– Tungt at jeg blir nevnt i tiltalen og andre utelatt

Adrian Pracon fra Telemark AUF er en av dem som er nevnt i terrortiltalen som ble lagt frem i dag. Han synes det er vanskelig at ikke alle de som var på Utøya blir viet plass i den omfattende tiltalen.

Adrian Pracon

Adrian Pracon og hunden Mike følger med når terrortiltalen ble lest opp på Sentrum politistasjon klokken 12.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

119 ofre er nevnt i terrortiltalen som ble lagt frem i dag. Anders Behring Breivik er tiltalt for å ha brutt terrorparagrafen og for å ha begått overlagte drap.

Adrian Pracon

Adrian Pracon var konsentrert da han så tiltalen ble lest opp.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK
  • Les hele tiltalen her

En av dem som er nevnt, er fylkessekretær i Telemark AUF Adrian Pracon. Han ble skutt i skulderen på Utøya 22. juli, men overlevde.

I dag satt han klistret til datamaskinen hjemme i Skien og fulgte nøye med på direktesendingen fra Sentrum politistasjon i Oslo når tiltalen ble lest opp.

– Min første tanke er at de holdt tilbake uttalelser om de som ble drept og skadd under presentasjonen. Det var skuffende, men jeg forstår at det hadde blitt for omfattende. Jeg ser frem til å lese hele tiltalen.

– Jeg føler nå stor tillit til rettsvesenet og statsadvokatene, som la frem tiltalen på en god måte.

– Alle burde vært nevnt

I terrortiltalen er heller ikke alle nevnt, og det var også noe statsadvokatene la vekt på og forklarte nøye under fremleggelsen i dag.

– Alle burde vært nevnt, og det er tungt at jeg blir nevnt og ikke andre. Det har skjedd så mye grusomt, og jeg føler at jeg har kommet relativt greit fra det sammenlignet med mange andre.

Han lå lenge på sykehus etter massakren, og har hatt tunge dager. Nå går det fremover.

– Jeg har blitt vant til å se arret hver morgen og hver kveld. Uansett hvor godt humør jeg er i, er det alltid noe som trekker meg tilbake, men det trekker meg ikke ned lenger.

Adrian Pracon finner seg selv igjen på bilder fra 22. juli

Adrian Pracon finner seg selv igjen på bilder fra 22. juli.

Foto: NRK

Lå mellom døde kamerater

Pracon møter Kronprinsen

Adrian Pracon møter kronprins Haakon i Skien i september.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Adrian Pracon har tidligere fortalt historien sin til NRK. Han lå mellom døde kamerater og spilte selv død.

– Det er klart at det er vondt å bli skutt på, men det gjør mer vondt å miste sine venner, sa Adrian Pracon til NRK etter Utøya-angrepet.

Pracon har vært mye i mediene etter det som skjedde. Han fikk også besøk av kronprins Haakon og kronprinsse Mette-Marit på sykehuset på Ringerike.

I september i fjor møtte Pracon kronprinsen igjen, da han besøkte Skien i forbindelse med sitt prosjekt Global Dignity Day.

Se videoklipp fra intervjuet med Adrian Pracon på sykehuset:

Video Gjerningsmannen valgte og la Adrian Pracon leve

Gjerningsmannen valgte å la Adrian Pracon leve