Hopp til innhold

– Vi mislyktes som nasjon

Terrorberedskapen den 22. juli var så dårlig at Norge sviktet sitt eget folk, mener Venstre. I dag skal regjeringa møte i Stortinget for å redegjøre om angrepene.

Ungdommer reddes

Disse ungdommer klarte å rømme fra AUFs leir på Utøya den 22. juli. 69 omkom i massakren. I dag må regjeringen svare for terrorberedskapen i Norge.

Foto: Edvardsen, Morten / NTB Scanpix

Opposisjonen forventer en ydmyk holdning når Justisminister Knut Storberget og forsvarsminister Grete Faremo gir svar til de folkevalgte i dag.

Trine Skei Grande (V)

Trine Skei Grande.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

–Det er soleklart at vi som nasjon mislyktes i vår viktigste oppgave den 22. juli – nemlig å ta vare på sikkerheten til norske borgere, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK.no.

Følg høringen direkte på NRK.no fra klokka 10

Kritikk fra flere hold

77 mennesker ble drept under bombeangrepet i Oslo og massakren på Utøya fredag 22. juli.

Gjerningsmannen Anders Behring Breivik ble pågrepet samme kveld, men nær fire måneder etter terrorangrepene har opposisjonen og flere av de pårørende fortsatt mange spørsmål de føler at de mangler tilfredsstillende svar på:

Politiet på veg til Utøya i gummibåt

Krever svar nå

Regjeringa har utnevnt en uavhengig kommisjon som innen utgangen av august skal levere en rapport som forhåpentligvis kan gi svar på flere av disse spørsmålene.

Storberget har allerede gjort det klart at mange av spørsmålene rundt det som skjedde 22. juli «vanskelig vil kunne svares på før evaluering av de involverte etater er fullført og kommisjonens arbeid er sluttført».

Men opposisjonen har gjort det klinkende klart at de ikke akter å vente til neste sommer med å kreve svar fra regjeringen.

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen ( Krf)

Hans Olav Syversen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen fra KrF advarer mot å bruke komiteen som unnskyldning for å la være å svare på kritiske spørsmål.

– Det aksepterer vi ikke. Verden står ikke stille selv om kommisjonen arbeider, sier han til NRK.no.

Samtidig advarer han mot å drive «statsrådjakt», og sier det viktigste nå er å forbedre beredskapen slik at Norge står bedre rustet ved eventuelle nye terrorangrep.

– Mer ansvar til Forsvaret

Opposisjonspolitikerne NRK.no har snakket med er alle klare på at 22. juli avdekket svakheter i samarbeidet mellom politi og Forsvar.

Som NRK fortalte mandag har politiet og forsvaret i Nord-Norge jobbet for å bedre samarbeidet. De mener beredskapen ikke er god nok som den er i dag.

Ifølge VG har Jens Stoltenberg bedt sine statsråder sørge for at Forsvaret får et langt større ansvar for å slå tilbake terrorangrep.

Etter det avisa erfarer står disse tre punktene på ønskelista til statsministeren:

  • Redningshelikoptrene skal i større grad bistå politiet
  • De 16 nye helikoptrene skal kunne gjøres skuddsikre og være i stand til å transportere væpnet politi hvor som helst i landet.
  • Antiterrorstyrken i Heimevernet gjenopprettes etter mønster fra HV016-styrken som ble nedlagt i fjor.

Ifølge KrF er det opplagt at samarbeidet mellom Forsvaret og politiet må styrkes.

– Det ligger helt oppi dagen, sier Syversen om ønsket om skuddsikre redningshelikoptre.

– Dette er kjempeinvesteringer, og vi kan ikke la sånt bare stå på bakken fordi man har en idé om vanntette skodd i fredstid.

Terrormillioner i budsjettet

Fra før av er det kjent at regjeringa vil bruker 675 millioner til rene terrortiltak i neste års budsjett.

Pengene skal i første rekke brukes til økte ressurser til politi- og påtalemyndigheter, voldsoffererstatning, psykososial oppfølging i kommunene og sikring og rehabilitering av skadede bygninger.

Tidligere har forsvarsminister Grete Faremo varslet at Forsvaret vil bistå politiet med Bell-helikoptre og redningshelikoptre i framtidige krisesituasjoner.

Hun har hele tiden vist til at politiet har hovedansvaret for sikkerheten til norske borgere på norsk jord i fredstid.

– Skulle det komme opp i forbindelse med 22. juli-kommisjonen at vi må tenke helt nytt rundt bistand fra forsvaret, må vi se på det. Det kan vi likevel ikke ta raskt allerede nå, har hun tidligere sagt til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger