– Har konkludert om Breiviks mentale helse

Psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby er enige i konklusjonen om terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) er strafferettslig tilregnelig, eller ikke. Den ferdige rapporten leveres tirsdag 29. november.

Synne Sørheim og Torgeir Husby

VURDERER BREIVIK: Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Sørheim og Husby har fått i mandat av Oslo tingrett å vurdere den terrorsiktedes mentale helse for å avgjøre om han er strafferettslig tilregnelig.

Etter det NRK forstår er de to rettspsykiaterne enige om konklusjonen i rapporten.

Husby og Sørheim har hatt til sammen 13 samtaler med Behring Breivik. Den siste samtalen fant sted så sent som mandag kveld denne uken fordi Husby ville ha avklaring et par temaer, skriver NTB.

De to psykiaterne skulle egentlig ha levert sin konklusjon 1. november, men fikk utsettelse til 30. november på grunn av tidsnød.

– Svært spesiell

Den endelige rapporten er på 230 sider, mot en vanlig rapport på mellom 50 og 100 sider.

– Det er en stor rapport, sier Torgeir Husby til NRK.

Han bekrefter at rapporten leveres én dag før fristen, altså tirsdag 29. november.

– Vi leverer rapporten klokken 09.00 tirsdag morgen til Oslo tingrett. Deretter vil statsadvokatene holde en pressekonferanse på Tinghuset klokken 13. Rapporten blir overlevert tingretten i en liten koffert, og skal leveres i et trykket eksemplar og i en elektronisk utgave, sier Husby.

Les også: Djevelutryddere vil besøke Breivik

Han karakteriserer rapporten som uvanlig.

– Den kan nesten ikke sammenlignes med noen andre rapporter, fordi den er så veldig annerledes både kvantitativt og kvalitativt. Selv om den på ett vis er som en helt vanlig observasjon, så er den helt uvanlig på alle måter likevel, sier psykiateren til NTB.

Tegning av Anders Behring Breivik

I RETTEN: Anders Behring Breivik (32) forsøkte å fremstå som rolig da han møtte presse og publikum under fengslingsmøtet 14. november. Ifølge forsvarer frykter han at sakkyndigrapporten innebærer et karakterdrap.

Foto: Esther Maria Bjørneboe (rettstegning)
Frykter karakterdrap

I tillegg til å konkludere i forhold til tilregnelighetsspørsmålet, kommer rettsakkyndigrapporten til å inneholde en vurdering av om Behring Breivik har personlighetsforstyrrelser.

Den er også ventet å inneholde grundige vurderinger rundt siktedes barndom, ungdomstid, samt hendelser i fortiden som kan ha hatt betydning for at han ble det han ble.

NRK snakket mandag med Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad, som sier hans klient gruer seg til rettspsykiaternes konklusjon.

– Han frykter den blir et karakterdrap, sier Lippestad til NRK.

Breivik er spesielt bekymret for å ikke bli erkjent strafferettslig tilregnelig, opplyser forsvareren til NTB.

For å bli regnet som strafferettslig utilregnelig, må personen ha vært i en tilstand av bevisstløshet eller psykose i gjerningsøyeblikket. Det må også være fare for gjentakelse på grunn av tilstanden.

Den terrorsiktede 32-åringen nektet først å snakke med de to norske legene og krevde å få oppnevnt spesialister fra Japan, noe tingretten avviste.

Han har senere gått med på å snakke, men nektet å godta en såkalt MR-undersøkelse av hjernen.

Avgjørende rapport

De sakkyndiges konklusjon får stor betydning for straffesaken etter 22. juli.

Konkluderer psykiaterne med at Behring Breivik er strafferettslig tilregnlig, kan han idømmes 21 års fengsel med forvaring i inntil 21 år.

Dersom de vurderer ham som ikke tilregnelig, kan den terrorsiktede ikke dømmes til fengselsstraff, men tvunget psykisk helsevern på en instutisjon.

Det er i utgangspunktet kun konklusjonen i den 230 sider lange rapporten som er offentlig fram til rettssaken starter 16 april 2012.

– Vi vil kun oppgi konklusjonen om hvorvidt siktede er strafferettslig tilregnelig eller ikke, sier statsadvokat i terrorsaken, Inga Bejer Engh til til NTB tirsdag ettermiddag.

Engh og statsadvokat Svein Holden holder pressekonferanse om sakkyndigrapporten klokken 13.00 førstkommende tirsdag.

Også forsvarer Geir Lippestad og politiet har varslet at de vil kommentere rapporten.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger