Hopp til innhold

Vil ha slutt på slurv og slendrian

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) vil ha slutt på slurv og slendrian i oppdrettsnæringen.

Den nye fiskeriministeren, Lisbeth Berg-Hansen

NULLVISJON FOR RØMMING: – Det må være like viktig for oppdrettsnæringen å ta alle forholdsregler for å forhindre rømming, som det er å ta på seg sikkerhetssele når en skal ut å kjøre bil, sier Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

I høst har det igjen vært en kraftig økning i tallet på rømt oppdrettslaks langs kysten, og noe av dette skyldes manglende oppfølging og påpasselighet fra oppdretternes side.

Politianmeldt

– Det må være like viktig for oppdrettsnæringen å ta alle forholdsregler for å forhindre rømming, som det er å ta på seg sikkerhetssele når en skal ut å kjøre bil, sier Berg-Hansen til NTB.

Hun er selv medeier i oppdrettsselskapet Sinkaberg-Hansen som er politianmeldt av Norges Naturvernforbund for omfattende lakserømming. Ifølge Naturvernforbundet skal det også tidligere ha rømt laks fra selskapets anlegg.
Nullvisjon

Berg-Hansen vil ha en nullvisjon for rømming, men sier at ingen oppdretter kan garantere for at oppdrettsmerder aldri blir påkjørt av et skip og at dette i sin tur fører til at laksen rømmer.

– Alle som driver i oppdrettsnæringen er interessert i å forhindre rømming. Det er oppdretterne selv som taper mest når laks rømmer, sier fiskeriministeren.
Hun vurderer det som lite realistisk å flytte havbruksnæringen på land eller over i skjermede områder i sjøen, slik daglig leder Torfinn Evensen i Norske Lakseelver krever.

Derimot vil hun gjerne spille på lag med villaksinteressene ved å bygge videre på en oppdrettsnæring som skal forvaltes bærekraftig.

– Det er ikke bare oppdrettsnæringen som truer villaksen. Jeg vil arbeide for å rette opp det totale trusselbildet, selv om oppdrettsnæringen må ta sin del, sier Berg-Hansen.

Store endringer

Hun er uenig i kritikken som går på at oppdrettsnæringen knapt har endret seg de siste årene og befinner seg på samme nivå i dag som den landbaserte industrien på 1960-tallet.

– Jeg har bare vært med i norsk oppdrettsnæring siden 1985, men etter dette året har det i alle fall vært store forandringer. Teknologien og utstyret som brukes er bedre og sikrere. Vi har da også sett at rømningstallene har gått ned, og at innslaget av rømt oppdrettslaks i elvene også har gått ned de siste årene, sier Berg-Hansen.

Hun sier likevel at rømningstallene fortsatt er for høye, og at både hun selv og en rømningskommisjon som er etablert, vil følge nøye med og gjøre det som gjøres kan for å få rømningstallene enda mer ned. Slurv og slendrian vil ikke bli akseptert.

Flere konsesjoner?

Berg-Hansens forgjenger, Helga Pedersen, ble kritisert for å tildele for mange nye konsesjoner til oppdrettsnæringen og også for å øke tillatt biomasse per kubikkmeter i merdene.

Fagrådgiver i Bellona Marius Dalen uttalte mandag at Berg-Hansen har overtatt et departement der produksjonsvekst har stått i førersetet og miljøhensyn er blitt nedprioritert.

Han setter spørsmålstegn ved om Berg-Hansen og hennes venner og kolleger i norsk oppdrettsnæring er de rette til å ta tak i de store miljøutfordringene de har.
Berg-Hansen sier til NTB at årets ordinære konsesjonstildelinger er under gjennomføring, og at hun foreløpig ikke vet om det vil bli tildelt nye konsesjoner for oppdrett av laks og ørret neste år.

– Men konsesjonene som gis, må uansett være miljømessig bærekraftig og drives i tråd med miljøet rundt, sier den nye fiskeriministeren.