NRK Meny
Normal

– Breivik var fornøyd med mandagens fengslingsmøte

POLITIHUSET (NRK.no): – Anders Behring Beivik var fornøyd med mandagens fengslingsmøte, og følte han fikk frem budskapet sitt. Det sier advokat Tord Jordet, som har fulgt den terrorsiktede under avhøret på Politihuset i Oslo onsdag.

Tord Jordet, advokat for Anders Behring Breivik

FULGTE BREIVIK I AVHØR: Tord Jordet, en av Anders Behring Breiviks forsvarere, har fulgt den terrorsiktede i politiavhøret onsdag. Tema har hovedsakelig vært alternative terrorplaner Breivik skal ha hatt.

Foto: NRK

Dagens avhør av Breivik (32) på politihuset på Grønland i Oslo var det første siden 11. januar, og det første etter fengslingsmøtet.

Under fengslingsmøte fikk den terrorsiktede holde en lengre tale, der han begrunnet hvorfor han begjærte seg løslatt. Han gjorde også en høyreeksrem hilsen da han kom inn i lokalet.

– Han er fornøyd med hvordan fengslingsmøtet gikk. Han føler at han har fått frem budskapet sitt, sier Jordet til NRK.

Breivik har kunnet følge med i mediene i ettertid, og er ifølge Jordet også fornøyd med hvordan han har fremstått.

– Forberedt på reaksjoner

Flere fornærmede i rettssal 828 i Oslo tinghus begynte å le da den teorrorsiktede snakket mandag. Breivik krevde blant annet at Forsvaret nominerte ham til krigskorset med tre sverd.

– Han var forberedt på slike reaksjoner, fordi han er klar over at hans synspunkter er såpass forskjellige fra flertallet i Norge, sier Jordet til NRK.

Saken fortsetter under bildet

Anders Behring Breivik

AVHØRT OM ANDRE PLANER: Politiet har blant annet ønsket å vite om planer Anders Behring Breivik forkastet før han blinket seg ut Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya som mål.

Foto: SCANPIX NORWAY / Reuters

I tillegg til Jordet, fulgte advokatfullmektig Odd Ivar Grøn den terrorsiktede under dagens avhør. Begge er med i forsvarerteamet som ledes av Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra.

Andre terrorplaner

Politiet har ønsket å vite om planer Breivik forkastet før han blinket seg ut Regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya som mål.

– Jeg kan bekrefte at tema i dag blant annet har vært alternative terrormål, sier Jordet til NRK onsdag kveld.

Han ønsker ikke å gå konkret inn på hvordan samtalen med den terrorsiktede forløp.

Som NRK skrev i helgen planla den terrorsiktede blant annet å ramme flere av de største mediehusene i Oslo.

Han skal også ha hatt planer om å sprenge slottet. Breivik har tidligere sagt at angrepet på Utøya og regjeringskvartalet var «plan b».

Bakgrunn: Breivik begjærer seg løslatt

Saken fortsetter under bildet

Breivik

HØYREEKSTREM HILSEN: Breivik gjorde en høyreeksrem hilsen da han kom inn i rettslokalet mandag.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Benekter trusseltelefon

Den mye omtalte trusseltelefonen til departementene, som kom bare kort tid før 22. juli, var også et tema i avhøret. Breivik sier nå at han ikke ringte inn, slik han tidligere har åpnet for.

– Han nekter for å ha ringt inn denne trusselsamtalen, sier Jordet til NRK onsdag kveld.

Selv om politiet har satt store ressurser på å gjennomgå lydloggene, er det fortsatt uklart om det var Anders Behring Breivik som ringte inn for å true Stoltenberg og AUF i mars i fjor.

Ville snakke om rapport

Breivik har selv sagt at han ønsker å forklare seg om sakkyndigrapporten, men forsvarerne har ment at han trenger noe mer tid på å forberede seg på dette.

– Han ønsker å få tigang til egne avhør og sitt egen såkalte manifest for å kunne sammenligne dette mot sakkyndigrapporten. Det er dermed ikke trolig at rapporten blir et tema med det første, sa Jordet tidligere i dag.

Det er gjort 27 avhør av siktede så langt, på til sammen 170 timer. Det er skrevet 815 sider resymé av disse avhørene.

Politiet jakter Breiviks Facebook-profiler: – Umulig å få innsyn

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger