Hopp til innhold

Storberget ber muslimer melde fra om hat mot Vesten

Justisminister Knut Storberget ber folk melde fra til politiet dersom de opplever at det forkynnes hat mot Vesten i norske moskeer.

Video Intervju med Storberget

Justisministeren Knut Storberget ber folk melde fra om de opplever at hatbudskap formidles i religiøse miljøer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Det Norske Imam Ali Senter

Daglig leder ved Det Norske Imam Ali Senter leder bønnen i fravær av imamene som ofte kommer på besøk fra Iran.

Foto: NRK

Justisministeren reagerer kraftig på opplysningene om at Iran finansierer moskeer og sender imamer til Norge, med det formål å forberede norske muslimer terrorhandlinger.

– Denne type besøk trenger vi ikke i Norge. Dette representer alvorlige straffbare handlinger. Det å oppfordre og rekruttere til terror, er klart straffbart, sier Storberget.

Lørdag avslørte NRK at Det Norske Imam Ali Senter er finansiert av misjonsorganisasjonen Ahl-ul Bayt. Denne organisasjonen har tette bånd til det iranske presteregimet. Også to andre moskeer i Norge har tette bånd til Iran.

Truer med visumnekt

– Uansett hvor mye religion man ikler argumentasjonen, så er denne type virksomhet straffbar, sier Storberget.

Han sier det kan bli vanskelig for imamer fra Iran å få visum hvis det viser seg at de forbereder norske muslimer på handling.

– Jeg oppfordrer de som hører denne type prekener om å rapportere det inn til politiet, sier justisministeren.

Pressemelding Iran

I denne pressemeldingen fra Irans ambassade i Oslo står det at sionistiske grupper står bak beskyldningene i NRKs reportasje.

Anklager sionist-lobbyen

Den iranske ambassaden nektet først å stille opp til intervju i forbindelse med lørdagens sak, men i pressemelding, sendt mandag, tilbakeviser ambassaden påstandene som kommer frem om forbindelsen mellom ambassaden og moskeer i Norge.

– Den iranske ambassaden i Oslo tilbakeviser nyheten, som ble sendt på NRK1 5. november kl. 1900, på grunn av de grunnløse påstandene om forbindelsen mellom denne ambassaden og moskeer i Norge, spesielt Imam Ali Center og Islamic Tauhid Center, skriver ambassaden.

I pressemeldingen hevder ambassaden at nyheten er oppdiktet og påvirket av sionist-lobbyen, og at formålet er å svekke de bilaterale forholdene mellom Norge og Iran.

– Uhørte beskyldninger

– Jeg synes beskyldningen i pressemeldingen er uhørte. De fleste av oss aktive samfunnsborgere i Norge vet jo at NRK ikke er styrt av sånne hensyn som beskrives i denne meldinger, sier Storberget.

Justisministeren har i dag tatt kontakt med PST og UDI, og bedt dem være spesielt årvåkne på imamer som kommer fra Iran.

Antisemittiske holdninger

I tillegg til Imam Ali Senter, har Iran tette bånd til to andre moskeer i Oslo, ifølge en av NRKs kilder i det iranske miljøet. En av disse moskeene, Tauhed, har 677 medlemmer og mottar rundt 250.000 kroner i statsstøtte i år. Kildene forteller også om at imamene sprer antisemittiske holdninger.

Irans grunnlov har siden den islamske revolusjonen i 1979, basert seg på en sjiamuslimsk tolkning av Koranen. Landet, som i dag styres av Ayatollah Ali Khamenei og hans høyre hånd president Mahmoud Ahmadinejad, er det eneste landet i verden som offisielt praktiserer steining.

Video 817da7b1-6f3d-4901-9ca4-776dd309cd4c.jpg

Fra 21-nyhetene 8. november. Reporter: Mina Ghabel Lunde

AKTUELT NÅ