Bekymret Ousland til miljøkamp

Polfarer Børge Ousland vil sparke folk ut av klimalikegyldigheten.

Børge Ousland
Foto: Alpha Beta Media / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Jeg tror folk trenger et spark i ræva, sier han til NRK.

Nå presenterer han derfor ideen om en egen miljønettside som kan nå ut til et bredt publikum. Tanken ble lansert av Ousland under debattprogrammet "Standpunkt" der finansminister Kristin Halvorsen var en av gjestene.

- Jeg fikk god respons fra Halvorsen på ideen. Også andre har meldt sin interesse, sier Ousland.

Konkrete råd

Børge Ousland ønsker å etablere et nettsted med konkrete tips og råd til personer som vil gjøre noe for klimaet, men som er rådville på grunn av mye og motstridende informasjon.

- Folk vil ofte gjøre noe, men intinativet koker bort i kålen. De blir mest opptatt av det daglige - selv om det viktigste spørsmålet nå er hva hver enkelt av oss kan gjøre for å bidra, sier han, og nevner bedre isolering av hus som et viktig miljøtiltak.

Nettmøte: Spør ekspertene!  

I tenkeboksen

Foreløpig er det usikkert hvor mye polfareren selv kommer til å engasjere seg i prosjektet. Om det blir med eller uten støtte fra regjeringen er føreløpig ikke avklart.  

- Om jeg skal stå for dette selv, vet jeg ikke. Kanskje noen av de eksisterende nettstedene er gode nok, og at de bare trenger å bli bedre kjent. Men jeg skal tenke litt på det fremover og komme opp med en plan, kommenterer han.

Savner mot

Ousland er nylig kommet tilbake fra sin foreløpig siste ekspedisjon til Nordpolen. Vel hjemme er han lite imponert over nivået på den politiske miljødebatten.

- Jeg har bare vært hjemme en ukes tid, men jeg savner mot - jeg savner litt mer konkret mot hos politikerne som kan legge fram og gjennomføre miljøtiltak som virkelig monner.

Mindre is

På turen til Nordpolen observerte Ousland store reduksjoner i istykkelsen fra første gang han var der for 17 år siden.

- Jeg har selv sett hvordan isen har forsvunnet i polområdene og hvordan dette har rammet dyrelivet. På sikt vil det gå utover oss alle, sier han.

- Jeg er overrasket over hvor stor tvil det fremdeles er blant folk om forskningresultatene. Ni av ti forskere mener vi står overfor menneskeskapte klimaendringer som vil få store konsekvenser. Hvis ni av ti leger fortalte at jeg var dødssyk, ville jeg blitt rimelig bekymret, forteller Ousland.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger