Hopp til innhold

Ny mulig operasjonsskandale ved Nordlandssykehuset

Nå vil Statens Helsetilsyn ha kvalitetstest av utenlandske leger.

Nordlandssykehuset Bodø

GRANSKES: Statens Helsetilsyn gransker undersøker 16 operasjoner ved Nordlandssykehuset. 13 av dem ble utført av to utenlandske leger.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Utenlandske leger som kommer for å jobbe i Norge, trenger nemlig ikke å ta noen medisinskfaglig kunnskapstest. Legen må kun gjennom språklige tester. I tillegg stiller kommunehelseloven krav om at arbeidsgiver skal finne ut hvilke ferdigheter den enkelte lege har.

– Men dette er ikke noe strukturert opplegg, og langt fra nok, sier Bratland til NRK.no.

Les om de 16 operasjonene som ikke skulle vært gjennomført ved Nordlandssykehuset: Fjernet organer fra friske pasienter

– Flere feil hos utenlandske leger

– Statens helsetilsyn fører ikke noen oversikt over feil gjort av utenlandske leger, men ut fra tilsynssakene har vi et klart inntrykk av at utenlandske leger er overrepresentert, sier seniorrådgiver Svein Zander Bratland.

Han har forsket på legevakten, og sier at utenlandske leger som jobber på norske legesentre ofte ikke erkjenner alvoret i situasjoner der det er bruk for øyeblikkelig hjelp.

– Men språket alene fører ikke til denne typen feil. Det kan være medisinfaglige kunnskaper eller ferdigheter som mangler. Kommunikasjon med pasienten er ofte vanskelig når man kommer fra utlandet. Derfor er det viktig at legene tar dette på alvor og setter inn tiltak, mener Bratland.

Må lage nye tester

Bratland sier en burde følge USAs eksempel, der de har en bred kunnskapstest en må gjennom før en kan praktisere som lege. I dag må en utenlandsk lege kun gjennomføre språktester for å få praktisere som lege i Norge.

Bratland mener den amerikanske USMLE-eksaminuinasjonen kan justeres til norsk forhold.

– Da kan man legge inn lokale forhold i landet som man skal jobbe i. Slik kan man sikre at de medisinfaglige kunnskapene er på plass. I tillegg kan man sikre at legene kan kommunisere godt nok med pasienten.

– Det håper jeg kan gi samme resultater som i Nord-Amerika, der forskning viser at utenlandske leger ikke er overrepresentert på feilstatistikken, slik de er i Norge.

– Må fokusere på språk

Divisjonsdirektør Jon Hilmar Iversen i Helsedirektoratet sier det kan gjennomføres kunnskapstester hvis nødvendig, men at det fokuseres på det språklige.

Vi skal om kort tid legge fram en veileder til arbeidsgivere om hvordan de skal ansette helsepersonell. Men arbeidsgiver er ansvarlig for at legene kan godt nok norsk, og kan snakke med pasientene, sier Iversen til NRK.

Helseministeren: - En helt utrolig og alvorlig sak

Ny mulig skandale ved Nordlandssykehuset

I går skrev VG om 61 år gamle Lillian Olsen, som ble operert for kreft, uten å være syk.

Lillian Olsen

Lillian Olsen fikk livet snudd på hodet etter en feiloperasjon ved Nordlandssykehuset.

Foto: Malvin Eriksen / NRK

Les hennes historie: Tabbe-legene fortsatte i Helse Nord

I dag skriver avisen at også 35 år gamle Ole Ivar Jørgensen har blitt feilbehandlet. Han må resten av livet bruke insulin, etter at to utenlandske leger ved Nordlandssykehuset fjernet både bukspyttkjertelen, milt, galleblære, tolvfingertam og lynmfekjertler.

Etter operasjonen ble det klart at Jørgensen ikke hadde kreft, slik legene hevdet.

Operasjonen ble gjennomfør mot retningslinjene fra Helse Nord, som sier at inngrepet skulle vært gjort ved Universitetssykehuset i Tromsø.

– Det som opprører meg er at jeg i det hele tatt ble operert i Bodø. Jeg kunne ha levd et vanlig liv i dag, gått på fjelltur og vært alene med ungene uten å være bekymret for hva som kunne skje, sier Jørgensen til VG.

Nordlandssykehuset: – Skal gå gjennom rutiner

Sykehusdirektør Eivind Solheim, Nordlandssykehuset

Sykehusdirektør Eivind Solheim

Foto: Andre Strand / NRK

Sykehusdirektør Eivind Solheim beklager utfallet av de to operasjonen, der friske pasienter fikk fjernet organer.

– Vi gjennomgår våre interne systemer og internkontroll for å se om det er forhold som kan styrkes eller forbedres, sier Solheim.

– Rutiner må hele tiden oppdateres og presiseres. Alle vi som har vært involvert i dette skal nå gjennomgå sakene.

Helse Nord sier pasientene aldri skulle vært operert i Bodø, og skylder på dårlige rutiner.

– Vi er lei oss for det som har skjedd. Det må ha vært en kommunikasjonssvikt som har ført til at pasientene ble operert i Bodø og ikke i Tromsø, sier fagdirektør Jan Norum.