– Tviler på at Breivik var utilregnelig

Det er sannsynlig at Anders Behring Breivik vil bli erklært juridisk tilregnelig, mener leder for Den rettsmedisinske kommisjon.

Terrorsiktede Anders Behring Breivik

Terrorsiktede Anders Behring Breivik vil sannsynligvis bli erklært juridisk tilregnelig på grunn av den nøyaktige planleggingen og gjennomføringen, ifølge leder for Den rettsmedisinske kommisjon, Tarjei Rygnestad.

Foto: TERJE BENDIKSBY / Afp

– Det er ikke særlig sannsynlig at Behring Breivik var psykotisk, sier professor og leder for Den rettsmedisinske kommisjon, Tarjei Rygnestad til nyhetsbyrået AP.

Avgjørelsen om Behring Breivik var psykotisk da han utførte terrorhandlingene på Utøya og i Oslo, vil bestemme hvilken straff han vil få.

– Mens andre europeiske land alltid dømmer først og så vurderer den dømtes soningsdyktighet i ettertid, har Norge selv i den nye straffeloven valgt å droppe rettssaker der tiltalte er ansett som juridisk utilregnelig. I stedet blir den tiltalte tvangsbehandlet i lukket avdeling på et sykehus. Resultatet kan kanskje sies å bli det samme, men vi utfordrer alltid folks rettsfølelse når folk som begår alvorlige kriminelle handlinger ikke blir straffedømt, sier Rygnestad til t-a.no.

– Han hadde nok kontroll

Terrorangrepene 22. juli var så nøye planlagt og gjennomført at det, ifølge Rygnestad, vil være vanskelig å si at disse ble gjennomført av en gal mann.

– Det virker som Breivik har hatt kontroll da han utførte handlingene, sier han til AP.

Professoren forteller AP at en psykotisk person bare kan gjennomføre enkle oppgaver. Bare kjøreturen fra Oslo til Utøya, ville vært for komplisert.

– Hvis du har stemmer i hodet som sier hva du skal gjøre, ville det forstyrre alt. Bare å kjøre bilen er komplisert nok i seg selv.

– Måten han forberedte seg på, den nøyaktige planleggingen og hvordan han hadde fått tak i det utstyret han trengte for å gjennomføre planene, argumenterer mot en psykotisk tilstand, sier Rygnestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Synne Sørheim og Torgeir Husby

Anders Behring Breivik (32) har foreløpig sagt nei til å la seg undersøke av de norske rettspsykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Lar seg ikke undersøke

Det er rettspsykiaterne fra Faiza-saken, Synne Sørheim og Torgeir Husby, som skal vurdere massedrapsmannen.

Behring Breivik har foreløpig sagt nei til å la seg undersøke av de norske rettspsykiaterne.

Psykiaternes konklusjoner blir helt avgjørende i den kommede rettssaken mot Behring Breivik, som trolig finner sted i 2012.

Om Behring-Breivik vil snakke eller ikke er opp til ham selv.

– Han har i utgangspunktet sagt at han ikke ønsker å snakke med sakkyndige fra Norge, bekrefter politiadvokat i Oslo Pål Fredrik Hjort Kraby overfor NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger