NRK Meny
Normal

I dag får vi tilbake 23, 4 milliarder skattekroner

I dag kommer de etterlengtede skattepengene, men skattedirektøren ber folk sjekke nøye at de faktisk får det de skal.

PENGER

PENGER PÅ KONTO: I dag kommer skattepengene.

Foto: Kallestad, Gorm / NRK-SCANPIX

2, 3 millioner nordmenn får i snitt 10.300 kroner tilbakebetalt, av en totalpott på 23, 6 milliarder kroner. Det er 68.000 flere enn i fjor, og de får noe mer igjen enn de gjorde i fjor, ifølge skattedirektør Svein Kristensen.

Totalt er det utlignet skatt og avgift for nesten 253 milliarder kroner.

– Det er mange penger, sier Kristensen til NRK.

Litt forsinket for noen

Bare i Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland og Østfold er det til sammen utlignet skatt og avgift på over 96 milliarder kroner, fordelt på i overkant av 1 million skattytere.

Svein Kristensen

– MANGE PENGER: – Det er snakk om mange penger, sier skattedirektør Svein Kristensen om skatteoppgjøret.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– De som har penger til gode, kan vente å få dette inn på konto i løpet av kort tid, opplyser avdelingsdirektør Inger-Berit Andersen i Skatt øst til NTB.

140.000 flere skattytere får skatteoppgjøret i juni i år enn på samme tid i fjor. Noen må likevel smøre seg med tålmodighet før de etterlengtede pengene står på konto. I noen tilfeller bruker skatteetaten lengre tid med å sjekke dokumentasjon og andre ting, som betyr at det fort kan bli juli før de utbetales.

– De trenger ikke frykte at det skal ta lang tid, sier Kristensen.


Men mange har måttet se langt etter skattepengene. Rundt 500.000 får restskatt, og i gjennomsnitt må hver av disse betale 11.400 kroner tilbake. Første forfall er 20. august. Hvis det blir vanskelig å innfri, er det mulig å be om utsettelse hos kemneren i sin kommune.

– Men ingenting er gratis, da er det også renter som skal betales, sier Kristensen.

I år får for første gang en rekke personlige næringsdrivende oppgjøret allerede 25. juli. Dessuten blir det i år ukentlige oppgjør fra 25. juli og fram til 17. oktober.

– Ikke stol blindt

– Mange skattytere som tidligere måtte vente til oktober, får dermed tidligere skatteoppgjør, opplyser Andersen i Skatt Øst.

Kristensen advarer likevel mot å stole blindt på regnejobben skatteetaten har gjort. Han håper at folk kontrollerte selvangivelsen før de leverte inn, men ber også nordmenn om å sjekke selve oppgjøret som kommer i dag. Både de som får penger igjen, og de som skylder.

– Man skal aldri la humla suse. Man skal kontrollere både selvangivelsen og det man får i dag. Det kan være feil, og derfor må man sjekke det så fort som mulig, sier han.

Feil og mangler ved årets skatteoppgjør må klages inn til Skatteetaten innen 10. august.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger