NRK Meny

Storberget ber muslimer melde fra om hat mot Vesten

Justisminister Knut Storberget ber folk melde fra til politiet dersom de opplever at det forkynnes hat mot Vesten i norske moskeer.

Video Intervju med Storberget

Justisministeren Knut Storberget ber folk melde fra om de opplever at hatbudskap formidles i religiøse miljøer.

Artikkelen er flere år gammel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Det Norske Imam Ali Senter

Daglig leder ved Det Norske Imam Ali Senter leder bønnen i fravær av imamene som ofte kommer på besøk fra Iran.

Foto: NRK

Justisministeren reagerer kraftig på opplysningene om at Iran finansierer moskeer og sender imamer til Norge, med det formål å forberede norske muslimer terrorhandlinger.

– Denne type besøk trenger vi ikke i Norge. Dette representer alvorlige straffbare handlinger. Det å oppfordre og rekruttere til terror, er klart straffbart, sier Storberget.

Lørdag avslørte NRK at Det Norske Imam Ali Senter er finansiert av misjonsorganisasjonen Ahl-ul Bayt. Denne organisasjonen har tette bånd til det iranske presteregimet. Også to andre moskeer i Norge har tette bånd til Iran.

Truer med visumnekt

– Uansett hvor mye religion man ikler argumentasjonen, så er denne type virksomhet straffbar, sier Storberget.

Han sier det kan bli vanskelig for imamer fra Iran å få visum hvis det viser seg at de forbereder norske muslimer på handling.

– Jeg oppfordrer de som hører denne type prekener om å rapportere det inn til politiet, sier justisministeren.

Pressemelding Iran

I denne pressemeldingen fra Irans ambassade i Oslo står det at sionistiske grupper står bak beskyldningene i NRKs reportasje.

Anklager sionist-lobbyen

Den iranske ambassaden nektet først å stille opp til intervju i forbindelse med lørdagens sak, men i pressemelding, sendt mandag, tilbakeviser ambassaden påstandene som kommer frem om forbindelsen mellom ambassaden og moskeer i Norge.

– Den iranske ambassaden i Oslo tilbakeviser nyheten, som ble sendt på NRK1 5. november kl. 1900, på grunn av de grunnløse påstandene om forbindelsen mellom denne ambassaden og moskeer i Norge, spesielt Imam Ali Center og Islamic Tauhid Center, skriver ambassaden.

I pressemeldingen hevder ambassaden at nyheten er oppdiktet og påvirket av sionist-lobbyen, og at formålet er å svekke de bilaterale forholdene mellom Norge og Iran.

– Uhørte beskyldninger

– Jeg synes beskyldningen i pressemeldingen er uhørte. De fleste av oss aktive samfunnsborgere i Norge vet jo at NRK ikke er styrt av sånne hensyn som beskrives i denne meldinger, sier Storberget.

Justisministeren har i dag tatt kontakt med PST og UDI, og bedt dem være spesielt årvåkne på imamer som kommer fra Iran.

Antisemittiske holdninger

I tillegg til Imam Ali Senter, har Iran tette bånd til to andre moskeer i Oslo, ifølge en av NRKs kilder i det iranske miljøet. En av disse moskeene, Tauhed, har 677 medlemmer og mottar rundt 250.000 kroner i statsstøtte i år. Kildene forteller også om at imamene sprer antisemittiske holdninger.

Irans grunnlov har siden den islamske revolusjonen i 1979, basert seg på en sjiamuslimsk tolkning av Koranen. Landet, som i dag styres av Ayatollah Ali Khamenei og hans høyre hånd president Mahmoud Ahmadinejad, er det eneste landet i verden som offisielt praktiserer steining.

Video 817da7b1-6f3d-4901-9ca4-776dd309cd4c.jpg

Fra 21-nyhetene 8. november. Reporter: Mina Ghabel Lunde

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger