Hopp til innhold

Delnia (22): – Jeg ble papirløs etter politirot

Delnia har fått opphold i Norge, men kan ikke få pass fordi ID-papirene hun sier hun leverte til politiet, er blitt borte. – Vi finner ikke spor etter dem, sier politiet. Ifølge Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er dette et velkjent problem.

Delnia

22-årige Delnia kan verken få opprettet bankkonto, reise utenlands, få utbetalt studielån eller ta sertifikatet fordi ID-dokumentene hun leverte til politiet da hun kom til Norge, er blitt borte.

Foto: Kristine Næss Larsen / NRK

– Jeg kan ikke bevise hvem jeg er, og det skaper mange problemer. Jeg får ikke pass og kan ikke reise ut av landet, jeg har ingen legitimasjon hvis noen ber meg om det, jeg får ikke opprettet bankkonto, jeg får ikke studiestipend, og jeg kan ikke ta sertifikatet – for å nevne noe, sier 22-årige Delnia.

Årsaken er at ingen vet hvor identifikasjonspapirene hennes er. De har vært sporløst forsvunnet siden Delnia kom sammen med moren sin til Norge i 2008.

– Leverte originale dokumenter

De måtte flykte fordi Delnias foreldre drev politisk, regimekritisk aktivitet i Iran.

Delnia forteller at de leverte både ID-papirer og fødselsattest til politiet i Fredrikstad etter at hun og moren kom til Norge.

Siden har ingen sett dokumentene.

– Vi leverte nasjonale identifikasjonspapirer fra hjemlandet, både fødselsattest og det originale ID-kortet. Men de ble dessverre mistet, og nå tar ingen ansvar for dem, eller for hvor de er, sier 22-åringen til NRK.

Også i rapporten fra Politiets utlendingsenhet (PU) etter at Delnia og moren søkte om asyl i Norge, står det at de hadde vært i besittelse av ekte nasjonale ID-kort, og at de skulle ettersendes fra politiet i Fredrikstad.

Delnia fikk innvilget opphold for to år siden og går i dag i 2. klasse på videregående skole. Drømmen er å studere juss etter endt skolegang, men hun fortviler over den identitetsløse tilværelsen.

– Jeg vet at ting kan skje, og at ting kan bli mistet, men det hadde vært fint om de kunne ta ansvar og hjelpe meg med å rette det opp, så jeg ikke må vente en evighet.

Politiet finner ikke dokumentene

Seksjonssjef Merete C. Beck i Østfold politidistrikt

Seksjonssjef Merete C. Beck i Østfold politidistrikt sier de ikke finner Delnias dokumenter i politiets systemer.

Foto: Østfold politidistrikt

I Østfold politidistrikt kan de ikke utelukke at dokumentene er mistet av politiet, men de kan heller ikke finne spor etter dem.

– Dette skjedde i 2008, så det kan ha vært en svikt i rutinene hvis det er riktig at hun innleverte dokumentene på politistasjonen i Fredrikstad, sier Merete Christin Beck, seksjonsleder for Utlendingsseksjonen i Østfold politidistrikt.

– Dokumentene er ikke registrert i noen systemer eller dokumenter hos oss, så hvorvidt de er innlevert eller ikke, kan vi ikke være sikre på, sier hun.

Hvor sannsynlig er det at politiet løslater utlendinger som har ankommet Norge, uten at de har dokumentert hvem de er?

– I dag hadde det ikke skjedd. Men rutinene i 2008 var nok slik at alle som møtte opp på en lokal politistasjon, ble løslatt og bedt om å reise til Oslo, sier Beck.

Noas: – Ikke første gang vi hører om dette

Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, sier de er kjent med flere tilfeller av bortkomne dokumenter.

– Det er dessverre ikke første gang vi hører slike historier, det har vært en del tilfeller. Vi har ikke ført noen statistikk over det, men vi har tatt det opp med politiet og med Sivilombudsmannen, sier Austenå.

– Etter det jeg forstår, er det rutineforbedringer i gang hos politiet. Men det har allerede skjedd flere tilfeller hvor det er mennesker som sitter i samme situasjon som Delnia, som får et sterkt begrenset liv som konsekvens av at dokumenter er blitt borte.

Ber Delnia oppsøke iranske myndigheter

Personer som har oppholdstillatelse i Norge og ikke kan søke om pass fra hjemlandet sitt, kan søke om utlendingspass fra norske myndigheter.

Et slikt pass kunne ha vært løsningen for Delnia, og hun har søkt om det både fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemnda (UNE), men har fått avslag.

Delnia sammen med politiet

Delnia har vært i kontakt med politiet flere ganger for å etterlyse dokumentene, men uten resultat. Her er hun sammen med Tom Erik Guttulsrød, sjef for Felles kriminalenhet i Østfold politidistrikt.

Foto: Kristine Næss Larsen / NRK

Årsaken til avslaget er at norske utlendingsmyndigheter mener det ikke er noe i veien for at Delnia kan oppsøke hjemlandets myndigheter via den iranske ambassaden i Norge, og på den måten søke om pass fra hjemlandet.

Delnia minner om at moren og faren hennes måtte flykte fra Iran på grunn av sin opposisjonelle aktivitet, og moren har også fått status som politisk flyktning i Norge. Delnia er nå også selv politisk aktiv i Kurdistans demokratiske parti Iran (KDPI) i Norge.

Det gjør det umulig for henne å kontakte iranske myndigheter, påpeker hun.

Politiet: – Har stor forståelse for hennes problemer

Delnia og hennes mor har flere ganger gjennom lang tid vært i kontakt med politiet og etterlyst ID-dokumentene sine, men uten resultat.

Etter at NRK tok kontakt, har politiet likevel bestemt seg for å hjelpe Delnia.

– Jeg har snakket med Delnia, og jeg har stor forståelse for hennes problem i Norge nå ved at hun ikke har noen ID-dokumenter, sier Merete Christin Beck.

– Delnia har gitt en god forklaring på hvorfor hun ikke vil kontakte hjemlandets myndigheter.

Politiet har derfor oppfordret henne til å skrive en ny søknad om utlendingspass.

– Jeg har spurt Delnia om hun ikke igjen skulle fremsette en søknad om et norsk utlendingspass med en god begrunnelse på hvorfor hun ikke vil kontakte hjemlandets myndigheter. I tillegg har vi snakket om at hun jo har bodd fem år i Norge nå, så hun kan søke om norsk statsborgerskap. Hun har fått råd knyttet til hvilke muligheter jeg tenker hun kan prøve når realiteten er at ID-dokumentene ikke er dukket opp, sier Beck.

Søknaden er nå oversendt til UDI med en henvisning fra politiet i Østfold, hvor de ber om at saken prioriteres.

– Det synes jeg er veldig flott. Det er prisverdig, og det er sånn det bør være, sier Ann-Magrit Austenå.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger