- Frp-samarbeid kan rive KrF i filler

Arbeiderpartiets parlamentariske leder Helga Pedersen mener KrF bør tenke seg godt om før de innleder et samarbeid med Frp.

Video REPRISE-KRF-FRP-140910_MXF_Innboks.MP4

Helga Pedersen (Ap) mener det er et Atlanterhav av forskjeller mellom Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

Et overveldende flertall av de 17 fylkeslederne i KrF som NRK har snakket med, kan se for seg et samarbeid med Høyre og Frp. Kun én fylkesleder er imot, tre vil ikke uttale seg, mens 13 er åpne for samarbeid.

Støtteparti

– Man ser i retning av et borgelig samarbeid, og dette er nok en form for selverkjennelse, sier Kjell Lode, leder i Møre og Romsdal KrF.

Det var på helgens strategikonferanse nestleder Inger Lise Hansen brukte ordet støtteparti, og igjen fikk det til å blåse rundt partiet, som har befunnet seg i skyggenes dal siden de gikk ut av regjeringskontorene sammen med Høyre og Venstre i 2005.

Hun mener KrF bør innlede samtaler med Fremskrittspartiet og de andre borgerlige partiene for å sikre seg at et realistisk regjeringsalternativ kommer på beina før valget i 2013.

– Et Atlanterhav av forskjeller

Nå kappes Høyre og Arbeiderpartiet om partiets gunst.

– Et samarbeid med Frp kan rive KrF i filler, twitret Helga Pedersen før hun stilte til debatt i Politisk kvarter på NRK P2, og fikk svar.

Hør hele debatten her:

Erna Solberg i Stortingets vandrehall

Høyre-leder Erna Solberg ønsker både KrF og Frp velkommen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– For meg er det viktig å si at alle partier på borgerlig side må føle at de får mer igjen for en borgelig regjering enn en rødgrønn. Vi må klare å finne det som binder oss sammen, ikke det som skiller oss. Jeg mener vi ikke kan se bort fra Frp, også i en regjering, sier Høyres leder Erna Solberg.

Aps parlamentariske leder er ikke i tvil om at KrFs fremtid ligger til venstre for sentrum og understreket ved flere anledninger det hun mener er enorme forskjeller i politikk mellom KrF og Frp.

– Det ville være veldig oppsiktsvekkende og trist hvis KrF skulle støtte Frp. KrF har vært et parti som i norsk historie har tatt ansvar for å være med å bygge opp velferdsstaten de har stått for, basert på nestekjærlighet og solidaritet. Det er ikke forenlig med et samarbeid med Frp, sier Pedersen.

– Og hvordan skal KrF og Frp kunne samarbeide om alkoholpolitikken og bistand? Det er jo et Atlanterhav mellom de to partiene.

Krever uttelling

Dagfinn Høybråten (KrF)

Både Ap og Høyre kjemper om KrF-leder Dagfinn Høybråtens gunst.

Paritet selv er ikke like usikker og skeptisk som Ap-kvinnen, men flertallet av de NRK har snakket med er åpen for et samarbeid på en viktig betingelse.

– Samarbeidet er avhengig av hva slags uttelling vi får på våre kjernesaker, sier Lode.

Partileder Dagfinn Høybråten ønsker selv ikke å forskuttere hva som blir resultatet av den interne debatten om et eventuelt samarbeid med Frp.

– I 2013 vil kravet om å få en ny regjering være sterkere enn noen gang. Vi vil samarbeide med alle som kan bidra til mer KrF-politikk, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger