Hopp til innhold

Erna etter trygdeskandalen: – Har bedt alle statsrådene gå gjennom sine sektorer

Statsminister Erna Solberg (H) har bedt alle statsrådene i regjeringen gå gjennom sine departementer og underliggende etater for å sjekke om de har feiltolket EØS-regelverket etter trygdeskandalen. Det melder VG.

Erna Solberg i Stortingets spørretime

FULL GJENNOMGANG: Statsminsiter Erna Solberg (H) vil at alle departementer og underliggende etater sjekke hvordan de tolker EØS-regelverket i saker som gjelder egen virksomhet.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ifølge VG skal målet være å avdekke om det ligger potensielle skandaler i tillegg til trygdeskandalen også i andre departementer og underliggende etater.

Arbeidet med å gå gjennom departementene skal allerede være i gang.

– Denne saken viser alvorlige feil i praktiseringen av EØS-regelverket i norsk rett. For å forsøke å avdekke om tilsvarende feil har skjedd på andre områder og forhindre at nye feil skjer i fremtiden, har jeg bedt alle statsrådene gå gjennom sine sektorer, sier Solberg til VG.

Dette er trygdeskandalen

NAV-skandalen: Mistillitsforslag mot Anniken Hauglie

I HARDT VÆR: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie har fått 10 spørsmål hun må besvare fra Stortinget.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Nav har praktisert reglene for å ta med seg trygdeytelser til EU- og EØS-land feil for trygdemottakere som er bosatt i Norge. Feilen har skjedd fra 2012, kanskje tidligere.

Den første gjennomgangen fra Nav 28. oktober viste at rundt 2400 personer kan ha blitt rammet av Navs gale praktisering av regelverket og har fått uriktige tilbakebetalingskrav.

Feilpraktiseringen har også ført til at flere personer er dømt til fengsel eller har fått andre straffereaksjoner.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch opplyste da skandalen ble kjent at det har vært minst 48 feilaktige dommer på grunn av feiltolkingen. 36 av disse dommene har endt med fengselsstraff.

8. november kom det fram at landets tingretter hadde leitet fram flere dommer som kan være feil.

I alt er det funnet 80 dommer som trolig baserer seg på feil forståelse av EØS-regelverket.

AKTUELT NÅ