NRK Meny
Normal

Avdekket falske EU-godkjenninger

Flere steder i landet blir det avslørt at biler blir EU- godkjente uten at de er kontrollerte. De frykter at trafikkfarlige biler er på veien fordi de ikke blir kontrollerte.

Bilvrak

I de falske EU-godkjenningene blir bilen godkjent uten at verkstedet har sjekket at den er trygg nok. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Annethvert år må alle biler gjennom EU-kontroll, hvor sakkyndige sjekker at ting som bremser, styring og lys er i orden på kjøretøyene som ferdes i trafikken.

Har bilen mangler, blir den ikke EU-godkjent, og må repareres. Men Men Statens Vegvesen har i år oppdaget mellom 150 og 180 falske EU-kontroller.

Bestikkelser

Kristian Andre Sæbø, som er overingeniør i tilsynsseksjonen, Region Vest, har akkurat fått inn melding om femten nye tilfeller.

- Vi ser svært alvorlig på at det foregår slikt. Det er en trussel mot andre trafikanter at vi har slike kjøretøy i trafikken, sier han til NRK.

I de falske EU-godkjenningene blir bilen godkjent uten at verkstedet har sjekket at den er trygg nok. Sæbø forklarer at det i slike tilfeller gjerne er bileier som bestikker kontrollørene fordi bilen ikke ville blitt godkjent. I andre tilfeller handler det om at verksteder vil spare tiden de ville brukt på å kontrollere bilen.

- Vi i Statens Vegvesen, verkstedet og bileieren vet dermed ikke hva slags tilstand kjøretøyet er i, og det kan føre til alvorlige trafikkulykker, sier Sæbø.

Frykter store mørketall

Vegvesenet oppdager de falske kontrollene ved hjelp av stikkprøver, trafikkontroller og ofte tips frå verkstedsjefer som har oppdaget utro tjenere.

Bare i Sogn og Fjordane oppdaget vegvesenet i fjor avvik ved fire av ti stikkprøvekontroller.

- Vi tror at mørketallene er store. Vi har i år klart å rulle opp flere slike fiktive kontrolle, og vi tror det er mye vi ikke har klart å avdekke ennå.

Bente Nygren i Vegdirektoratet forteller at det også har vært tilfeller hvor EU-godkjenning er meldt inn over telefon uten at bilen er vist fram i det hele tatt. Hun sier også at noen tilfeller har endt i fengselsstraff.

- Vi holder på å få bedre system for å målrette kontrollene våre så vi lettere skal kunne oppsøke de aktuelle kontrollorganene og plukke ut de kjøretøyene som det kan være mangler på.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger