Hopp til innhold

Faremo erklærer seg inhabil i saker om Mæland

Justisminister Grete Faremo (Ap) erklærer seg inhabil i tjenesteforhold som angår politidirektør Øystein Mæland.

Grete Faremo

Justisminister Grete Faremo var Øystein Mælands sjef på 1990-tallet.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Grete Faremo informerte meg i dag om at hun har bedt om hennes habilitet knyttet til hennes tjenestemessige forhold knyttet til politidirektør Øystein Mæland, sier statsminister Jens Stoltenberg til NRK.

Øystein Mæland

Politidirektør Øystein Mæland har vært i hardt vær siden 22. julikommisjonen kom med knusende politikritikk.

Foto: NRK

Stoltenberg sier at lovavdelingen i departementet deretter kom fram til at man har kommet i en så spesiell situasjon at man får en «situasjon nær inhabilitet». Da har hun erklært seg som inhabil knyttet til Mæland.

Grete Faremo vil dermed ikke håndtere spørsmål knyttet til Øystein Mælands stilling i politidirektoratet.

– Hva slags konsekvenser får dette?

– Det får de konsekvensene det pleier få få. Dette skjer med jevne mellomrom. Da er det en settestatsråd som håndterer dette i mellomtiden, sier Stoltenberg.

Grete Faremo sier i en pressemelding at dette ikke vil ha konsekvenser for hennes arbeid med politisaker.

– Dette anses ikke å være til hinder for at jeg behandler saker som gjelder politiet eller Politidirektoratet, så lenge utfallet ikke får stor betydning for Mæland personlig, sier Faremo.

Mæland var Grete Faremos statssekretær fra 1994 til 1997, og frontet de fleste asylsakene som Jagland-regjeringen slet med på den tida.

– Jeg har hatt Mæland som en god og nær medarbeider. Han var statssekretæren min på 1990-tallet, og vi har hatt et forhold etter den tid der vi har møttes hverandre ved flere anledninger, sier Grete Faremo til NRK.

Tidligere i kveld ble det kjent at også Jens Stoltenberg erklærer seg inhabil i forhold knyttet til politidirektøren. Dette kommer blant annet av at Mæland var Stoltenbergs forlover da han giftet seg i 1987. De har også jobbet tett sammen i mange år.

Justisminister Grete Faremo erklærer seg inhabil i saker om politidirektør Øystein Mæland. Statsminister Jens Stoltenberg kommenterer saken.

KLIKK FOR VIDEO: Stoltenberg kommenterer Faremos inhabilitet.

AKTUELT NÅ