navn, sa AUF-leder Mani Hussaini etter at alle ofrene ble lest opp på minneseremonien.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Han sa videre at navnene må gjentas for å minnes hver og en av enkeltmenneskene som ble drept, men også for at rosetogene forplikter.

– Vi, vårt samfunn, og våre verdier har ikke råd til å glemme løftet vi gav: Aldri mer 22.juli, sa Hussaini.

Statsministeren pekte på at terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya viser at ekstremisme kan vokse frem i alle land.

– Terroristenes ideologi kan være ulik men de snakker likevel et felles språk. Et voldens og hatets språk.

Hun sa at terror bare kan bekjempes ved at folk tilbys en verden som er bedre enn den terroristene ønsker.

– Vi må klare å gi ungdommen et håp uansett hvor i verden de vokser opp, sa statsmininsteren.

Leser opp navna til de drepte

AKTUELT NÅ