Hopp til innhold

Vinnere av sommerkonkurranse 31-43

Har du ligget våken i natt fordi du ikke forstod hva bildet forestilte? Eller er du sikker på at du har vunnet? Her er svar og vinnere.

Hver dag i sommer trekker vi en vinner av konkurransen som får Flax-lodd. En dag i uka trekker vi en vinner som får et badehåndkle. Tilslutt trekker vi en samleboks med alle tre Himmelblå-sesongene.

Her finner du dagens oppgave: Sommerkonkurranse NRK Nordland 2010

Her er vinnerne og riktig svar:

Svar og vinnerne oppgave 1-10

Svar og vinnerne oppgave 11-20

Svar og vinnere oppgave 21-30

Oppgave 43: Jernovn

Oppgave 43 svar

Vinneren ble Ståle Juvik fra Vaksdal.

Jernovner har vært populært i flere hundre år. De tradisjonelle jernovnene var laget av støpejern, og ble antageligvis utviklet i 14- og 1500-tallet. Jernovner er et eksempel på brukskunst. I Norge begynte de fleste norske jernverk å produsere slike ovner i 1600-tallet. Ovnen på bildet er fra Ulefos Jernverk, en bedrift som finnes den dag i dag. www.helgelandmuseum.no

Oppgave 42: Kost

Oppgave 42 svar

Vinneren er Laila Pettersen fra Brønnøysund

Kosten er laget av treverk og hår fra manen og halen på hesten. Kosten er på Grane Bygdetun ved Trofors i Grane kommune.

Oppgave 41: Utsnitt fra Decca-kart

Oppgave 41
Foto: Norsk Kvalfangermuseum

Vinneren er Yves Gillain fra Oppeid på Hamarøy

Decca var et radio-navigasjonssystem som ble brukt av sjøfolk fram til våren 2000. Det ble avløst av GPS-systemet. Instrumentene og alt annet som har med norsk vågekvalfangst kan ses på Norsk Kvalfangermuseum, Reine i Lofoten

Oppgave 40: Fiskesnelle

Oppgave 40 svar
Foto: Helgeland museum

Vinneren ble Ingebjørg Hansen fra Bogøy

Dette var nok en flott fiskesnelle, fabrikklaget som den er. De første snellene var heimlaga av treverk. Vefsna, som var en svært god lakselv, renner gjennom Grane. Det er nok tatt mang en laks med denne snella. Fiskesnella er på Grane Bygdetun ved Trofors i Grane kommune.

Oppgave 39: Håndkvern fra vikingtid

Oppgave 39 Svar
Foto: Lofotr vikingmuseum

Vinneren ble Idar Tønder fra Storforshei.

Håndkverna erstattet skubbekverna i løpet av romertiden og har vært i bruk helt opp i nyere tid. Flere kvernsteinsbrudd er kjent i Norge, blant annet finnes et stort bruddområde på Setså i Saltdal. Vår håndkvern på Lofotr vikingmuseum er laget av stein fra Hyllestad ytterst i Sogn. Der finnes bruddsteder innenfor et ca 30 kvadratkilometer stort område. Kvernsteinene fra Hyllestad hadde spesiell god kvalitet og ble eksportert til hele Nord-Europa både i vikingtid og middelalder og var en viktig handelsartikkel fra Norge sammen med blant annet gryter av kleber, brynstein og baksteheller av riflet skifer som ble spaltet i tynne flak. Du finner den på Lofotr Vikingmuseum på Borg.

Oppgave 38: Slipstein

Oppgave 38 svar
Foto: Bø museum i Vesterålen

Vinneren ble Herdis Smines fra Loddefjord.

Slipsteinen er et meget vanlig og kjært syn for mange. Det fantes en på alle gårder inntil nylig. Hvem har ikke som barn fått lov til å sveive mens bestefar slipte kniven? På en stor slipstein kunne man også kvesse ljåen og andre redskaper som trengte en kvass egg. Det var viktig og ha godt med vann på for best resultat, siden det utvikles varme under slipingen noe som ikke er bra for stålet. Slipsteinen kan sees på Bø museum i Vesterålen.

Oppgave 37: Atomrakett med verdens største kondom på

Oppgave 37 svar
Foto: Norsk Luftfartsmuseum.

Vinneren ble Eli Cathrin Lorentsen fra Bodø.

Det er en omstridt kunstner, Morten Traavik, som står bak prosjektet med atomraketten, som kalles Honest John. Det er en av de eldste amerikanske atomrakettene, og ble utplassert i mange NATO-land. En rakettbataljon med Honest John ble utplassert i Troms i 1960, for å stoppe en eventuell sovjetisk invasjon.

Men Norge tillater ikke utplassering av atomvåpen i fredstid. Honest John ble derfor utstyrt med konvensjonelle sprengladninger, noe den fungerte dårlig med, og rakettene ble sendt tilbake til USA i 1964. Lengde: Ca. 8 meter , vekt, inkl. utskytningsrampe og lastebil: 22 tonn

Rekkevidde: Ca. 25 km Du kan se kunstverket og raketten på
Norsk Luftfartsmuseum.

Oppgave 36: Skøyter

Oppgave 36 svar
Foto: Grane Bygdetun

Vinneren ble Wenche Nygaard fra Svolvær.

Når mann skulle ha skøyter på 1800-tallet gikk mann til den lokale smeden for å få smidd det som var i jern. Resten laget mann selv. De ble festet til stødige sko med reimer. Skøytene er på Grane Bygdetun ved Trofors i Grane kommune.

Oppgave 35: Navar

Oppgave 35 svar
Foto: Lofotmuseet i Kabelvåg.

Vinneren denne gangen ble Per Arne Vangen fra Fauske.

Navar er navnet på lange spiralbor, trebor. Den kan også hete tømmermannsbor eller spikerbor. Smiingen er krevende og symboliserer egenskaper som skaperevne og flid. Denne kan du se på Lofotmuseet i Kabelvåg.

Oppgave 34: Bauta over Petter Dass

Oppgave 34 svar

Vinneren ble Terje Moe fra Terråk.

På Alberhaugen ved Alstahaug kirke og Petter Dass-museet står en høyreist steinbauta over Petter Dass. Det var husmannen Johan Bech Slåtterøy på Alstahaug som på 1880-tallet kastet fram ideen om en bauta over Alstahaugs store sønn.

Alstahaug Samtaleforening arbeidet videre med ideen, og Nordlændingenes Forening i Christiania satte i gang en innsamling av penger. Bautaen ble reist 26. august i 1908 i den tro at man samtidig markerte 200 års dødsdag for Petter Dass. På denne tiden var dødstallet 1707 ennå ikke fastslått helt sikkert, selv om det allerede i 1901 ble skrevet en artikkel som påviste at dødsåret var i 1707 og ikke i 1708.

Avdukingen av bautaen på Alstahaug var en stor kulturbegivenhet i 1908. Alle de store riksavisene var til stede og talen som Sofus Arctander holdt ble samme dag gjengitt i Aftenposten. En rekke kjente personer var til stede, blant dem daværende biskop Bøchman. Forfatteren Jonas Lie og hans nevø, forfatteren Bernt Lie, skrev hver sin sang som ble sunget under avdukingen.

Den høye bautaen synes godt fra skipsleia som går forbi Alstahaug. Selve minnestøtten av granitt ble tegnet av arkitekt August B.C. Nielsen, mens den enkle bronsebysten av Petter Dass er modellert av Georg Andreas Heggelund. Også Gustav Vigeland lagde flere utkast til et monument da det ble kjent at et slikt skulle reises, men Vigeland ble aldri invitert til å sende inn utkast, og leverte ikke noe utkast på eget initiativ heller. Sjekk ut museet på www.petterdass.no

Oppgave 33: Vekkerklokke

svar oppgave 33
Foto: Grane Bygdetun

Vinneren ble Reidun Hansen fra Vadsø.

Dagens vekkeklokker er lydløse helt til de kommer med en pipende "vekkelyd". Mange ville nok ha fått dårlig med søvn med de kraftige "TIKK TAKK" som kommer fra denne klokka. Alarmen er svært effektiv med en hammer som slår mot en bjelle. Vekkeklokka er på Grane Bygdetun ved Trofors i Grane kommune.

Oppgave 32: Brudekiste fra 1600-tallet

Oppgave 32 svar

Vinneren ble Astrid Flåten, Sandnessjøen.

Om brudekiste fra 1600-tallet:
Bruden samlet sengetøy, klær til seg selv og annet nyttig før hun ble gift. Kista hadde hun med seg dit hun flyttet etter bryllupet. Denne kista har tilhørt jomfru Helvig Sandberg, som giftet seg i 1646 med Hr. Sivert Brockenhuus.

Kista har fire slekstvåpen på fremsida. De fire slektsvåpnene tilhører fire ulike adelsslekter av dansk og nordtysk opphav. To av våpnene er brudens far og mor, de to andre brudgommens foreldre.

Kista er stor og tung, men er lett tilgjengelig for interesserte der den står på Nordlandsmuseet i Bodø.

Oppgave 31: Kommager

Oppgave 31 svar

Vinneren ble Katrine Gerhardsen, Mjåvatn, 8664 Mosjøen.

Om kommager: I et gammelt nordnorsk uttrykk om slektsgransking heter det seg at ”man skal ikke leite lenge i slekta før kommagtuppene stikker fram”.
De fleste nordlendinger er ”flerkulturelle produkter”, og har mer eller mindre samiske aner i slekta. Mens det tidligere gjerne var forbundet med skam å ha samisk bakgrunn, oppfattes det i dag som både eksotisk og positivt.
Kommagene på bildet er utstilt på Tysfjord Museums anlegg i Kjøpsvik.