Omkommet var tidligere fiskeritopp

Det var tidligere leder for Norges Fiskarlag, 76 år gamle Oddmund Bye som ble funnet omkommet i sjarken sin utenfor Andøya søndag. – Han døde på post, sier fiskarlagsleder Reidar Nilsen.

Oddmund Bye til høyre

OMKOM: Tidligere fiskerilagsleder Oddmund Bye (t.h) omkom på havet i helga. Her er han fotografert sammen med leder Olav Strand i Fiskebåtredernes Forbund i Bergen i 2000.

Foto: Herskedal, Kjell / SCANPIX

Leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag sier det var med tungt hjerte laget tok imot nyheten om at den gamle fiskarlagskjempen var gått bort.

– Han døde på post. Oddmund Bye hadde mer enn bare sitt virke på havet. Han tilbrakte nesten hele sitt liv på havet. Så man kalle det en skjebnes ironi at han ble funnet langt til havs, sier leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag.

Var på årsmøtet

Daglig leder Steinar Jonassen i Nordland Fylkes Fiskarlag sier Oddmund Bye var veldig sentral i Fiskarlagets arbeid.

– Bye var æresmedlem hos oss, og han deltok på årsmøtet vårt 15–16. september. Han virket da å være i kjempefin form, og var fortsatt veldig engasjert og opptatt av fiskerinæringa. Det er tragisk det som har skjedd, sier Jonassen til NRK.no.

Markering

Reidar Nilsen, Norges Fiskarlag

Leder Reidar Nilsen i Norges Fiskarlag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Fiskarlaget vil markere dødsfallet, men hvordan er det ikke tatt stilling til.

– Jeg må snakke med vår styreleder, men det blir sikkert en markering i Trondheim, vi har et nært forestående landsmøte i Norges Fiskarlag.

Byes familie meldte ham savnet ved 14-tida søndag. Da hadde ikke familien hørt fra ham siden torsdag.

Et Sea King redningshelikopter, redningsskøytene «Knut Hoem» og «Skomvær III» og flere fiskebåter deltok i søket etter sjarken. Det var en redningsmann fra redningshelikopteret som firte seg ned og fant mannen om bord etter at helikopteret hadde lokalisert sjarken som var fortøyd ved Andenes da den ble funnet.

Skulle ut fredag morgen

Familien snakket sist med mannen på torsdag. De tror han dro ut på fiske med sjarken sin tidlig fredag morgen. Da de ikke fant ham hjemme på søndag, og bilen fremdeles stod i båthavna, ble de bekymret og varslet hovedredningssentralen.

Dødsårsaken ukjent

Ved operasjonssentralen i Midtre Hålogaland politidistrikt får NRK.no opplyst at fartøyet med mannen om bord ble slept inn til Myre søndag kveld.

Politiet vet foreløpig ikke om mannen er død som følge av et illebefinnende eller om han har vært utsatt for en ulykke.