Hopp til innhold

Ap stjeler sofavelgerne

Og tar samtidig et jafs fra alle andre partier, viser den nye partimålingen utført for NRK. – Jeg kan nesten ikke huske å ha sett slike målinger, sier partileder Støre

Jonas Gahr Støre

TIL AP: Velgere fra alle partier vender seg mot Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Det er lenge siden Ap kruset 40 prosent, men nå har vi også sett flere andre målinger der Ap har hatt rundt 39-40 prosent. Nå har vi et ganske trygt grunnlag for å si hvordan situasjonen er i dag, sier statsviter og valgforsker Bernt Aardal.

I en meningsmåling gjort av Norstat for NRK runder Arbeiderpartiet 40- prosentgrensen og ender opp med 40,9 prosent. Det er 7 prosent bedre enn målingen for oktober.

– Det er veldig, veldig høye tall. Jeg kan nesten ikke huske å ha sett slike målinger, sier partileder Jonas Gahr Støre til NRK.

Sofavelgere

Valgforsker Aardal legger merke til at mange sofavelgere, som utelot å legge inn en stemmeseddel ved valget i fjor, nå har vendt seg mot Ap. 21,3 prosent av dem som ikke stemte ved valget i fjor, sier nå at de ville stemt på Arbeiderpartiet.

Valgforsker Bernt Aardal

FRA SOFAEN: Bernt Aardal ser at mange sofavelgere nå vil stemme Ap.

Foto: Morten Holm / NTB Scanpix

– Det er en usikker gruppe, der en fort kan få og miste velgere, sier Aardal

Men han merker seg også at Arbeiderpartiet stjeler velgere fra samtlige partier. De tar 6,2 prosent fra Høyre og 9,1 prosent fra venstre. Selv om det fortsatt er SV og Rødt som lider mest.

– Ap plukker jevnt og trutt. Venstre tok en god del velgere fra Arbeiderpartiet ved valget i fjor. Mange av dem tar AP nå tilbake igjen, sier Aardal

– Hvorfor?

– Det er en reaksjon på flere ting. Ap fremstår som det mest sentrale opposisjonspartiet, de har hatt et lederskifte uten konflikter og den nye lederen er populær.

Utålmodighet

– Hvorfor gjør Frp og Høyre det så dårlig?

– Det bygges forventninger ved et valg om hva den nye regjeringen skal få til. Tålmodigheten lav. Nå har de lagt frem sitt første budsjett og fått til dels sterke reaksjoner. Dette er ikke noe gunstig utgangspunkt før forhandlingene, sier Aardal


– Nå har Venstre og KrF kunnet vise seg frem og fortelle hva som er feil med budsjettet. Hvorfor gjør ikke de to partiene det bedre?

– Det er ikke så enkelt at du kan komme med utspill og så kommer velgerne springende. De er støttepartier for regjeringen og er i en vanskelig mellomposisjon. Ap, og også SV og Senterpartiet, står mye friere som opposisjonspartier.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger