Hopp til innhold

- Ingen vits å lyse ut

Storberget sier at Killengren skal få muligheten for å fortsette, men først etter ny utlysning. Utlysning bare for syns skyld mener fagforeningen.

Storberget og Killengren
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

I dag la justisminister Knut Storberget fram et forslag om å endre loven slik at politidirektør Ingelin Killengren får muligheten til å fortsette i tre år til. Tre år mer enn det tidligere har vært tillatt å sitte som sjef for Politidirektoratet.

Les også: Endrer loven for å beholde Killengren

Til NRK bekrefter Storberget den noe spesielle lovendringen:

- Ja, vi endrer loven, men vi tar også hensyn til de som mener at det her må være en ny søkerunde for stillingen.

Curt A. Lier

Curt A. Lier, leder Politijuristene

Foto: Sidsel Avlund / NRK

Curt A. Lier i Politijuristene mener at en slik ny runde ikke er så mye verdt når bakgrunnen for hele lovendringen er å beholde Killengren.

- Det er ikke noen vits i å lyse ut denne stillingen nå, for det er ingen andre enn henne som har mulighet til å få jobben, sier en oppgitt Lier.

Lier organiserer mange av politmestrene og andre som kunne vært aktuelle til stillingen, men han mener at prosessen slik den har vært nå ikke fører til jobbsøknader.

- Hvem er det som vil stille opp mot en sittende politidirektør i en søknadsprosess, når hele begrunnelsen for lovendringen og det som skjer er at hun skal få fortsette.

Vil beholde politidirektøren

Justisministeren har vært så fornøyd med Killengren at han nå går uvanlige veier og fremmer et lovforslag for at hun skal kunne fortsette i jobben. Ingelin Killengren er ansatt på åremål, og perioden hennes er snart over, men Knut Storberget (Ap) vil altså gjøre om loven for å få beholde henne.

Les lovforslaget på regjeringens sider:
Lov om endringer i politiloven (ekstern lenke)

Killengren har snart sittet i jobben i ni år, og reglene sier da at en ny skal ta over jobben. Noe annet kan derimot bli tilfelle hvis Storberget får gjennom lovendringen som ble lagt fram i dag.

Tas ikke godt imot

Odd Einar Dørum

Odd Einar Dørum (V)

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Flere på Stortinget reagerer sterkt på lovforslaget.

- Ni år er lenge nok, og vi må tillate oss å skifte politidirektør såpass ofte, sier Elisabeth Aspaker i Høyre til NRK.

Heller ikke tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) liker det Storberget nå legger opp til. Han synes Killengren har gjort en veldig god jobb, men mener likevel at Storbergets forslag er feil.

- Ordningen med åremål på seks år, og mulighet for utvidelse med tre år ekstra, fungerer godt. Da kan du stå på for fullt i den perioden du sitter. Vi kan ikke ta hensyn til en enkeltperson når vi skal bestemme hvor lange åremålene skal være, sier Dørum som ikke vil forlenge Killengrens periode.

AKTUELT NÅ