Hopp til innhold

Borten Moe vil stenge Lofoten i fire nye år

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) overrasket møtesalen da han fra talerstolen i Svolvær sier nei til å åpne Lofoten og Vesterålen for oljeboring.

Ola Borten Moe i Svolvær

LYTTET TIL FISKERNE: Ola Borten Moe innrømmer at han har lyttet til fiskerne når han nå går inn for å stenge Lofoten i fire nye år.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Dette er en av våre viktigste områder for fiskerinæringa. Sammen med olje- og gassnæringen er dette klart viktigste næringen langs kysten. Det har kommet sterke reaksjoner fra fiskerne, og jeg ser at vi trenger mer tid til å gi fiskerne og oljenæringen mer tid til å bli mer samstemte, sier Borten Moe til NRK.no.

Det var da statsråden gikk opp på talerstolen for å oppsummere konsekvensene ved å åpne for leting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja at han kom med uttalelsen.

– Har lyttet til fiskerne

Ordfører Hugo Bjørnstad og Ola Borten Moe i Svolvær

MISLIKTE HEOMVENDING: Ordfører Hugo Bjørnstad (Ap) i Vågan sier han følte seg som han var blitt fortalt en historie som leder opp til et sluttpoeng. Men konklusjonen ble en helt annen. Her er ordføreren i samtale med statsråden.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde

Borten Moe ser for seg at regjeringen vil åpne de tidligere omstridte områdene i Barentshavet, men spare de sårbare gyteområdene i Lofoten og Vesterålen.

Han legger ikke skjul på at innspillene han har fått fra fiskerne mens han har vært i Lofoten.

– Dette er i respekt med de innspillene jeg har fått fra fiskerisiden, bekrefter Ola Borten Moe.

Han mener det er mange gode grunner til at det er mulig å ha en bærekraftig og forsvarlig utvinning av olje og gass i disse områdene.

– Jeg ønsker likevel at vi venter med disse arealene for å gi oss litt mer tid og erfaring for å ha bedre samhandling og dialog med fiskerinæringen.

Han sier også at petroleumsaktiviteten er høy nok på norsk sokkel.

– Derfor er dette fullt ut forsvarlig, sier han til NRK.no.

Fiskerne fortsetter kampen

Bjørnar Nicolaisen, sektretær Andøy fiskarlag

Bjørna Nicolaisen, sektretær Andøy fiskarlag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Kystfisker Bjørnar Nicolaisen som er sekretær i Andøy fiskarlag møtte olje- og energiministeren torsdag. Der fikk han brakt fram fiskernes argumenter om at en sameksistens mellom fisk og olje er umulig. Han er ikke særlig overrasket over helomvendingen til Borten Moe.

– Vi er glade for å ha blitt hørt. Men egentlig dette bare ord. Det gjenstår å se hva som blir en realitet. Borten Moe skal vinne et valg til neste år, sier Nicolaisen til NRK.no.

Nå skal han fortsette å legge press på myndighetene for å stanse petroleumsvirksomheten i de sårbare gyteområdene.

– De kommer ikke forbi oss. Vi skal fortsette med å slå argumentene våre i bordet. Andøy fiskarlag har utarbeidet den eneste rapporten som viser konsekvensene av seismikk. Skremmeffektene og neddrepingseffekten av trykkbølgene som seismikkskipene genererer er mye verre enn først antatt, sier Nicolaisen.

Da det ble skutt seismikk på Aasta Hansteen-feltet vest av Lofoten, merket man effekt utenfor Andøya.

– Nordkapp-forsøket viste også effekter 18 nautiske mil unna seismikkskipene. Disse resultatene må inn i rapportene, krever fiskeren.

– Fullstendig skivebom

Fylkesrådsleder Odd Eriksen

Fylkesrådsleder Odd Eriksen.

Foto: Thor-Wiggo Skille

Fylkesrådsleder Odd Eriksen (Ap) i Nordland sier han vil kjempe med nebb og klør mot å frede de verdifulle områdene.

– Dette kommer ikke til å skje. Jeg synes det er spesiell opplevelse når statsråden kommer til Nord-Norge for å presentere kunnskapsinnhenting, og allerede under presentasjonen foreslår å frede området ytterligere fire år. Det er skivebom, sier han til NRK.no.

Forslaget er i strid med både hva i fylkestinget i Nordland har sagt i forhold til konsekvensutredning og det som Nordland Arbeiderparti foreslår for landsmøtet neste år.

– Jeg vet at vi også har en bred tilslutning for vår oppfatning blant Nordlands befolkning. I tillegg vil en utsettelse få dramatiske konsekvenser for næringslivet.

– Skulle ønske han gikk lenger

Stortingsrepresentant Irene Lange Nordahl (Sp) sier at hennes reaksjon er todelt:

– Jeg hadde nok ønsket meg et større handlingsrom for å kunne gjøre noe også i de uåpnede områdene i neste stortingsperiode. Når det er sagt mener jeg statsråden har anbefalt en balansert løsning, og som gir rom for viktig aktivitet i de allerede åpnede områdene utenfor Nord-Norge, sier hun.

Tidligere i dag sa oljedirektør Bente Nyland at Oljedirektoratet tror det kan gjøres 20 oljefunn Lofoten-Vesterålen og Senja. Men regionen vil bare få 1.100 nye arbeidsplasser.

Møtte motstanderne

Ola Borten Moe studerer pins-en til Terje Cruikshank i Naturvernforbundet

Ola Borten Moe studerer pinsen til Terje Cruickshank i Naturvernforbundet. Men de var langt fra enig om innholdet i oljerapporten.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Ola Borten Moe mener det er åpenbart at lokalsamfunnet vil få arbeidsplasser om det åpnes for oljeboring utenfor Lofoten. Oljemotstanderne mener han opererer med drømmetall.

Jubelen sto i taket i Svolvær da oljeministeren i dag la fram rapporten om konsekvensene for lokalsamfunnet ved en eventuell oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Men etter at Borten Moe hadde sagt sitt, fikk motstanderne mulighet til å si sin mening.

Skrøt av pinsen

Terje Chruickshank fra Venstre i Bodø og Naturvernforbundet møtte Borten Moe, som skrøt av pinsen på jakka til oljemotstanderen.

– Oj, så du er fra fylkeshovedstaden Bodø? Artig og se at dere også er representert, sa ministeren til Chruickshank.

Men det så ikke ut til å blidgjøre Venstre-politikeren. Han var langt ifra fornøyd med det han hadde blitt presentert.

(artikkelen fortsetter under)

Ola Borten Moe i Svolvær

– Det som skjer i dag vil starte et nytt politisk ordskifte, sier Ola Borten Moe til forsamlingen i Svolvær i dag.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Drømmetall

Oljenæringen kan gi opptil 1.100 nye arbeidsplasser lokalt, og så mange som 37.000 arbeidsplasser totalt, viser rapporten Borten Moe la fram.

– Dette er drømmetall, i hvert fall når det gjelder ringvirkninger. Vi har ikke næringsliv som takler denne typen investeringer. Det meste kommer utvilsomt til å havne utenfor vår region, sa Chruickshank til NRK etter møtet med ministeren.

– Tøm og røm-mentalitet

Naturverneren har sett nærmere på tallene i rapporten, og konklusjonen er klar.

– Jeg synes det vi har fått presentert er tøm og røm-mentalitet. Vi får en liten vekstperiode på ti år, hvor det vil skje mye med arbeidskraft uten ifra. Deretter sitter vi igjen med liten sysselsettingseffekt, som det er knyttet stor usikkerhet til, sier han.

Chruickshank mener han langt på vei fikk bekreftet det han allerede trodde.

– Det vi sitter igjen med, er en enorm risiko for de sårbare natur- og fiskeressursene. Områdene er for sårbare, risikoen er for høy og effekten er for lav, konkluderer han.

Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom diskuterer med Ola Borten Moe

FØLER SEG LURT: Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom, er skuffet over det hun fikk høre Ola Borten Moe i dag. – Hadde jeg vært ordfører i Nordland, ville jeg spurt hvor pokker alle arbeidsplassene jeg er blitt lovet, er blitt av, sier hun.

Foto: MMS-FOTO: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Vil ikke ha talldiskusjon

Borten Moe mener imidlertid det er viktig å ikke henge seg opp i tall og at ringvirkningene uansett vil bli positive.

– Dette er ikke anledningen til å gjøre dette til en talldiskusjon om 400 eller 4.000 arbeidsplasser. Det er helt åpenbart at dersom man åpner for olje- og gassaktivitet, og man gjør funn, vil dette føre aktivitet med seg også på land. Det er bare å ta en biltur på Vestlandet, så ser man det, sier Moe til NRK.

Analysebyrået Menon har i den ene rapporten fokusert på status for næringsliv og samfunnsliv i Nordland og Troms. I den andre rapporten er en ringvirkningsstudie av hva som vil følge av olje- og gassleting og utbygging i området. Det er her antall nye jobber er beskrevet.

– I de mest intense fasene vil utbyggingen vi over 4000 ansatte. Det vil gi et betydelig innslag i næringslivet i regionen. Men alt avhenger av hvor man får ilandføring og hvor driftsorganisasjonene blir organisert og i hvilken grad man samlokaliserer dette, sier Leo A. Grünfeldt i Menon.

To scenarier

Oljedirektør Bente Nyland i Oljedirektoratet (OD) forteller at rapportene legger til grunn to ulike aktivitetsnivåer, og dermed to ulike prognoser for hvor mange nye jobber oljen vil gi.

– Ett ved et høyt aktivitetsnivå og ett ved et lavt aktivitetsnivå, og utgangspunktet er i hva vi tror befinner seg av olje og gass under havbunnen.

Hun tror det vil bli gjort rundt til sammen 20 funn i dette området, og at de fleste vil være oljefunn.

– Det er 95 prosent sannsynlighet for at det finnes olje og gass for minst 180 milliarder kroner, og fem prosent sjanse for at ressursene kan være verdt 1.520 milliarder kroner, sier hun.

– Nordland VI er den mest lovende blokken sett ut fra de kunnskapene vi har i dag. Her starter letingen i 2015, og man regner med at det vil være gjort åtte funn innen 2024, sier hun.

Oljedirektoratet har også sett på de tekniske utbyggingsløsningene. Det er tatt høyde for ett landanlegg i Lofoten, ett LNG-anlegg og et røranlegg. Direktoratet har også sett på hvilke tekniske løsninger som best egner seg i disse havområdene.

– Alt dette av henger av hvilke funn vi gjør. Men sikkerhet, hensyn til miljø, avstand til land, vær- og bølgeforhold spiller inn, sier Nyland.

– Noen vil hevde at OD er vel konservative i sine anslag. Den eneste måten å finne ut av det er å bore brønner, sier hun.