NRK Meny
Normal

– Overlevende vil reagere kraftig

Flere overlevende etter terrorangrepet 22. juli blir ikke nevnt med fullt navn i terrortiltalen som blir lagt frem i morgen, ifølge bistandsadvokat Christian Lundin. Det vil mange reagere kraftig på, tror han.

Utøya og Christian Lundin (montasje)

KRITISK: Bistandsadvokat Christian Lundin er kritisk til at han ikke har fått mer informasjon om hva som står i tiltalen mot Anders Behring Breivik etter terrorangrepene på Utøya (bildet) og Regjeringskvartalet.

Foto: Kim Erlandsen, Ragnar Lurås / NRK

Lundin representerer over 70 klienter fra Regjeringskvartalet og Utøya. Han har i dag fått se utdrag av tiltalen, og måtte konstatere at flere av hans klienter er ikke nevnt med navn.

– I forkant av at tiltalebeslutningen skulle komme, har jeg snakket med mange av dem. De som ble utsatt for drapsforsøk har alle vært opptatt av at de skulle angis med navn. Det kan nå tyde på at de bare havner i en sekkepost, og det vil skape store reaksjoner, sier Lundin til NRK.

Den historiske tiltalen mot Breivik blir offentliggjort på en pressekonferanse i morgen, onsdag 7. mars, klokken 12.

– Blir straffet

Lundin tror nå flere av klientene vil bli skuffet.

– De ønsker bekreftelsen på at de konkret har blitt utsatt for et drapsforsøk, enten i Regjeringskvartalet eller på Utøya, forklarer bistandsadvokaten.

– Hvis det bare hadde vært en enkelthendelse og en enkeltperson, ville det ha blitt angitt. Her blir man på en måte litt straffet fordi det er så mange som er utsatt for drapsforsøk, mener han.

Statsadvokat Svein Holden opplyser til NRK at aktoratet ikke vil ikke uttale seg om saken før tiltalen offentliggjøres.

Saken fortsetter under videoen

Video Bistandsadvokat Christian Lundin tror flere av hans klienter vil reagere kraftig på terrortiltalen

VILLE NAVNGIS: – De som ble utsatt for drapsforsøk har alle vært opptatt av at de skulle angis med navn, sier bistandsadvokat Christian Lundin, som har snakket med flere av klientene i forkant av at tiltalebeslutningen skulle komme.

Vil ikke opplyse

Etter det NRK vet, har enkelte advokater allerede opplyst sine klienter om innholdet i tiltalen tirsdag kveld. Lundin mener han ikke har fått nok informasjon til å kunne snakke med klientene.

– Jeg har allerede fått spørsmål om hva som står i tiltalen, men jeg aner jo ikke. Jeg må eventuelt bare spekulere, og det ønsker jeg ikke å gjøre fordi det bare blir tomme spekulasjoner, fastslår bistandsadvokaten.

Hans klienter har flere spørsmål, og han synes det er dumt at han ikke kan gi dem flere svar.

– De sitter igjen med en rekke spørsmål som de kommer til å få svar på gjennom media i morgen, og det i seg selv er uheldig, sier Lundin.

– Et hestehode etter

Svein Holden

VIL IKKE UTTALE SEG: Statsadvokat Svein Holden opplyser til NRK at aktoratet ikke vil ikke uttale seg om saken før tiltalen offentliggjøres.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Han mener det hadde vært langt bedre å kunne gi beskjed direkte selv, noe også klientene hans ønsker.

– I denne saken har vi bistandsadvokatene ligget et hestehode etter. Vi får informasjonen senere enn alle andre, og det vil da si at det formidles gjennom media, og det er en stor tilleggsbelastning for dem, påpeker Lundin.

Det er svært beklagelig hvis tidligere lekkasjer til mediene har ført til at han og resten av bistandsadvokatene nå ikke får mer informasjon, mener bistandsadvokaten.

– Det får igjen den konsekvens at ofrene og de etterlatte ikke får den informasjonen som de har krav på, sier han.

Legges frem i morgen

NRK.no følger fremleggelsen av tiltalen i terrorsaken fra klokken 11.00 onsdag.

Det er ventet at påtalemyndigheten tar ut tiltale for brudd på terrorlovene i straffeloven.

Under fengslingsmøtene har siktelsen mot Breivik gått ut på at han har brutt straffelovens paragraf 147a, for å ha utført en terrorhandling i form av drap med hensikt å forstyrre grunnleggende funksjoner i samfunnet.

Han er også siktet for å ha skapt alvorlig frykt i befolkningen.

Breivik selv vil få forkynt tiltalen onsdag klokken 10 i fengselet på Ila, opplyste Oslo Statsadvokatembeter tirsdag morgen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger