Hopp til innhold

– Bhatti bruker Al Qaida-retorikk

Retorikken som Arfhan Bhatti bruker mot det norske samfunnet, bærer preg av den Al Qaida bruker når den truer Vesten, mener jihadist-ekspert.

Arfan Bhatti

Arfan Bhatti holdt appell på fredagens demonstrasjon utenfor Stortinget. Han hevder at han ikke truet, men advarte, det norske folket.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Hvis sikkerhet er kjært for dere, kjære nordmenn, bør dere samlet ha opprop for at den norske regjeringen trekker ut norske soldater fra Afghanistan. Jeg understreker at dette ikke er en trussel, men en advarsel til eget beste, sa Bhatti da han fredag talte på demonstrasjonen mot Norges krigføring i Afghanistan.

– Blanding av antikrigsretorikk og Al Qaida-retorikk

Bhatti medvirket til skudd mot synagogen i Oslo i september 2006. I 2008 ble han dømt for psykisk medvirkning til skadeverk på synagogen, men frikjent for et tiltalepunkt om terrorplanlegging.

Brynjar Lia

FFI-forsker Brynjar Lia.

Foto: NRK

37 mennesker møtte opp til fredagens demonstrasjon utenfor Stortinget, der de blant annet hørte en appell fra tidligere terrorsiktede Bhatti. Dette er få mennesker, og alle land i Europa har slike miljøer. Det viktige er at dette miljøet ikke blir veldig stort, mener Brynjar Lia, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Det Bhatti sa fredag er litt det samme som Mohyeldeen Mohammad sa for to år siden, under karikaturstriden. Og denne retorikken er en blanding av antikrigsretorikk og Al Qaida-retorikk, sier Lia.

– Også Osama bin Laden sa også ofte at Vesten ikke kan ha sikkerhet hvis muslimer ikke har sikkerhet, og den slags. Dette er et av de viktigste budskapene fra Al Qaida.

Bhatti med tydeligere profil

Lia legger til at både Mohammad og Bhatti har, for eksempel på sine Facebook-sider, en retorikk som ligger tett opptil den som brukes av den globale jihadist-bevegelsen. De er åpenbart blitt veldig militante, mener FFI-forskeren.

Hvor alvorlig er det?

– Disse ekstremistmiljøene er farlige fordi at jo større disse miljøene er, jo enklere er det for en terrorcelle å dannes, sier Lia.

Er det grunn til bekymring at en person som Bhatti, som har et kriminelt rulleblad, er såpass sentral i denne grupperingen?

– Skal man etablere seg som en autoritetsperson i disse miljøene er erfaring fra jihadlandene vesentlig. Det er også sentralt at du kan islamsk lov og ideologi godt. Hvor flink Bhatti er på dette og som karismatisk leder for dette lille miljøet, vet vi for lite om. Men han har helt klart fått en tydeligere profil som leder enn han hadde for to år siden, da det var en demonstrasjon mot Muhammed-karikaturene, sier Lia.

Det var gruppen Muslimer mot okkupasjon som fredag arrangerte demonstrasjonen mot norske soldaters tilstedeværelse i Afghanistan.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger