Hopp til innhold

Dropper koronavaksinen for å dra på hytta

En vaksinearbeider ble sjokkert da hun opplevde at flere takket nei til koronavaksine, fordi de heller ville på hytta i påsken.

OVERRASKET: Cathinka Devor Lunde tok til Facebook for å dele den smått absurde opplevelsen da hun ringte rundt for å tilby vaksine.

– Jeg satt på jobb og skulle sette opp timer til de som skulle få vaksiner. De fleste er jo hyggelige og positive, og glad for å endelig skulle få vaksinen. Men så var det ganske mange som takket nei, sier Cathinka Devor Lunde, som jobber ved vaksinesenteret i Nordre Aker bydel i Oslo.

Hun sier de som takket nei ikke gjorde det fordi de ikke ville ta vaksinen.

– Det respekterer vi selvfølgelig fullt ut. Det var at de ønsket den senere, fordi nå skulle de på ferie og ville helst ha vaksinen etter påske.

Omtrent halvparten har takket nei

Benedicte Varvik er assisterende prosjektleder ved vaksinesenteret i bydel Nordre Aker. Hun forteller at omtrent halvparten av dem de har tilbudt vaksine nå i påskeuka har takket nei fordi de skal på påskeferie.

– Det er veldig mange flere enn hva vi hadde håpet. Det gjør at arbeidet vårt tar mye mer tid siden vi da må kontakte nye folk. Det er dyrebar tid, så vi skulle ønske at folk kunne ha utsatt ferien.

Hun legger til at det kan ta lang tid før de som takker nei nå får tilbud om vaksine på nytt.

– Det kan potensielt ta veldig lang tid, for vi har ikke så god oversikt over vaksinetilfanget langt fram i tid.

– Må settes nå

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) sier vaksinene kommuner og bydeler får i påsken ikke kan spares.

– Neste uke kjører vi ut over 100.000 doser. Det er nok til to prosent av landets befolkning. De må settes i løpet av 3-4 dager. Da må vi sette vaksiner både skjærtorsdag og langfredag, sier han.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet

Overlege Preben Aavitsland.

Foto: Tor Erik Schrøder

Og kommer med en tydelig formaning:

– De som står der og vaksinerer, har droppet sin påskeferie. Det gjør de for å vaksinere folk. Da syns jeg folk skal faktisk takke ja til det tilbudet de får nå, sier Aavitsland.

Han understreker også at noen av de som sier nei kan måtte vente en stund:

– Om du sier nei, og tror du kan nærmest bestille time etter påske, er det ikke sikker det går. Min oppfordring er helt tydelig: ta den timen du får tildelt og still opp, og dropp den hytteturen.

– Trodde ikke helt mine egne ører

Lunde tok til Facebook for å dele opplevelsen. Videoen kan du se øverst i saken.

– Først ble jeg jo veldig overrasket, og trodde ikke helt mine egne ører. Men når det skjedde flere ganger, også med mine kollegaer når de ringte, så ble jeg veldig skuffet.

– Jeg synes det er veldig, veldig rart. Spesielt med tanke på hvor mange som nå lider

Cathinka Devor Lunde, vaksinesenteret Nordre Aker, Oslo

Cathinka Devor Lunde er overrasket og skuffet over folk som prioriterer hytta over vaksine. – Det er tidkrevende og fører til mye unødvendig merarbeid.

Foto: PRIVAT

under forholdene som er.

Selv har hun tre barn som ikke får gått på skole eller vært med på aktiviteter som vanlig. Og hun har selv mistet en del jobb i perioder.

– Og jeg har mange kollegaer som sliter nå, så jeg er veldig overrasket.

Hun har tre oppfordringer til folk nå:

  1. Bestem deg for om du ønsker vaksinen.
    – Det er det lurt å gjøre nå, før man får telefonen.
  2. Ta telefonen når den ringer.
    – Selv om det er et ukjent nummer, for det kan være vaksinesenteret.
  3. Takk ja til den timen du får.
    – Det er utrolig tidkrevende for dem som ringer å måtte forskyve folk, sette opp til andre tidspunkt, ringe opp igjen. Og det er jo faktisk sånn at vaksinene vi nå får må settes nå, de kan vi ikke spare til etter påske fordi folk vil ha ferie.

Helsebyråden: – Synd

Helsebyråden i Oslo Robert Steen sier det er flere bydeler som opplever det samme.

– I forbindelse med påsken har vi hørt fra flere bydeler at det er noen som ønsker å ta vaksinen senere når de blir innkalt, og tilbakemeldingene går på at det er fordi de man ønsker å vaksinere heller vil dra på ferie.

han mener de som får tilbud om vaksine bør takke ja til den.

– Dette er synd. Man bør ikke takke nei til vaksine fordi man skal på ferie. De som vaksineres nå er i stor grad den eldre befolkningen, som er de som i størst grad er utsatt for alvorlig sykdom som følge av covid-19.

Folkehelseinstituttets direktør Camilla Stoltenberg har ikke hørt om slike tilfeller tidligere.

– Jeg vil på det sterkeste oppfordre folk til å takke ja. Vi har varslet lenge at det vil komme mange vaksinedoser i påskeuken, og vi er veldig opptatte av at folk skal takke ja til plassen man har fått i denne køen.

Pressekonferanse om korona

FHIs direktør Camilla Stoltenberg oppfordrer folk til å takke ja til vaksineplassen sin.

Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

Stoltenberg sier vaksineplassen man får er ønsket av mange som kommer etter i køa.

– Det er viktig at man takker ja, hvis man i det hele tatt ønsker å få vaksine.

Stoltenberg minner om at det er vaksinen som er utveien.

– Jeg vil bare oppfordre på det sterkeste om å takke ja. Vaksiner er jo det som vil hjelpe oss ut av situasjonen med veldig strenge tiltak, som både begrenser enkeltes liv, men som også er skadelig for samfunnet og samfunnsøkonomien.

Fjellhytte. Hytte og stølsområde i Valdres. Nordfjellstølen nord i Etnedal kommune. Bjørgovarden i midten bak. Dronefoto tatt i blåtimen rett før soloppgang. Vinter i fjellet.

Flere takker nei til time for å få koronavaksine, fordi de skal på påskeferie på hytta.

Foto: Øystein Søbye / Samfoto

– Bortkastet tid

Vaksinesenteret Lunde jobber på får mange vaksiner denne uken, og har blitt lovet en del neste uke. Og de tar de ikke påskeferie.

– Hos oss er det folk på jobb, det er full rulle så lenge vi har vaksiner. Så folk får time på kort varsel, det må de være innstilte på.

De som prioriterer hytta over vaksinen havner nedover på listene, og kaster bort mye av tiden til vaksinearbeiderne.

– Det er masse bortkastet tid. Så må vi ringe de tilbake igjen neste gang vi får vaksiner for å høre om det passer da. Det er meget tidkrevende arbeid. Vi må ha egne lister for hvem som skal ringes opp igjen, og når kan de ringes. Så det krever veldig mye ressurser av apparatet som er rundt vaksineringen, sier Lunde.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger