Hopp til innhold

– Matavfall er en verdenstragedie

Sofieprisvinneren Tristram Stuart mener kasting av mat er en av de største tragediene i verden, men sier det er et problem som er enkelt å løse.

Video Sofieprisvinneren Tristram Stuart på Aktuelt

VIDEO: Sofieprisvinner Tristram Stuart og Jostein Gaarder hos Ole Torp i Aktuelt.

Stuart ble tirsdag offentliggjort som årets vinner av Sofieprisen for sin innsats mot kasting av mat.

Han har flere ganger satt søkelyset på det han mener er en av vår tids største moralske og miljømessige skandaler, og vist folk hvor mye mat som faktisk går til spille hver dag.

– Matavfall er en tragedie i vår moderne verden. Rike land sløser bort mellom en tredel og halvparten av all maten vi produserer, og det bidrar til jorderosjon, avskoging og forbruk av vann og fossilt brensel, sier Stuart.

Løsningen er imidlertid såre enkel, mener han.

– Dette er også en stor mulighet, fordi det er forholdsvis enkelt å løse. Vi kan minske presset på miljøet og øke tilgangen på mat i verden slik at en milliard mennesker i verden kan slippe å sulte ved noe så enkelt som å spise maten i stedet for å kaste den, sier Stuart.

Delte ut mat til 5000 mennesker

Prisvinneren er blant annet kjent for et stunt på Trafalgar Square i London, der han serverte folk mat som ellers ville ha blitt kastet.

5000 mennesker møtte opp, og det ble servert en karrirett hvert andre sekund, samt smoothier, frisk frukt og grønnsaker.

– Det illustrerte hva slags mat som går til spille. Vi snakker ikke om råtten kål, men millioner av tonn med frisk frukt og grønnsaker, brød og så videre. Mat går til spille i hvert eneste ledd av matkjeden. Vi tok bare en liten del av det, og hadde mat til 5000 mennesker, sier han.

Den dagen regnet han ut at dersom de hadde fått alt matavfallet fra Storbritannia i løpet av en dag, ville de hatt nok til å servere 60 millioner mennesker lunsj, og hatt litt til overs til kvelds.

Tristram Stuart og Jostein Gaarder

Tristram Stuart og Jostein Gaarder.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– På kollisjonskurs

Forfatter Jostein Gaarder, som opprettet prisen i 1997, mener Stuart er en verdig vinner.

– Vi har et økonomisk system i verden i dag som er på kollisjonskurs med naturens tåleevne og en rettferdig fordeling av ressurser, sier Gaarder.

Sofieprisen er en internasjonal pris for miljø og bærekraftig utvikling. Prisen er på 100.000 dollar, eller 550.000 kroner. Prisen ble opprettet av Jostein Gaarder og hans kone Siri Dannevig.

Prisoverrekkelsen finner sted i Oslo 22. juni.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger