Hopp til innhold

Tre av fire sexkunder tas utenfor Oslo

Tre av fire politisaker om brudd på sexkjøploven i 2012, stammet fra utenfor Oslo. Mange prostituerte selger nå sex landet rundt.

Økning i prostitusjon i distriktene

KLIKK FOR Å SE VIDEO: NRK ble med politiet på razzia på Løten i Hedmark, hvor politiet avdekket et bordell. Det er første gang det skjer på Løten.

Pro Senteret anslår i en rapport de legger frem onsdag at rundt 3000 personer solgte sex i Norge i løpet av fjoråret.

Det er flere enn noen gang siden sexkjøpsloven ble innført i 2009, slår det nasjonale kompetansesenteret for prostitusjon fast.

Bjørg Norli, leder for Pro Senteret

DISTRIKTSPROFIL: Flere prostituerte oppsøker Distrikts-Norge og forsøker å unngå storbyer og andre knutepunkter i landet, forteller Bjørg Norli ved Pro Senteret.

Foto: NRK

– Det er en økt mobilitet i prostitusjons-markedet. Det er flere kvinner som reiser rundt i Norge for å selge seksuelle tjenester, sier Bjørg Norli, leder for Pro Senteret, til NRK.

– Vi ser også at de i større grad enn tidligere oppsøker Distrikts-Norge og forsøker å unngå storbyer og andre knutepunkter i landet, forklarer hun.

I 2012 hadde politiet 376 saker som omhandlet brudd på sexkjøploven, viser tall fra politiet som NRK har fått tilgang til. 74 prosent av disse var utenfor Oslo.

Bordell på Løten

I tråd med den nye trenden blir NRK med politiet på leting etter et bordell på Løten i Hedmark.

Fire prostituerte har annonsert på internett at de skal være på det lille tettstedet. Politiet har fått flere tips om én spesifikk adresse hvor prosituerte skal oppholde seg. Nå venter de bare på en kunde.

Det er ikke de prostituerte politiet jakter på. Det er kunden og halliken som bryter loven.

Med NRK på slep, går politiet til aksjon mot en trygdeleilighet hvor en norsk mann kjøper sex. De pågriper mannen og sikter ham for kjøp av seksuelle tjenester.

Steen Morten Johansen

FØRST I LØTEN: Steen Morten Johansen fra Hamar politistasjon sier at det er første gang politiet avdekker et bordell i Løten i Hedmark.

Foto: NRK

Lunsjpausen i Løten svir. Mannen ble 15.000 kroner fattigere.

Inne i trygdeleiligheten jobber to prostituerte, den ene fra Spania og den andre fra Den dominikanske republikk.

Marked for prostitusjon

For første gang har politiet nå avslørt et bordell i Løten.

– Tidligere har de hatt tilhold på overnattingssteder i nærheten av Hamar, eller langs E6 på et overnattingssted i Brumunddal eller på Rudshøgda. De har så vidt vært innom Elverum, men dette er første gang på Løten, sier Steen Morten Johansen, leder for avdelingen for narkotika- og vinningsforbrytelser på Hamar politistasjon, til NRK.

Mannen som disponerte NAV-leiligheten er nå mistenkt for hallikvirksomhet. Han hadde trolig gjort avtaler med bakmenn i Spania.

Politiet tror ikke det blir siste gang de finner prostituerte i den lille hedmarksbygda.

– Det var ikke lenge vi behøvde å være her før det kom en kunde. Det er egentlig den erfaringen vi gjør: Det er et stort marked for prostitusjon, konstaterer Johansen.

(Saken fortsetter under bildet)

Razzia mot bordell i Løten

BORDELL: De to prostituerte, den ene fra Spania og den andre fra Den dominikanske republikk, holdt til i en trygdebolig i Løten da politiet slo til. Det er første gangen politiet avslører et bordell i Løten.

Foto: NRK

To-tre dager i hver by

Jan Geir Hessen, politioverbetjent, Haugaland og Sunnhordland politidistrikt

OMREISENDE: Mange prosituerte reiser videre fra en by til en annen etter to-tre dager, sier politioverbetjent Jan Geir Hessen ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Foto: NRK

I Haugesund er utviklingen den samme som på Løten. Prostitusjonen øker på innendørsmarkedet. Kvinnene kommer fra Øst-Europa og Asia.

Nå har politidistriktene på Vestlandet opprettet et samarbeid for å skaffe seg oversikt.

– Vi ser at mange av de prostituerte som kommer hit, skal videre til neste by i Norge etter å ha vært her i to-tre dager, sier politioverbetjent Jan Geir Hessen ved Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NRK.

Annonsene på internett tilbyr sexsalg i stort omfang. Med egne kalendere tilbyr prostituerte sine tjenester over hele landet.

«Bunny» på jobb

NRK møter prostituerte «Bunny», som er på vei til en jobb i Drammen.

Hun vil være anonym, og vil ikke vise ansiktet eller bruke sin egen stemme – men hun forteller åpent om livet som reisende i sexsalg:

– Jeg er kledd som en turist. Enkelt, med ryggsekk og støvler, som om jeg er her for å se fjordene, forteller hun.

(Saken fortsetter under kartet)

Saker om sexkjøp i norske politidistrikter i 2012

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Prostituerte "Bunny"

PÅ HOTELL: «Bunny» jobber alltid fra hotellrom. Hun annonserer hvor hun er på internett, så tar kundene kontakt.

Foto: NRK

Hun kaller seg europeer, og vil ikke si hvor hun kommer fra. I likhet med mange av de andre utenlandske jentene reiser hun inn og ut av Norge, uten noen fast base her. Hun hevder hun lever et godt liv som prostituert:

– De er alle typer; studenter, middelaldrende, anleggsarbeidere, leger, forretningsmenn, direktører i store selskaper, og så videre. Noen kan jeg ikke engang si hva de driver med, forteller kvinnen til NRK.

Vil bli kvitt sexkjøpsloven

«Bunny» jobber alltid fra hotellrom. Hun annonserer hvor hun er på internett, så tar kundene kontakt.

Hun mener sexkjøpsloven ikke reduserer omfanget av prostitusjon i Norge:

– Jo vanskeligere du gjør det, jo mer illegalt du gjør det, jo mer skjer i undergrunnen. Og jeg tror at hvis ikke loven blir endret, vil problemet være så stort om seks år at politiet ikke vil ha kontroll

– Det er flere jenter på byen enn det var før, så hvis du vil løse det egentlige problemet kan du ikke late som om det ikke eksisterer – for det gjør det! legger hun til.

– Så du ville ha foretrukket at det var lovlig, og at du kunne betale skatt?

– Ja, absolutt. Vet du hvor mange millioner staten kunne tjent på oss? Kan du forestille deg? Det er mye! mener «Bunny».

Annonser for prostituerte som opererer i Norge

KALENDER PÅ NETT: Flere prostituerte tilbyr sine tjenester med egne kalendere på nettsider. Her kan potensielle kunder se hvor i landet og på hvilket tidspunkt den prostituerte er tilgjengelig.

Foto: NRK

Bestrider tallene

Jan Bøhler (Ap), første nestleder i justiskomiteen på Stortinget, stiller spørsmålstegn ved Pro Senterets telling av antall prostituerte i Norge.

– Pro Senteret en aksjonsgruppe som helt siden loven ble innført har aksjonert og kommet med stadig nye såkalte tellinger, sier Bøhler til NRK tirsdag kveld.

Han påpeker at en undersøkelse fra forskningsstiftelsen Fafo viste en halvering av innemarkedet i Oslo, sammenlignet med situasjonen i 2008.

– Så er det ikke jobbet like godt i alle politidistrikter landet rundt for å iverksette og følge opp loven, konstaterer nestlederen i justiskomiteen.

Ifølge Bøhler finnes det ikke noen profesjonell og god undersøkelse på hvordan situasjonen i prositusjonsmarkedet er ellers i landet.

– Det skal vi få, vi skal gjennomføre en evaluering av loven, lover Ap-politikeren.

– Det grunnleggende er å bygge holdninger i samfunnet, særlig mot det synet at kvinnekroppen skal kunne kjøpes, mener han.

Jan Bøhler om sexkjøpsloven

Jan Bøhler (Ap), første nestleder i justiskomiteen på Stortinget, stiller spørsmålstegn ved Pro Senterets telling av antall prostituerte i Norge.

AKTUELT NÅ