De fleste appellantene trakk fram hensynet til barna, eller fraværet av hensyn til barna i forslaget til den nye loven.
Les også:
- Farvel Høyre
Biskop eremitus, og forhenværende stortingsrepresentant for Høyre Per Lønning, mente at å rokke ved et tusenårig fundament som ekteskapet er et riskoprosjekt.
Mest av alt var han opprørt over sitt eget parti, og benyttet muligheten til å melde seg ut av partiet på stedet.
- Som gammel stortingsmann avslutter jeg med dette. Farvel Høyre! Hvordan kan du våge å kalle deg et konservativt parti. Du er rørende trofast i skattesaken. Du er rørende trofast i straffesaken, og du er opprørende troløs i familiepolitikken. Farvel! Sa en opprørt Lønning.
Sigurd Markussen.
- Forskjellene må respekteres
Sigurd Markussen, katolsk prest fra Arendal mener at homofile og heterofile fokuserer på egne ønsker framfor barnas rett til å vokse opp med en mor og en far.
- De kan sikker være like gode omsorgspersoner som heterofile, det er sikkert sant, men det vi diskuterer er ikke deres personlige forutsetninger, men rammene de kan tilby. Homofile og lesbiske kan aldri bli mor og far, bare noe som i høyden ligner.
Han mener at vi beveger oss mot et samfunn hvor forskjellen mellom menn og kvinner ikke respekteres.
- Samfunnet anerkjenner at menn og kvinner et forskjellige, ikke bare i sitt ytre, men i hvordan de oppfatter verden. Dette anerkjenner bedrifter, men hvorfor skal ikke dette gjelde samfunnets viktigste bedrift, nemlig familien? spurte Markussen retorisk.
Åse Schmidt.
Langsiktige konsekvenser
Frps Åse Scmidt mente at de langsiktige konsekvensene ikke har gått opp for folk, noe ungdom må hanskes med i fremtiden.
- Det er barns rettigheter dette handler om. Jeg skulle ønske det var flere ungdommer her. De er de som må leve med at rammene forandres, sa Schmidt.
- Redde for konklusjonen?
Espen Heen fra Norges Kristelige Legeforening angrep fraværet av etteretterlighet i utredningsarbeidet.
- Hvis regjeringen ønsker å få et vitenskapelig svar på hvordan det er å vokse opp med to homofile foreldre må de lage en kommisjon med faglige kvalifikasjoner og med uavhengig ståsted. I mange andre land har slike forslag blitt forkastet etter en slik kommisjon, kanskje regjeringen er redde for konklusjonen?