Bonuspoeng blir lovlig igjen

Regjeringen har fra i dag besluttet å tillate bonuspoeng på innenriksflyginger. Forbrukerrådet frykter for høyere priser, mens SAS jubler.

SAS og Norwegian

TILLATER BONUSPOENG: Regjeringen vil igjen tillate bonuspoeng på innenriksflyginger, noe som har vært forbudt siden august 2007.

Foto: Johan Nilsson / Scanpix

Regjeringen deler bekymringen Konkurransetilsynet har uttrykt for konkurransen i luftfarten, og særlig i distriktene, når bonusforbudet nå oppheves med umiddelbar virkning, men mener det er riktig å oppheve forbudet nå.

– 11 år med bonusforbud har gjort konkurransen i luftfarten god. Derfor mener vi at det nå er mulig å oppheve forbudet mot bonus på innenlands flyreiser, sier fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud til NRK.no.

– ESA mener bonusforbudet var ulovlig, innrømmer dere nå nederlaget?

Forbrukerrådet depper

– Nei, vi er fortsatt uenig med ESA i at bonusforbudet var ulovlig, men i stedet for å gå et langt rettslig løp, har vi vurdert markedet i Norge som så god at vi kan bruke de normale virkemidlene i konkurranseloven. Men vi kommer til å følge markedet svært nøye fremover, understreker Aasrud.

Forbrukerrådet tar ikke godt imot nyheten fra regjeringen og frykter at den jevne forbruker vil bli rammet.

– Jeg er redd det vil bli en dårligere konkurranse på innenriksflyginger, nedleggelse av ruter og høyere priser til forbrukerne. Jeg håper likevel at den gode konkurransen vil fortsette og at jeg tar feil, sier Anne Haabet Rygg i Forbrukerrådet til NRK.no. Hun er fagdirektør for offentlige tjenester og samferdsel.

I SAS jubler de over at regjeringen endelig snur.

– Dette var bra på en dag der vi i SAS er glad. Først og fremst åpner det for og gir kunder og alle reisende i Norge mulighet for å ta del i hele vårt serviceprogram. Det gir også mulighet for å få bonuspoeng, noe som er lov i resten av verden. Det er klart vi er glad, sier Tormod Sandstø, pressekontakt i SAS til NRK.

– SAS får drahjelp

I Norwegian er man oppgitt over at forbudet oppheves og mener myndighetene hjelper konkurrenten.

– Skal jeg være helt ærlig tror jeg det er et hjelpetiltak for SAS. De har ikke tilpasset seg konkurransen på andre måter og er nødt til å få drahjelp fra myndighetene som i mange andre sammenhenger. Når dette er bestemt kommer vi selvfølgelig til å innføre vårt bonusprogram, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian Anne-Sissel Skånvik til NRK.no

Vi har valgt å konkurrere i og utenfor Norge og det er klart når dette er bestemt så vil vi selvfølgelig konkurrere med vårt bonusprogram.

Bonuspoeng til arbeidsgiver

I pressemeldingen kommer det frem at konkurransetilsynet likevel skal følge markedet nøye og vurderer å pålegge flyselskapene opplysningsplikt knyttet til bruken av bonusprogrammer.

Regjeringen vil også utrede muligheten for å lovregulere at bonuspoeng som blir opptjent i arbeidsforhold tilfaller den som betaler for reisen – altså arbeidsgiver.

Formålet med en slik utredning vil være å undersøke om det kan redusere den administrative byrden med å håndheve skatteplikt av privat bruk av bonuspoeng opptjent på tjenestereiser.

Konkurransetilsynet opplyser til NRK.no at de ikke ønsker å kommentere saken før etter pinse.

SISTE NYTT

Siste meldinger