Asylsøkere på utlån under Norway Cup

Mens lagkameratene fra Toten reiser til Danmark på Skaw Cup, må to afghanske asylsøkergutter bli hjemme fordi de mangler pass. Men gjennom et nytt prosjekt lånes de ut til Skeid.

Rafi og Jan på trening med Skeid

Rafi (t.v.) og Jan trener med Skeid for tredje gang. Til helga er det alvor – da begynner Norway Cup.

Foto: Kristin Granbo / NRK

På treningsfeltet på Nordre Åsen i Oslo varmer Skeids guttelag opp til trening med lett jogging. Blant spillerne er også to 13-åringer som har sine første treninger med Skeid denne uka før Norway Cup starter til helga.

– I Afghanistan har vi spilt fotball med venner, men ikke gått på treninger, forteller Jan Sarwary og Rafiullah «Rafi» Ahmadi.

De kom til Norge som enslige mindreårige asylsøkere for 8 måneder siden, og bor i et omsorgshjem på Toten. I tillegg til å lære norsk, går det mye i fotball.

Etter at de kom til Toten har de trent fotball med FK Toten fire ganger i uka.

– Om 5–10 år spiller jeg for et berømt lag, kanskje Manchester United, sier Jan. Kompisen Rafi ler, og sier han har Real Madrid som mål.

Jan og Rafi på trening med Skeid

De to afghanske asylsøkerne er gode spillere, ifølge de nye lagkameratene på Skeid.

Foto: Kristin Granbo / NRK

45 asylsøkere får spille

Lørdag starter Norway Cup, og i år er 45 asylsøkere med på deltakerlista. Bufetat står bak prosjektet der unge asylsøkere er på utlån til 20 ulike lag.

De to unge afghanske guttene pendler fra Toten for å trene med Skeid i oppkjøringa.

De er glade for å ha fått muligheten siden laget de vanligvis spiller for, er på Skaw Cup. Turen til Danmark er tradisjon for totingene, og var planlagt før asylsøkerne kom med på laget.

– Toten reiser til Danmark, men siden vi ikke har pass, kan vi ikke være med. Det er bra å få komme til Oslo å spille fotball, sier Jan.

– Spiller tøft

På Skeid spiller også Tejn Wouter Rolland (13). Han forteller at de to afghanerne spiller litt annerledes.

Tejn Wouter Rolland, 13 år på Skeid.

Tejn Wouter Rolland, 13 år, spiller på Skeid.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– De er tøffe i taklingene og tør å takle deg ned, sier han.

Rafi har fortalt at han ikke har spilt organisert fotball i Afghanistan. Tejn tenker kanskje det kan ha noe med spillerstilen å gjøre.

– De er kanskje vant til å spille annerledes. Men det er kjipt de ikke har fått være med på treninger, for det er gøy. Men det er bra at de har fått spille fotball her i Norge, for det er jo verdens beste sport, sier Tejn.

– Trist de ikke kan reise

Også Albert Randsborg (12) sier de to er gode fotballspillere, og han er glad de fikk sjansen til å spille for Skeid når de går glipp av Skaw Cup.

Albert Randsborg, 12 år på Skeid

Albert Randsborg, 12 år, spiller på Skeid.

Foto: Kristin Granbo / NRK

– Det er trist at de ikke kan bli med. Det må være skikkelig teit å være asylsøker og ikke kunne være med til Danmark, sier han.

Rafi og Jan sier at treneren på Skeid er hyggelig – ikke streng. De har foreløpig på seg Toten-drakter mens de trener med Oslo-laget.

– Heia Toten eller heia Skeid?

– Heia begge!

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger