NRK Meny
Normal

– Sylvi Listhaug er inhabil

Statsråd Sylvi Listhaug (Frp) er inhabil i behandlingen av krav om innsyn i kundelistene i First House, sier Justisdepartementets lovavdeling.

Landbruksminister Sylvi Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug har blitt vurdert som inhabil av Justisdepartementets lovavdeling.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Sivilombudsmannen mente landbruks- og matminister Sylvi Listhaug burde vurdere sin habilitet i den videre saksbehandlingen i saken om Sylvi Listhaugs kundelister.

Listhaug og landbruksdepartementet ba derfor lovavdelingen i Justisdepartementet om å vurdere hennes habilitet. Nå er vurderingen fra Justisdepartementets lovavdeling klar.

«Statsråd Listhaug har etter vårt syn en tilknytning til innsynssaken som medfører at hun må anses inhabil til å delta ved den fornyede saksbehandlingen. (...) ,» skriver Justisdepartementets lovavdeling i brevet som ble offentliggjort tirsdag kveld.

Vurderingen om inhabilitet begrunnes med at «Listhaugs tilknytning til kundelisten utgjør et særegent forhold som er egnet til å svekke tilliten til hennes upartiskhet.»

Laster Twitter-innhold

– Lærer så lenge man lever

Sylvi Listhaug sier det er veldig viktig for henne at det blir en god behandling i denne saken.

– Jeg tar denne konklusjon til etterretning, sier Sylvi Listhaug til NRK.

– Burde du ikke ha skjønt selv på et tidligere tidspunkt at du var inhabil?

– Jeg skulle gjerne ha sett at jeg hadde gjort denne vurderingen tidligere. Men vi får mellom 500 -1000 innsynskrav i året. Det var ingen som som stilte spørsmål om habilitet i forbindelse med dette, sier Listhaug.

– Spørsmålet kom først opp da sivilombudsmannen tok opp dette. Og da ba jeg selv umiddelbart lovavdelingen i Justisdepartementet om en vurdering, sier Listhaug.

Hun føler ikke at hennes rolle som statsråd har blitt svekket på grunn av inhabilitetsvurderingen.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Landbruksminister Sylvi Listhaug kommenterer i Dagsrevyen21 Justisdepartementet si vurdering av henne som inhabil til å vurdera innsyn i First House sine kundelister.

Sylvi Listhaug svarer på spørsmål om inhabilitetsvurderingen

Skal oppnevnes en settestatsråd

Ettersom landbruksministeren har blitt vurdert inhabil, medfører det også at samtlige ansatte i Landbruks- og matdepartementet heller ikke kan ta del i å avgjøre innsynssaken.

Derfor må oppnevnes en settestatsråd som overtar jobben med å vurdere om pressen skal få innsyn i kundelistene til PR-byrået First House.

Det er fortsatt ukjent hvem som blir den nye settestatsråden.

Nekter pressen innsyn

First House har nektet pressen innsyn i hvem som var Listhaugs kunder mens hun jobbet for byrået. De mener denne informasjonen kan skade selskapet.

Sylvi Listhaug har uttalt at hun frykter at hennes tidligere kunder kan saksøke henne om det blir kjent hvem hun har arbeidet for.

16. oktober 2013 ble Sylvi Listhaug utnevnt til statsråd i Landbruks og matdepartementet. Da hun ble utnevnt, var hun seniorrådgiver i PR-byrået First House.

Kort tid etter utnevnelsen gav Listhaug departementsråd Leif Forsell en liste over hvem hun har hatt som kunder i First House, slik at hennes habilitet kunne vurderes. Hun har derimot nektet å informere offentligheten eller stortingsrepresentanter om det.

Hun holder fast på at hun ikke vil bryte sin kontraktsfestede taushetsplikt og legge frem listen over hvem hun har jobbet på oppdrag for. Flere av hennes tidligere kunder har derimot stått frem selv i ettertid.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger