Hopp til innhold

Borten Moe vil åpne Lofoten

Olje- og energiminister Ola Borten Moe ønsker å starte oljeboring utenfor Lofoten allerede i høst. Dette sier han til tross for at regjeringen har fredet området ut denne stortingsperioden.

Ola Borten Moe

Olje- og energiminister Ola Borten Moe vil bore utenfor Lofoten.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Jeg foreslår å gå videre i et område som denne regjeringen har valgt å ikke gå videre i nå, sier Borten Moe til NRK.

– Neste stortingsperiode kan være mulig, og den starter som kjent mot slutten av dette året.

– Kan ta seg en kald brus

Borten Moe vil ikke bore i hele det omstridte området, bare i deler av det. Han presiserer at det er i områder der Stortinget allerede har åpnet for oljeboring, men som denne regjeringen har fredet.

Han mener at det bør igangsettes aktivitet utenfor Lofoten – i Nordland 6, mens han vil vente med de andre områdene.

Men å bore i noe som helst område kommer ikke på tale mener Snorre Valen i SV. Han ber oljeministeren roe seg ned.

SVs Snorre Valen

Snorre Valen (SV) mener Ola Borten Moe bør holde sine personlige meninger sine for seg selv.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Han bør styre på vegne av stortingsflertallet som sier at han ikke skal bore etter olje i Lofoten og Vesterålen. Så kan han ta seg en kald brus og en runde rundt kvartalet hvis han trenger å kjøle ned, er den klare beskjeden fra Valen.

Det er ikke aktuelt for regjeringen å åpne for aktivitet i dette området i inneværende stortingsperiode. Så er det opp til de ulike partiene å avklare hva de mener skal skje i neste periode.

Motstand i eget parti

Men oljeministeren møter ikke bare motstand i regjeringspartneren SV. Heller ikke i eget parti har han stor støtte. I forslag til nytt partiprogram går Senterpartiet inn for å verne hele området neste stortingsperiode også.

– Jeg tror vi kommer til å få en ordentlig diskusjon rundt dette også i Senterpartiet, sier Borten Moe, som altså vil jobbe for en snuoperasjon i eget parti på landsmøtet til våren.

Men Snorre Valen mener han bør holde meningene sine for seg selv.

– Det er litt spesielt at en statsråd ytrer sine personlige meninger på siden av det som er regjeringens politikk, spesielt i en så omstridt sak som oljevirksomheten i Lofoten og Vesterålen. Regjeringen og Stortinget har bestemt at vi ikke skal bore etter olje der, og da forutsetter det at alle statsrådene står inne for det, sier han.

AKTUELT NÅ