Hopp til innhold

«Fjordman» til Breivik: Ikke snakk om meg som person offentlig

I avhør av Peder Jensen, også kjent som bloggeren «Fjordman», kommer det frem at det har vært e-post-kontakt mellom ham og Anders Behring Breivik.

E-post mellom Anders Behring Breivik og Peder Jensen (Fjordman)

Utdrag av en av e-postene Anders Behring Breivik sendte til Peder Jensen.

Foto: NRK

NRK kjenner innholdet i en del av avhørene i saken, og i flere e-poster fra 2009 og 2010 kommer det frem at Breivik ønsket kontakt med bloggeren.

«Jeg jobber for øyeblikket med e-mail-farming via Facebook», skriver Brevik og oppfordrer Jensen til å benytte seg av de mulighetene som finnes med sosiale medier.

Du vil tape terreng om du ikke benytter deg av Facebook som alle andre europeiske intellektuelle.

Anders Behring Breivik til Fjordman

«Jeg har et par tips»

«Jeg vil for øvrig sette pris på om du sier minst mulig om meg som person offentlig», svarer Jensen i desember 2009. Men Breivik fortsetter å sende bloggeren e-poster der han holder han oppdatert på hva han holder på med.

Jensen har tidligere bekreftet at han og Breivik har hatt kontakt, men aldri hva Breivik ønsket.

I e-postene forteller Breivik blant annet at han skriver på en bok, og at han aktivt ønsker å samle det han kaller «kulturkonservative intellektuelle» for å «lage handlingsplaner». Han mener Jensen bør være med.

«Jeg har et par tips til deg, Fjordman :- )», starter en av e-postene. «Du vil tape terreng om du ikke benytter deg av Facebook som alle andre europeiske intellektuelle».

«Takker for tilbudet, men jeg har ikke planer om å benytte meg direkte av FB for øyeblikket», svarer Jensen.

– En mann med for stort ego

I sitt såkalte manifest viser terrorsiktede Breivik til Fjordman over 100 ganger, og har uttalt til rettpsykiaterne som vurderte ham, at det som bloggeren skrev ikke var spesielt myntet på ham.

Fjordman

Faksimile av forsiden på en blogg hvor Peder Jensen, under pseudonymet 'Fjordman', har gitt uttrykk for tanker som gjør at terror-siktede Anders Behring Breivik har sett på ham som et forbilde.

Foto: Faksimile/Scanpix

Men i korrespondansen er det tydelig at det er Breivik som er den aktive, og han skriver lange, utfyllende e-poster til Jensen. Bomber og våpen blir aldri nevnt.

– Breivik ønsket å møte meg, men jeg oppfattet han som uinteressant, forteller Jensen, som mener Breivik ønsket kontakt med «kulturkonservative».

– Da jeg leste e-postene, tenkte jeg «bla, bla, bla». Dette er tåkeprat fra en med litt for stort ego, forteller Jensen, som avviser at han har hatt direkte kontakt med den terrorsiktede.

– Jeg har ikke snakket med ham på telefon. Jeg har heller ikke møtt eller chattet direkte med ham. Vi har utvekslet mail, men det var svært lite korrespondanse, sier Jensen i avhør.

Ønsket å møte Fjordman

Breivik fortsetter å sende e-poster til Jensen, og ber han blant annet flytte fra Trondheim, der han tror Jensen bor.

«Du får legge deg på hjul fra Trondheim», skriver Brevik i en av e-postene, uten å vite at Jensen aldri har bodd der.

Dette mener Jensen bekrefter at han og Breivik ikke kjente hverandre.

– Dette var feil. Den eneste grunnen til at Breivik trodde på det, var fordi vi ikke kjente hverandre.

Jensen selv avviser kontakten og beskriver Breivik som kjedelig.

– Jeg har glemt at jeg mente Breivik var kjedelig. Han var ikke aggressiv, men drev med «luftslottenkning», sier Jensen, som nå ønsker å flytte utenlands, i avhør.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger