Hopp til innhold

Ahus-direktøren ber om unnskyldning

Sykehusdirektør Hulda Gunnlaugsdottir ved Akershus universitetssykehus ber pasienter og pårørende om unnskyldning.

Strøm-Erichsen, Hulda Gunnlagsdottir osv

UNNSKYLDER: Administrerende direktør ved Ahus Hulda Gunnlagsdottir (i midten) ber pasienter og pårørende om unnskyldning etter rapporten fra fylkeslegen.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Sykehuset har vært under hardt press etter at det har flere hold har vært påstått at sykehuset ble drevet uforsvarlig i fjor.

160 000 innbyggere i Oslo ble overført til sykehuset fra andre Oslo-sykehus, uten at bemanningen var tilstrekkelig på plass.

Fredag fastholdt fylkeslege Petter Schou at sykehusets bemanning og store pågang økte risikoen for pasientene.

Les også: Fylkeslegen: – Bemanningen på Ahus satte pasienter i fare

I en pressemelding fra sykehusets ledelse fredag ettermiddag innrømmer de at fylkeslegens siste rapport er alvorlig.

Ledelsen ved Ahus beklager til pasienter og pårørende som har vært skadelidende i 2011.

– Jeg vil si unnskyld til pårørende og pasienter som har vært skadelidende ved sykehuset i 2011, sier sykehusdirektør Hulda Gunnlagsdottir.

Ahus - Akershus universitetssykehus

FORTSATT KRITIKK: Fylkeslegen opprettholder sin kritikk av Ahus, og mener at tre dødsfall i 2011 kan knyttes til mangelfull pleieoppfølging.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

Fylkeslegen skrev i sin rapport at ansatte som ga mer enn noen kunne forvente kan ha reddet sykehuset fra enda verre situasjoner. Dette synes sykehusledelsen er en god påskjønnelse til ansatte som har gitt alt tross problemer.

- Dette er uttalelser som vil styrke de Ahus-ansatte fremover. Dette har vært en meget krevende situasjon for ansatte, og dette er en anerkjennelse for den jobben som ble gjort i 2011, uttaler Gunnlagsdottir i pressemeldingen.

Krass kritikk opprettholdt fra fylkeslegen

Fylkeslege Petter Schou

Fylkeslege Petter Schou

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

En granskning utført av Fylkesmannen i Oslo og Akershus slo tidligere i år fast at Ahus ble drevet på uforsvarlig vis de ni første månedene i 2011, etter at sykehuset overtok ansvaret for 160 000 nye innbyggere uten at de hadde nok folk på jobb.

Fredag fastholdt Fylkeslegen at drift med for få ansatte i forhold til oppgavene i store deler av 2011 førte til økt risiko for pasientene.

Dommen kom fredag i form av et brev til sykehusledelsen – og fylkeslegen fastholder at sykehusets bemanningsmangel risikerte pasienters sikkerhet.

«For deler av året, spesielt januar og februar, og for deler av sykehuset, hadde man et misforhold mellom bemanning og aktivitet som tilsa økt risiko for pasientsikkerheten», skriver fylkeslege Petter Schou i et tydelig brev til administrerende direktør ved Akershus universitetssykehus, Ahus.

Til NRK bekrefter Petter Schou fredag at de holder fast ved sin kritikk av Ahus.

– I all hovedsak opprettholder vi kritikken som vi kom med i vår første rapport, sier Schou.

Sykehusledelsen innrømmer at ikke alt er bra, men vil heller ikke ha på seg at de er versting i klassen.

– Antall pasientskader ved Ahus er sammenlignbar med andre sykehus i Norge, men vi må likevel bli bedre. Det betyr trening, trening og atter trening. Vi må sette av både tid og penger til å trene på kritiske situasjoner, slik de gjør blant annet i olje og luftfart, sier sykehusdirektøren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ