Hopp til innhold

Ukjent forfatter har solgt 500.000 bøker på fire måneder

En til nå helt ukjent forfatter fra Narvik har på fire måneder solgt over en halv millioner bøker. Bokserien er basert på et gammelt og dystert nordnorsk sagn.

Renate Josefsen seriedebuterer med "Stina Saga" denne uken.

«Stina Saga» er Renate Josefsens første romanserie, og har til nå solgt over 500.000 eksemplarer.

Foto: Cappelen damm

Romanserien «Stina Saga» har allerede passert et opplag på 500 000, fire måneder etter lanseringen. Bok nummer fire i serien er nå i salg, og totalopplaget på serien har allerede passert 500.000.

Dette er Renate Josefsens (37) første romanserie. Hun vant Cappelen Damms manuskonkurranse i 2011. Historien om «Stina Saga» er lagt til tipptippoldeforeldrenes småbruk Mattisheimen, en samisk bosettingsplass.

Gammelt nordnorsk sagn

Det var det gamle sagnet om Bals gruver fra 1600-tallet som startet den til nå ukjente forfatterens inspirasjon. Handlingen i bokserien er lagt til Nordland, og hovedrolleinnhaver, Stina, bor i Ballangen med tilknytning til Bals kobberverk.

– Per i dag kan ingen si med sikkerhet hvor gruvene har vært, eller om de i det hele tatt har eksistert. Min tippoldemor drev omfattende leting etter gruvene på 1900-tallet, og da jeg fikk vite det tenkte jeg dette måtte være bra bakgrunn for serieroman, forteller forfatteren til NRK.

Høyt tempo med romanserie

I februar lanserte Cappelen Damm og NorskeSerier serieromanen «Stina Saga» av Renate Josefsen. Totalopplaget på serien har allerede passert 500.000.

Serielitteratur er svært populært lesestoff i Norge, og leserne er dedikerte. Seriene utgis gjerne over mange år, og flere av dem blir på over 50 bøker.

– Det er et høyt tempo når man skal ut med serieromaner. Til nå har jeg gitt ut en bok hver åttende uke, fire bøker til nå. Jeg har heldigvis jobbet med disse bøkene i noen år, så jeg ligger litt foran skjema, forteller forfatteren som avslører at hun allerede holder på med bok nummer elleve i serien.

Forfatteren er overrasket over hvor godt hun har blitt mottatt blant folk, og tilbakemeldingene har vært svært positive.

– Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger, folk synes bøkene mine forteller en spennende historie og har en spennende bakgrunn. Tida jeg skriver om i bøkene er preget av pest, hungersnød og trolldomssaker, noe jeg synes er veldig artig å skrive om. Jeg har masse mer å komme med, avsutter den til nå ukjente forfatteren.