Hopp til innhold

Færre har råd til å reise på ferie

Undersøkelse viser at færre nordmenn enn i fjor har råd til å dra på feire. Et tabubelagt tema, sier Røde Kors.

Ferie

I en ny undersøkelse svarer 15 prosent at de ikke har råd til å dra på ferietur i år.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Tina Marie Borge Hartvigsen

FOR DYRT: Tina Marie Borge Hartvigsen er blant dem som ikke har råd til å reise på ferie.

Foto: Ketil Kern / NRK

– Vi er stort sett hjemme. Vi drar på utflukter, pikniker og på badestranda. Vi har aldri vært på utenlandsturer, og aldri hatt lengre ferieturer.

Tina Marie Borge Hartvigsen forteller NRK om hvordan ferietiden er for henne og datteren Vilja (5). De er en av de norske familiene som ikke har råd til å reise på ferie. I år har det blitt flere som dem.

I en stor forbrukerundersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB i april, svarer 15 prosent at de ikke har god nok økonomi til å dra på ferietur i år. I fjor svarte ni prosent det samme.

– Barn gruer seg til ferien

Silje Sandmæl

BRUKER MINDRE: – Vi er inne i økonomisk usikre tider, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Foto: NRK

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB sier de for første gang ser at folk skal bruke mindre på ferie.

– Dette skyldes flere forhold. Vi er inne i økonomisk usikre tider. Mange har mistet jobben, og det fører til at folk holder litt tilbake på forbruket, sier hun til NRK.

Røde Kors driver «Ferie for alle», et ferietilbud til familier med svak økonomi, og kjenner seg igjen i utviklingen. Mange står på ventelister, og rundt 1200 personer får avslag.

– Etterspørselen øker mer enn antallet plasser vi har. Det vi er bekymret over er at det er mange, særlig barn, som gruer seg til ferien fordi de kan ikke være med på det mange andre er med på, sier Åsne Havnelid, generalsekretær i Norges Røde Kors.

Tabubelagt

Å ikke kunne dra på ferie er et tabubelagt tema, mener Havnelid. Åpenhet må til for å bekjempe det:

Åsne Havnelid

ÅPENHET: – Vi må snakke om at ikke alle har råd til ferie, sier Åsne Havnelid i Røde Kors.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er viktig at voksne prater om at det er ikke alle som har råd til å dra på ferie, og at du kan ha ferie selv om du er hjemme. Vi må bli mer åpne så det ikke blir så skambelagt å ikke ha råd til å dra på ferie.

Tina Marie Borge Hartvigsen legger ikke skjul på at det kan være tøft og er forberedt på at det blir tøffere etter hvert som Vilja vokser opp. Men hun har valgt å være ærlig.

– Det absolutt ikke flaut å ikke ha råd til å ta med barna på tur. Det er faktisk flaut å dra på tur og egentlig ikke ha råd. Jeg vet om mange som har tatt opp forbrukslån for å dra på ferie. Jeg vet selv at ungen min har det bra. Jeg har masse kjærlighet og omsorg for henne, hun trenger ikke dyre ferier. Jeg håper nå at flere ikke syns det er flaut. Det blir hva man gjør det til selv.

AKTUELT NÅ