- Volden i Tibet er uakseptabel

Norge skal bruke OL i Beijing til å legge press på kinesiske myndigheter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre til NRK.

Jonas Gahr Støre
Foto: Anjum Naveed / AP

Rundt 100 mennesker har mistet livet etter en rekke demonstrasjoner som har pågått i flere dager i Tibet og andre provinser.

- Det som har skjedd de siste dagene i Tibet er uakseptabelt, og det må formidles klart og tydelig. Det har vi gjort, både alene og sammen med andre, særlig med EU, sier Jonas Gahr Støre til NRK.

Kinesiske myndigheter har slått knallhardt ned på demonstranter som nekter å overgi seg, og buddhistlederen Dalai Lama har tilbudt seg å gå av dersom situasjonen i Tibet kommer ut av kontroll.

Les også: Over 100 har overgitt seg i Tibet

Les også: Dalai Lama tilbyr seg å gå av

Skeptisk til OL-boikott

Sommerens OL i Beijing kommer til å øke presset på kinesiske styresmakter, også når det gjelder menneskerettigheter, mener Støre.

- Årets utfordring, oppgave og mulighet, er at Kina skal arrangere OL. Det gir etter min mening en anledning til å sette et flomlys på det kinesiske samfunnet. Vi må bruke det aktivt, og det tror jeg kineserne kommer til å føle, sier Støre.

Utenriksministeren er likevel skeptisk til en boikott av OL, noe flere land har truet med.

- Når jeg er skeptisk til tanken om boikott, så er det fordi jeg tror boikott som virkemiddel er dårlig egnet til å holde fokus på det vi skal ha fokus på, nemlig en lang rekke spørsmål som alle land som åpner opp for sitt arrangement blir eksponert for, sier Støre.

Kart Tibet
Foto: NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger